EBRD: Συμμετείχε με 50 εκατ. ευρώ στο ομόλογο της ΔΕΗ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) υποστηρίζει τους φιλόδοξους στόχους αειφορίας και απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, του μεγαλύτερου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας και προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, επενδύοντας 50 εκατομμύρια ευρώ στην έκδοση «πράσινου» ομολόγου.
Η ΔΕΗ επέστρεψε στις αγορές μέσω ομολόγου με «ρήτρα αειφορίας» SLB (Sustainability Linked Bond), αντλώντας 650 εκατ. ευρώ, έναντι των 500 εκατ. που ήταν ο αρχικός στόχος.

Το εν λόγω ομόλογο συνδέεται με στόχους όπως η μείωση των ποσοτήτων CO2 που εκπέμπει κατά 40% έως το τέλος του 2022, σε σχέση με το 2019. Ένα ποσοστό που μεταφράζεται ούτε λίγο ούτε πολύ σε περιορισμό των αέριων ρύπων κατά 9,2 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, για την επίτευξη του οποίου η εταιρεία «δηλώνει» σίγουρη πως θα καταφέρει με το business plan που έχει καταρτίσει.

Υπενθυμίζεται ότι η EBRD υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι δανειακή σύμβαση με τη ΔEΗ για χρηματοδότηση ύψους 160 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας την έμπρακτη στήριξή της στο επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης.

Ο Γιώργος Γκιάουρης, Regional Head, Energy South Eastern Europe της EBRD, δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που υποστηρίζουμε την επιστροφή της ΔΕΗ στις κεφαλαιαγορές με ένα νέο βιώσιμο χρηματοδοτικό μέσο που υποστηρίζει μια φιλόδοξη στρατηγική απαλλαγμένη από τον άνθρακα. Αυτή είναι η πρώτη έκδοση ομολόγων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα στην περιοχή της EBRD. Η συναλλαγή στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για επιχειρήσεις υψηλής έντασης ενέργειας εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τη δέσμευση για την απαλλαγή από τον άνθρακα και τη βιωσιμότητα».

Ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης, οικονομικός διευθυντής της ΔΕΗ δήλωσε: «Η ΔΕΗ επαναπροσδιορίζεται στις αγορές χρέους μέσω της έκδοσης ενός ομολόγου που συνδέεται με τη βιωσιμότητα, το πρώτο στην Ευρώπη στον χώρο υψηλής απόδοσης. Αυτή η έκδοση ευθυγραμμίζεται με τη συνολική περιβαλλοντική στρατηγική μας, η οποία είναι η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και ο μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η περιβαλλοντική στρατηγική της ΔΕΗ είναι σύμφωνη με τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050».