Δυτική Όχθη – Μπλίνκεν: «Γενοκτονία» του Ισραήλ στη Γάζα καταγγέλλει ο Αμπάς – ΥΠΕΞ ΗΠΑ: Οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να εκτοπιστούν βίαια

U.S. Secretary of State Antony Blinken meets with Palestinian President Mahmoud Abbas amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, at the Muqata in Ramallah in the Israeli-occupied West Bank, Sunday, Nov. 5, 2023. (Jonathan Ernst/Pool photo via AP)

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου είπε ότι ο Μαχμούντ Αμπάς είπε στον Αμερικανό υπουργό ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η η παροχή ανθρωπιστική βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κατήγγειλε τη «γενοκτονία» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν έχω λόγια για να περιγράψω τη γενοκτονία και την καταστροφή που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός μας στη Γάζα από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αρχές του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Αμπάς στον Μπλίνκεν στη Ραμάλα, σε δηλώσεις που μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν «επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την επανέναρξη των βασικών υπηρεσιών» στη Γάζα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι «δεν πρέπει να εκτοπιστούν βίαια». Επίσης, Μπλίνκεν και Αμπάς συζήτησαν τις προσπάθειες για την «αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας» στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης «να σταματήσει η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Ο κύριος Μπλίνκεν αναμένεται να πάει αμέσως μετά στην Άγκυρα με έναν κυρίως βασικό στόχο να κρατήσει τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία ανοιχτούς και κυρίως τους διαύλους επικοινωνίας της Τουρκίας με την Δύση. Να υπάρχει δηλαδή πάντα μια τροχιά συνεννόησης και συνεργασίας. Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν είχε προσκληθεί χθες (4/11) στην συνάντηση του κυρίου Μπλίνκεν με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, ενώ δεν είχε συμπεριληφθεί ούτε στα δύο προηγούμενα ταξίδια του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Η Άγκυρα δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμτεντ που έγινε στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος περιοδείας του Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή. Ωστόσο, τουρκικές διπλωματικές πηγές ανακοίνωσαν ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου.

Η πρακτική αυτή, η οποία δεν συνάδει με τις διπλωματικές παραδόσεις, προκάλεσε ενόχληση στην Τουρκία, όπως φάνηκε και από τα δημοσιεύματα του Τύπου. Θεωρήθηκε αντανάκλαση των αυξανόμενων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και την σκληρή κριτική που άσκησε στη δήλωση Μπλίνκεν ότι έρχεται στην περιοχή ως Εβραίος.

Τελικά, εκδόθηκε χθες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναθεωρημένο πρόγραμμα επισκέψεων του Μπλίνκεν που περιελάμβανε και την Άγκυρα. Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν αύριο. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν κυρίως τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο Ερντογάν.