EBRD: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για Ελλάδα – Ανάπτυξη 5,2% το 2022 και 2,2% το 2023

Σε αισθητή αναβάθμιση αναφορικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 αλλά και το 2023 προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), το πλαίσιο των φθινοπωρινών προβλέψεών της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να κλείσε το 2022 με ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης 5,2%, ενώ το 2023 αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα στο 2,2%.

Στις προβλέψεις του Μαΐου, η EBRD έκανε λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 2,3% τον τρέχον έτος και αρνητικό ρυθμό -1,3% το 2023.

Όπως επισημαίνεται, μετά τη σημαντική ανάκαμψη από την πανδημία το 2021, η οικονομία συνέχισε να σημειώνει ισχυρή ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8% σε ετήσια βάση το α΄ τρίμηνο και κατά 7,7% το β΄ τρίμηνο.

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης εξηγούνται σε κάποιο βαθμό από τη χαμηλή βάση σύγκρισης με το πρώτο εξάμηνο του 2021, αλλά οφείλονται και στην ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και την αύξηση των κρατικών δαπανών.

Οι ισχυρές επιδόσεις των εξαγωγών συνεχίστηκαν, όπως και των εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες ως ποσοστό στο ΑΕΠ πλησιάζουν τώρα αυτές της Γερμανίας.

O τουριστικός τομέα συμβάλει, επίσης, ξανά ισχυρά στη φετινή ανάπτυξη, καθώς η επίδοσή του αναμένεται αντίστοιχη με αυτή του 2019, όταν είχε σημειώσει ρεκόρ.

Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν αρχίσει να κινούνται σε αρνητική κατεύθυνση, σημειώνει η EBRD. O Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) μειώθηκε στις 48,8 μονάδες τον Αύγουστο λόγω της εξασθένησης της ζήτησης και των χαμηλότερων παραγγελιών – καθώς οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας είναι αντιμέτωπες με αυξημένη αβεβαιότητα και αναταραχή και η Ευρωζώνη διατρέχει τον κίνδυνο ύφεσης.

«Καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης στο τελευταίο διάστημα του έτους φαίνεται αναπόφευκτη, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να φθάσει το 5,2% στο σύνολο του 2022 και το 2,2% το 2023, με την ανάπτυξη να συνεχίζεται, εν μέρει λόγω της υλοποίησης των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται με επιχορηγήσεις και δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ», αναφέρει η έκθεση της EBRD.