Έχουμε κλείσει 31 ανοδικές εβδομάδες στις τελευταίες 39. Οι τράπεζες στο προσκήνιο

Διανύουμε μια από τις πιο επίμονες και ανθεκτικές ανοδικές τάσεις στη σύγχρονη χρηματιστηριακή ιστορία.

Και το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει ζωντανό, εν όψει ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Η σημαντικότητα αυτής της επικείμενης συνθήκης αποδεικνύεται από την καθολική απαξίωση του ΧΑ όταν την χάσαμε, 13 έτη πριν.

Και μάλιστα, το επιχείρημα παίρνει μεγαλύτερη αξία αν εστιάσουμε στον τραπεζικό κλάδο.

Καθότι ο μοχλός του Χρηματιστηρίου (καλώς ή κακώς) τόσο σε στάθμιση όσο και σε ψυχολογία, η -τότε- έξοδος των ξένων θεσμικών οδήγησε, σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα, στην εξαθλίωση της αξίας των τραπεζικών μετοχών.

Αναλογιζόμενοι πλέον τον αντίκτυπο που θα έχει η αντιστροφή του κλίματος, μπορούμε να κοιτάμε με αισιοδοξία τη μεσοπρόθεσμη πορεία.

Εξάλλου, η πρόσφατη άριστη συμπεριφορά στο ταμπλό των 4 συστημικών επιβεβαιώνει το σκεπτικό, καθώς είχαμε πολλά χρόνια να δούμε τόσο ποιοτική εικόνα από τις ταλαιπωρημένες τραπεζικές μετοχές.

Συν αυτώ, τα περισσότερα χαρτιά του 25άρη (και όχι μόνο) έχουν στήσει το δικό τους πάρτυ. ΜΥΤΙΛ, ΑΡΑΙΓ, CENER (έως πρότινος στη μεσαία κεφ/ση), ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ… και ο κατάλογος είναι μακρύς.

Το spread του κρατικού ομολόγου έχει επιστρέψει στη ζώνη των υπερπολυετών χαμηλών (τρέχον 125 μ.β.), επιδεικνύοντας την «ασφάλεια» που νιώθει η επενδυτική κοινότητα, βλέποντας την άμβλυνση συστημικών κινδύνων.

Οίκοθεν νοείται ότι το ασφάλιστρο κινδύνου στις περισσότερες περιπτώσεις έχει αποσυμπιεστεί, συντηρώντας την πεποίθηση μιας «επαναφοράς στην ομαλότητα», μια ομαλότητα που έχει προεξοφληθεί μονάχα εν μέρει, παρά τις ισχυρότατες αποδόσεις το τελευταίο 9μηνο.

Τέλος, τα γεγονότα που αναμένουμε στο μεσοπρόθεσμο αλλά και η έλλειψη σοβαρών αρνητικών παραγόντων, οδηγούν ευχερώς στο συμπέρασμα πως οι πιθανότητες ανοδικής συνέχισης είναι μεγαλύτερες.

Κι έτσι, κάθε διόρθωση στο ΧΑ πρέπει να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία να ξαναδούμε τις ευκαιρίες που γεννώνται. Κύριοι επενδυτικοί προορισμοί παραμένουν οι κλάδοι ενέργειας (ΑΠΕ), κατασκευών, χρηματοοικονομικών και φυσικά πληροφορικής.

Κείμενο: Συμεών Μαυρουδής, LLM, MSc, Mutual Fund/Portfolio Manager

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ανεξάρτητη επενδυτική έρευνα. Τίποτα σε αυτό το περιεχόμενο δεν περιέχει ή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική σύσταση ή πρόσκληση με σκοπό την αγορά ή την πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού μέσου. Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές και κάθε πληροφορία που περιέχει ένδειξη προηγούμενων επιδόσεων δεν αποτελεί εγγύηση ή αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής απόδοσης. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από οποιαδήποτε επένδυση που έγινε με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στην παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η επικοινωνία δεν πρέπει να αναπαραχθεί ή να διανεμηθεί περαιτέρω χωρίς την προηγούμενη γραπτή μας άδεια.