Economist: Σε κίνδυνο οι ελληνικές τράπεζες – Εάν η ΕΚΤ δεν δώσει ρευστότητα μπορεί να τις δούμε να καταρρέουν, τονίζει

Πιο αβέβαιο από ποτέ το μέλλον της Ελλάδας, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Economist, η οποία επισημαίνει ότι εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δώσει ανάσα στο τραπεζικό της σύστημα, μέσα σε λίγες ημέρες μπορεί να δούμε ακόμη και κατάρρευση μιας τράπεζας. 

Όπως τονίζεται, το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος ερμηνεύτηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ως μια νίκη που θα του δώσει τη δυνατότητα να ζητήσει μια καλύτερη συμφωνία από τους δανειστές της χώρας. Ωστόσο, το μέλλον Ελλάδα παραμένει πιο αβέβαιο από ποτέ. 

Οι τράπεζες παραμένουν κλειστές περισσότερο από μία εβδομάδα και υπάρχουν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων για να αποτραπεί μια δυνητικά καταστροφική μαζική ανάλυση μετρητών.
Ο Economist επισημαίνει ακόμη ότι, σε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή το βράδυ με τον Μάριο Ντράγκι, ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε επιπλέον βοήθεια μέσω του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης (ELA) για να στηρίξουν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας. 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, το όριο του ELA έχει αυξηθεί κατά ένα ανάλογο ποσό με την εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, αναφέροντας ότι δεν έχουν μείνει πολλά στο αποθεματικό (βλέπε διάγραμμα δεξιά). 

Εάν η ΕΚΤ δεν δώσει σε μικρές δόσεις περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα, η πιο αδύναμη των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών θα μπορούσε να καταρρεύσει μέσα σε λίγες μέρες, αναφέρουν οι Έλληνες τραπεζίτες. 
 
CMC Markets: Πιο πιθανό να καταστούν μη βιώσιμες οι ελληνικές τράπεζες, μετά την απόφαση της ΕΚΤ
 
Ανάλογη είναι η εκτίμηση και της CMC Markets. Το μόνο που «κατάφερε» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την απόφασή της να αυξήσει το haircut στα ελληνικά collaterals, είναι να αυξήσει τις πιθανότητες να ξεμείνουν από ρευστό οι ελληνικές τράπεζες, εκτιμά ο αναλυτής της CMC Markets, Michael Hewson.
Παράλληλα, μετά την απόφαση της ΕΚΤ, είναι πιθανό να οξυνθεί η κριτική που δέχεται το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ευρωζώνης, καθώς εμπλέκεται πλέον στην πολιτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα.
Πρόκειται για μια απόφαση που ξεπερνά τα όρια του ρόλου της ΕΚΤ, να διασφαλίζει την σταθερότητα στην Ευρωζώνη, ως ο έσχατος δανειστής, στον οποίο προστρέχουν οι τράπεζες σε περιπτώσεις ανάγκης.
Επιπλέον, σημειώνει η CMC Markets, παραμένει εξαιρετικά απίθανο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να το καταβάλει 3,5 δισ. στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου, την επόμενη ημερομηνία κλειδί για τη χώρα.
Ενώ η παραίτηση του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, είναι πιθανό να σημάνει τη βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ των πιστωτών και της ελληνικής κυβέρνησης, στην πραγματικότητα, η κίνηση δεν αλλάζει τίποτα, ειδικά αν εκτιμήσει κανείς πως οι στάσεις που τηρούν ορισμένες χώρες της Ευρώπης έχουν σκληρύνει.
Οι παίκτες μπορεί να έχουν αλλάξει, αλλά τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια και ενώ οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να συνέλθουν σήμερα για να εξετάσουν ορισμένες νέες ελληνικές προτάσεις, θεωρείται απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία, δεδομένου ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι πιθανό να είναι ένα από τα βασικά αιτήματα από την πλευρά της Ελλάδας.
Αυτό θα σήμαινε ότι οποιαδήποτε νέα συμφωνία παραμένει απίθανη πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να εκδώσει δικό της νόμισμα σε διάστημα ημερών.
 
ΕΚΤ: Όχι στη χορήγηση ELA χωρίς επαρκή collaterals ή με υπερβολικά ευνοϊκούς όρους – Τίθεται θέμα moral hazard
 
Η στήριξη των τραπεζών μέσω του μηχανισμού ELA δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς επαρκή collaterals ή μέσω υπερβολικά ευνοϊκών όρων, διαμηνύει η ΕΚΤ, σε κείμενο που εξέδωσε χθες, μια μόλις μέρα μετά την απόφασή της να αυξήσει το haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Όπως τονίζει, η ΕΚΤ δεν δύναται να παράσχει έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες με υπερβολικά ευνοϊκούς όρους ή χωρίς επαρκή collaterals.
Eάν αυτό συμβεί, τότε θα αυξηθεί το moral hazard, o ηθικός κίνδυνος για τις τράπεζες.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΕΚΤ, η λειτουργία του Ευρωσυστήματος θα μπορούσε να διαταραχθεί από τη χορήγηση ρευστότητας, μέσω ELA, με υπερβολικά γενναιόδωρους ή ευνοϊκούς όρους.
Ο στόχος του ELA είναι να στηρίζει φερέγγυες τράπεζες που αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα ρευστότητας.
Ο μηχανισμός ELA δεν αποτελεί εργαλείο νομισματικής πολιτικής.
Οι επισημάνσεις της ΕΚΤ είναι ξεκάθαρες και φωτογραφίζουν την Ελλάδα, καθώς μόλις χθες η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
 
I. Rimsevics (ΕΚΤ): Η Ελλάδα ψήφισε την έξοδό της από την Ευρωζώνη
 
Εν τω μεταξύ, σε σκληρή δήλωση για την Ελλάδα προέβη ο Ilmars Rimsevics, κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
«Η Ελλάδα την Κυριακή ψήφισε την έξοδό της από την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Rimsevics σε ραδιόφωνο της Λετονίας, σχολιάζοντας την επικράτηση του ΟΧΙ με ποσοστό 61% στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Από την εφημερίδα “ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ”