Ε.Ε!- Μία ένωση ζόμπι, στην οποία ουδείς δύναται να στηριχθεί…

Α ναι, η ΕΕ έχει δείξει υποτίθεται την αμέριστη συμπαράστασή της έναντι ημών & της Κύπρου, αλλά αποφεύγει διακριτικά την εφαρμογή των κυρώσεων που όλο ακούμε ότι αποφασίζουν και ποτέ δεν βλέπουμε να υλοποιούνται. Οπως εξίσου διακριτικά αποφεύγει να οριοθετήσει ΑΟΖ στη Μεσόγειο. Οπουδήποτε αλλού ναι. Σε όλη της τη θαλάσσια επικράτεια έχει οριοθετήσει ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

  • Στη Μεσόγειο μεταξύ ημών και της Τουρκίας, όχι. Λες και δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα σύνορά μας ξηράς και θαλάσσης από το 1923 με τη συνθήκη της Λωζάνης, λες και δεν ξεκαθαρίζει το θέμα της ΑΟΖ το διεθνές δίκαιο, λες και υπάρχει κάποια εκκρεμότητα που πρέπει να αποσαφηνιστεί. Εμμέσως πλην σαφώς σου λέει βρείτε τα, ακυρώνοντας στην ουσία το ΔΔΘ που έχει η ίδια επικυρώσει.

H Διάσκεψη για το Δίκαιο της Θάλασσας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, (UNCLOS 1982) κατέληξε το 1982 στο Montego Bay σε ένα ενιαίο και συνεκτικό νομικό πλαίσιο που θέτει σαφείς και λεπτομερείς κανόνες στην χρήση των θαλασσών και ωκεανών από τα κράτη μαζί με τις οριοθετήσεις που δικαιούνται, για όλα τα συναφή θέματα που αφορούν τον θαλάσσιο πλούτο.

  • Η Τουρκία, η οποία είναι από τις λίγες χώρες που δεν υπέγραψε τη Συνθήκη, αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και έστειλε τη δική της ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, η οποία απορρίφθηκε. Εκτοτε συνεχίζει να σκαρφίζεται σοφίσματα για να αποφύγει την όποια δίκαια οριοθέτηση ΑΟΖ από την Ελλάδα και μάλιστα με απειλή πολέμου.

Τον Απρίλιο του 1998 η Ευρωπαϊκή Ένωση επικύρωσε το ΔΔΘ και το κατέστησε de jure acquis communautaire που επηρεάζει όλα τα κράτη μέλη, αλλά & τα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, της Τουρκίας μη εξαιρουμένης…. στα λόγια. Η αξιοποίηση των ενεργειακών δυνατοτήτων της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στην επικράτηση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Πουθενά αλλού.

  • Η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει για να οριοθετήσει ΑΟΖ στην περίπτωσή μας η ΕΕ με βάση τη Συνθήκη, είναι αυτή που υπήρχε πάντα από τους “εταίρους”. Τα συμφέροντα κυρίως Γερμανικά έναντι της Τουρκίας που τους επιτρέπουν υποκριτικά να κλείνουν το ματάκι στον Ερντογάν ο οποίος αντιλαμβανόμενος το σκηνικό, έχει αποθρασυνθεί.

Αν πραγματικά ήθελαν να στηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο με δεδομένο ότι ο East Med δικές τους ενεργειακές ανάγκες θα καλύψει, ως αμιγώς Ευρωπαικός αγωγός που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ , τότε όφειλαν να οριοθετήσουν ΑΟΖ και στην περιοχή μας χθες.

Γιατί άμεσα τα κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα της Ελλάδας θα καθίστανται και Ευρωπαικά. Δεν αμφιβάλλω όμως γνωρίζοντας πως λειτουργεί ειδικά το γερμανικό ιερατείο, ότι κάθε εθνική προσπάθεια να πεισθούν, θα κατέληγε στις καλένδες.

  • Δυστυχώς οι ευρωπαικές ολιγωρίες λόγω ατομικών συμφερόντων και όχι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι αυτές που κατέστησαν στην ουσία την ΕΕ μια ένωση ζόμπι, στην οποία ουδείς δύναται να στηριχθεί.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ