Ε.Ε.: Καθυστέρηση μίας εβδομάδας στη συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Κατά περίπου μία εβδομάδα αναμένεται να καθυστερήσει η επίτευξη συμφωνίας στην Ε.Ε. για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι συζητήσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα: σήμερα το θέμα θα συζητηθεί σε επίπεδο πρεσβευτών (Coreper) και στις 16 Μαΐου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας φαίνεται ότι βάζουν η Ουγγαρία, καθώς και η Σλοβακία και η Βουλγαρία, που ζητούν εγγυήσεις για την ενεργειακή ασφάλειά τους. Η Ουγγαρία, μεταξύ άλλων, ζητεί από την Ε.Ε. να χρηματοδοτήσει τις υποδομές που θα χρειαστεί η χώρα για να μπορέσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του 2024, αν και επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Ανάλογα αιτήματα διατυπώνουν η Σλοβακία και η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, οι δυσκολίες δεν αναμένεται να επιλυθούν πριν από τις 18 Μαΐου, οπότε η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιό της «REPowerEU» για τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. Στο συγκεκριμένο σχέδιο εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η οικονομική στήριξη που ζητεί η Ουγγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ κατέστησε σαφές ότι η συνάντηση της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στη Βουδαπέστη δεν αφορούσε χρονοδιαγράμματα, αλλά επικεντρώθηκε στα ζητήματα που σχετίζονται με τις ενεργειακές υποδομές της χώρας και τα διυλιστήρια. Μετά τη συνάντηση, η Ουγγαρία επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το πακέτο κυρώσεων μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της. Παράλληλα, ο Ερίκ Μαμέρ επεσήμανε ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει πως η Ουγγαρία και άλλες χώρες έχουν σημαντική εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και ότι βρίσκονται σε μια ειδική κατάσταση που απαιτεί «ειδικές λύσεις». Ανέφερε, επίσης, ότι η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών των περιφερειακών χωρών, την οποία ανήγγειλε η πρόεδρος της Επιτροπής, θα διεξαχθεί όταν θα υπάρξει πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το έκτο πακέτο κυρώσεων αφαιρέθηκε η πρόταση για απαγόρευση της μεταφοράς πετρελαίου σε τρίτες χώρες από πλοία με ευρωπαϊκή σημαία. Αυτό συνέβη διότι έγινε κατανοητό ότι τρίτες δυνάμεις δεν επρόκειτο να λύσουν το εμπάργκο.