Έχετε στα συρτάρια 40.000 δουλειές για ιδιώτες. Μοιράστε τις κ. Μητσοτάκη

Του Γιώργου Κράλογλου

Ψάξτε τους φακέλους με ιδιωτικά επενδυτικά προγράμματα, αυτά που ταλαιπωρούν σκόπιμα, κρατικοί υπάλληλοι, αρνητές των επενδύσεων. Θα εκπλαγείτε… Και δεν αναφερόμαστε στα  3-4 μεγάλα επενδυτικά προγράμματα σε Αττική και Χαλκιδική. Τα γνωστά, που θα απορροφήσουν περισσότερους από 15.000 από τους νέους που δεν έχουν φύγει (ακόμη) από την πατρίδα μας.

Να “φωτίσουμε”, όσο γίνεται, εκατοντάδες άλλα (ιδιωτικά πάντα) επενδυτικά προγράμματα, για ιδρύσεις ή επεκτάσεις ή και εκσυγχρονισμό μονάδων στον τουρισμό, στην βιομηχανία, στην βιοτεχνία και στις υποδομές θέλουμε. Αυτές που βραχυκυκλώνονται από τον κρατικό υπηρεσιακό αρνητισμό θάβοντας, περισσότερες από 30.000 νέες θέσεις εργασίας…

Δεν πετάμε νούμερα εντυπωσιασμού στον αέρα. Ούτε αποτυπώνουμε εικόνες άγνωστες στους ντόπιους, τους ξένους επενδυτές, τις πολυεθνικές και ειδικά σε νέους επιχειρηματίες που τόλμησαν το  χαίρω πολύ… με το κράτος.

Μελετητικοί Οργανισμοί του κράτους (ΚΕΠΕ, ΕΟΜΜΕΧ) μέτρησαν  (χρόνια τώρα ) πως και η μικρότερη βιοτεχνική ή και χειροτεχνική επένδυση που θα απασχολήσει 5 άτομα, δίνει δουλειά στο κύκλωμα εφοδιασμού και διανομής απασχολώντας έτσι (έμμεσα)  άλλα 5-10 ατόμων. Εξ ου..  και η πολιτική ρήση “η βιοτεχνία είναι φυτώρια της βιομηχανίας” και άλλα κολακευτικά στα λόγια των πολιτικών…

Συζητώντας με παράγοντες των παραγωγικών τάξεων μαθαίνουμε πως σε αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες της βιομηχανίας και βιοτεχνίας και τουρισμού, στην Περιφερειακή Διοίκηση, αλλά και σε επιτελικά υπουργεία, ταλαιπωρούνται, την τελευταία 3ετία, αμέτρητες αιτήσεις ιδιωτών επενδυτών για σχέδια με περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας.

Τι στα κομμάτια, οι επενδύσεις αυτές, δεν θα βοηθήσουν να αυγατίσει το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον και το θετικό επενδυτικό κλίμα. Δεν θα ανοίξουν πόρτες και για άλλες 5-10.000 δουλειές;

Πώς όμως οι αρνητές κρατικοί υπάλληλοι (σε οτιδήποτε  λέγεται ιδιωτικό) θα παραγκωνίσουν τα προνόμιά τους ως “βασανιστές” του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου…

Και πάμε να γνωρίσουμε έναν από τους πρώτους “θαλάμους βασανιστηρίων” επενδυτών και επενδύσεων. Έτσι, για να έχουμε μια κεντρική ιδέα των λόγων που εδώ και μια 20ετία η Ελλάδα είναι έξω και από τον χάρτη επενδυτικών ευκαιριών. Τον χάρτη στον οποίο παραμένει αμετακίνητη η Τουρκία.

Με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, αν θελήσεις άδεια για την οποιαδήποτε (βιομηχανική, ή τουριστική) μονάδα, πρέπει οι αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι να αποφανθούν, αν η ανήκει στην χαμηλή την μέση ή την υψηλή όχληση!!!. Ποιος έχει καθορίσει τα κριτήρια; Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει στο κράτος. Οι ίδιοι οι κρατικοί υπάλληλοι. Προσέξτε τώρα. Εδώ και 35 χρόνια!!!.

Πληρώνεις άλλα τόσα από αυτά που έχεις σκοπό να επενδύσεις, σε μελέτες και μελετητές…. Και, τελικά, δεν θα σιγουρευτείς αν πάρεις  την άδεια.

Με τις μελέτες στο χέρι, ξεκινάς  σούρτα –φέρτα  από το  (κατά τα άλλα…) υπουργείο Ανάπτυξης προς το υπουργείο Περιβάλλοντος . Πότε ξεμπερδεύεις; Ούτε σε 2 χρόνια. Σε πολλές δε περιπτώσεις, ούτε μέχρι τις εκλογές…  Σε άλλους “θαλάμους βασάνων” των επενδυτών θα σας “ξεναγήσουμε” με άλλο σημείωμα, ή μεθαύριο, αν τολμήσει κάποια κρατική υπηρεσία να διαψεύσει αυτά που σας περιγράψαμε.

Και πάμε στο εύλογο  ερώτημα. Τι θέλουν δηλαδή οι μπαγάσηδες… οι επενδυτές. Να σηκώνουν φουγάρα όπου τους αρέσει να ρίχνουν τις βρωμιές τους όπου βρουν… Και να χτίζουν ξενοδοχεία στις παραλίες . Περιβάλλον και σεβασμός στην κοινωνία να είναι άγνωστα;

Ερώτημα όμως που ενώ δεν μπορεί να απαντηθεί, σε ένα κράτος με τεράστιες εκκρεμότητες στην περιβαλλοντική, την χωροταξική και την πολεοδομική του πολιτική, ξετυλίγει το κουβάρι της ύποπτης διαπλοκής του κράτους με τους επενδυτές. Το ζήσαμε με την επένδυση στην Χαλκιδική. Κατάλαβε κανείς πόσο περιβαλλοντικό ή πόσο πολιτικό και κομματικό  ήταν το πρόβλημα με την συγκεκριμένη επένδυση; Κανείς.

Το ορθότερο λοιπόν για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και τις πολιτικές των κ. Γεωργιάδη και Χατζηδάκη, στις πάμπολλες, μικρές και μεγάλες επενδύσεις που χαντακώνονται (για  δήθεν περιβαλλοντικούς λόγους) στην Περιφέρεια και στα αρμόδια υπουργεία ,είναι να τις  ξεκαθαρίσει. Να βρει το δίκιο της η Πολιτεία. Αλλά να αποδώσει και το δίκιο στον επενδυτή. Να τις ξεκαθαρίσει άμεσα και όλες. Είναι πάρα πολλές. Ας μη χάσουμε τις δουλειές που προσφέρουν. Και μαζί τους ,το υπόλοιπο παραγωγικό δυναμικό της χώρας σε νέους.

@capital.gr