Δύο μεσοπρόθεσμα διαγραμματικά σενάρια στον Γενικό Δείκτη

Βρισκόμαστε σε μια καμπή της χρηματαγοράς μας. Τα αποτελέσματα αναμένονται να ξεδιπλωθούν σε βάθος 2-3 ετών

Μιλώντας σε αδρές γραμμές, ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί μια ξεκάθαρη ανοδική τάση, με ευρεία οριοθέτηση την περίοδο της πανδημίας.

Εκτοτε, κινείται ορεξάτος, με πλάτη την προεξόφληση για την (αισίως) πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Διαγραμματικά, είμαστε σε αυτό το σημείο:

Το φρένο στις 1350 μονάδες επιβεβαιώνει την ισχύ των ευρημάτων, και πλέον ανοίγονται 2 δρόμοι.

Ο ανοδικός σχετίζεται με τη γενικότερη πεποίθηση ότι οι εκθέσεις για το 2024 μάς δίνουν ένα σαφέστατο προβάδισμα ως επενδυτικό προορισμό. Έχουμε αναφερθεί στον mikrometoxo πολλές φορές για την εξαιρετική χρονική συγκυρία, ωστόσο ένα σενάριο συνέχισης της ανόδου θα φέρει τον ΓΔ σε υπεραγορασμένη ζώνη.

Αν πιστέψουμε ότι η βύθιση του τριμήνου Αυγ-Οκτ 2023 και το αντίστοιχο χαμηλό των 1105 θα είναι παρελθόν, στοχεύουμε στις 1520-1570 μονάδες. Προφανώς, οι τραπεζικές μετοχές θα χρειαστεί να τραβήξουν το κάρο λόγω περιθωρίων ανόδου, με μια καλή συμπεριφορά από πιο στιβαρές επιλογές όπως ΜΥΤΙΛ, ΑΡΑΙΓ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, CENER, ΟΛΠ, που ήδη βρίσκονται σε πολυετή-ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ο πτωτικός δρόμος θα χρειαστεί δυνάμεις από διεθνείς αναταράξεις, και κυρίως από το μέτωπο της νομισματικής πολιτικής Fed και ΕΚΤ. Ο φόβος φωλιάζει σε μια αποτυχία να διατηρηθεί το καλό κλίμα που έχει φτιαχτεί, καθώς μια αναζοπύρωση των ΔΤΚ θα προκαλούσε πολλαπλά προβλήματα.

Συν αυτώ, κοιτάμε πάντα τις γεωστρατηγικές κρίσεις σε Μέση Ανατολή (με προεκτάσεις στο Ιραν), σε Ουκρανία (βλ. ενεργειακό-τρόφιμα) αλλά και στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνα.

Διαγραμματικά, θα υπήρξε πλαγιολίσθηση τουλάχιστον μέχρι τη βασική μεσοπρόθεσμη στήριξη των 1000.

Εκεί, θα αξιολογήσουμε τις συνθήκες για να αποφανθούμε αν θα πρέπει να υποστηρίξουμε θέσεις. Μα ακόμα κι εκεί, δεν θα μιλάμε για πτωτική τάση, στο μέτρο που (τότε) μπορούμε να δώσουμε πιθανότητες ανάκαμψης.

Κείμενο: Συμεών Μαυρουδής, LLM, MSc, Mutual Fund/Portfolio Manager

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ανεξάρτητη επενδυτική έρευνα. Τίποτα σε αυτό το περιεχόμενο δεν περιέχει ή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική σύσταση ή πρόσκληση με σκοπό την αγορά ή την πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού μέσου. Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές και κάθε πληροφορία που περιέχει ένδειξη προηγούμενων επιδόσεων δεν αποτελεί εγγύηση ή αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής απόδοσης. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από οποιαδήποτε επένδυση που έγινε με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στην παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η επικοινωνία δεν πρέπει να αναπαραχθεί ή να διανεμηθεί περαιτέρω χωρίς την προηγούμενη γραπτή μας άδεια.