Δύο θανάτους από τον ιό του Δυτικού Νείλου κατέγραψε στην Ελλάδα ο ΕΟΔΥ

Δύο είναι οι θάνατοι σε έντεκα καταγεγραμμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οι θάνατοι αφορούν ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ηλικίας άνω των 81 ετών.

Συγκεκριμένα, από την αρχή της περιόδου 2023 έως σήμερα Τρίτη 1η Αυγούστου (ώρα 11 π.μ.), έχουν διαγνωστεί συνολικά έντεκα εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα δέκα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα κρούσμα είχε ήπιες εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας δηλώθηκαν οκτώ νέα κρούσματα. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται τρεις ασθενείς, εκ των οποίων ένας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.

Η γεωγραφική κατανομή

Τα έντεκα κρούσματα έχουν καταγραφεί στους εξής δήμους της χώρας:

  • Δύο κρούσματα στον Δήμο Νέστου
  • Δύο κρούσματα στον Δήμο Καρδίτσας
  • Ένα κρούσμα στον Δήμο Μουζακίου
  • Ένα κρούσμα στον Δήμο Παλαμά
  • Ένα κρούσμα στον Δήμο Λαρισαίων
  • Ένα κρούσμα στον Δήμο Βέροιας
  • Ένα κρούσμα στον Δήμο Πέλλας
  • Ένα κρούσμα στον Δήμο Ηράκλειας.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Καρδίτσας, Καβάλας και θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 26/07/2023 έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης σε Ιταλία και Ουγγαρία.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια ως τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.