Ε.Ε.: Ιστορική απόφαση για χρήση κοινού τύπου φορτιστή από όλες τις συσκευές έως το 2024

Σε μια ιστορική απόφαση κατέληξαν σήμερα οι διαπραγματευτές του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν, καθώς συμφώνησαν επί της αρχής μέχρι το φθινόπωρο του 2024 να εφαρμοστούν κοινοί φορτιστές για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Κινητά τηλέφωνα, smartphones, tablets, e-readers, ασύρματα ακουστικά, ψηφιακές κάμερες, φορητά ηχεία και βιντεοκονσόλες θα πρέπει να έχουν αποκλειστικά θύρα φόρτιστης USB τύπου C, ανεξαρτήτως τι μάρκας είναι.

Προφανώς, η απόφαση επηρεάζει την Apple, ουσιαστικά τη μόνη εταιρεία η οποία έχει δικούς της φορτιστές με καλώδια τύπου Lightning. H Αpple έχει εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή της στο εν λόγω σχέδιο, το οποίο έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι πριν από τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Επιπλέον, η ταχύτητα φόρτισης θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη για συσκευές που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση, επιτρέποντας στους χρήστες να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.

Οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών θα πρέπει και αυτοί να υιοθετήσουν κοινούς φορτιστές, αλλά θα έχουν μια περίοδο χάριτος 40 μηνών (κάτι παραπάνω από τρία χρόνια) μετά το 2024 για να προσαρμοστούν.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, θα πρέπει να παρέχονται όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τα χαρακτηριστικά των νέων συσκευών στους καταναλωτές, έτσι ώστε να γνωρίζουν αν είναι συμβατοί οι τωρινοί φορτιστές τους.

Ένα άλλο σημείο που ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση των κατασκευαστών είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ρητά στην οδηγία της ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν την επιλογή να αγοράσουν μια ηλεκτρονική συσκευή με ή χωρίς τον φορτιστή της. Κάποιες εταιρείες (ειδικά η Apple) πωλούν ξεχωριστά gadgets, όπως φορτιστές και ακουστικά.

«Χάρη στη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε σήμερα το πρωί, οι καταναλωτές θα κάνουν οικονομία σχεδόν 250 εκατ. ευρώ» δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι με τις νέες αυτές οδηγίες ο κόσμος θα χρησιμοποιεί περισσότερο τους παλιούς φορτιστές του αντί να αγοράζει καινούργιους. Υπολογίζεται ότι οι πεταμένοι φορτιστές αγγίζουν τους 11.000 τόνους ετησίως. Παράλληλα, ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως η ασύρματη φόρτιση.

Σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, οι μισοί φορτιστές που πωλήθηκαν το 2018 είχαν θύρα USB micro-B, το 29% είχε θύρα USB-C και το 21% χρησιμοποιούσε καλώδιο Lightning.

Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί επισήμως από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.