Δύο στρατόπεδα εντός της Ε.Ε. για την πυρηνική ενέργεια

Οι υπουργοί Ενέργειας έντεκα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επικεφαλής την Αυστρία, σχημάτισαν σήμερα Τρίτη μια συμμαχία για να αποκρούσουν προσπάθειες της Γαλλίας και άλλων, οι οποίες επιθυμούν να περιληφθεί η πυρηνική ενέργεια στους στόχους του ευρωπαϊκού συνασπισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι κυβερνήσεις των έντεκα χωρών, που αυτοαποκαλούνται «φίλοι της ανανεώσιμης ενέργειας», έχουν στόχο να αποκρούσουν τις απόπειρες μιας αντίπαλης συμμαχίας -με επικεφαλής τη Γαλλία και τη συμμετοχή της Τσεχίας, της Πολωνίας και άλλων- η οποία θέλει να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια σε πολυάριθμες πολιτικές της Ε.Ε.

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Δανία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία συμμετείχαν στη συνάντηση για να συντονιστούν πριν από τις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

Μια «αντίπαλη» συνεδρίαση των υπουργών χωρών που τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, η οποία συγκλήθηκε από τη Γαλλίδα υπουργό Ενέργειας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ, έγινε επίσης σήμερα το πρωί.

Αύριο Τετάρτη οι χώρες της Ε.Ε. αναμένεται να συμφωνήσουν σε αυστηρότερους ευρωπαϊκούς στόχους για την επέκταση της ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030 – ένα σημαντικό τμήμα των σχεδίων της Ε.Ε. που έχουν στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Η Γαλλία ηγείται μιας εκστρατείας για να αναγνωριστεί η συμβολή του «υδρογόνου χαμηλού άνθρακα» -δηλαδή το υδρογόνο που παράγεται από την πυρηνική ενέργεια- στην επίτευξη των στόχων για την ανανεώσιμη ενέργεια. Οι χώρες που τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας έχουν διατυπώσει παρόμοιο αίτημα αναφορικά με έναν νόμο για τη ρύθμιση της αγοράς αερίου, τον οποίο οι υπουργοί θα συζητήσουν σήμερα.

Από την πλευρά της, η Αυστριακή υπουργός Ενέργειας Λεονόρε Γκεβέσλερ δήλωσε ότι οι έντεκα χώρες απορρίπτουν την προσπάθεια να συνδεθούν αυτοί οι δύο φάκελοι. «Η ομάδα ζητάει φιλόδοξους στόχους στον νόμο για την ανενεώσιμη ενέργεια ώστε να υπάρξει σαφής εντολή προς τους επενδυτές και καταναλωτές» ανέφερε σε δήλωσή της, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να επιτευχθεί ο στρατηγικός ευρωπαϊκός στόχος να γίνουμε λιγότερο εξαρτημένοι από τις εισαγωγές ενέργειας και να επεκτείνουμε μαζικά την τοπική και την ανανεώσιμη ενέργεια».

Η Γαλλία, όπως και η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία, υποστηρίζουν πως οι πολιτικές της Ε.Ε. θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αναγνωριστεί η συμβολή της απαλλαγμένης από διοξείδιο του άνθρακα πυρηνικής ενέργειας στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα.