Δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 εντοπίστηκαν στην Ελλάδα

Δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής της Όμικρον εντοπίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την τελευταία εβδομάδα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το ύποπτα κρούσματα εστάλησαν στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών για γονιδιωματικό έλεγχο, όπου διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για την υποπαραλλαγή της Όμικρον.

Όπως δήλωσε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, η υποπαραλλαγή αυτή, η οποία ονομάζεται και «stealth» γιατί δεν ανιχνεύεται εύκολα, εμφανίστηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2021 και πρόκειται για τον δεύτερο κλάδο της Όμικρον.

Συγκεκριμένα, η υποπαραλλαγή έχει μια μετάλλαξη στη θέση 67 που την κάνει μη ανιχνεύσιμη από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό της. Προς το παρόν, φαίνεται ότι οι επιστήμονες τηρούν στάση αναμονής για περισσότερα στοιχεία, ωστόσο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε σχετικά: «Από τις αρχές Δεκεμβρίου (…) έχει αναφερθεί ότι η Όμικρον έχει δύο κλάδους. Ο ένας από τους δυο κλάδους, τον ονομάσαμε και “stealth”-“κρυφό κλάδο”, επειδή έχει μια μετάλλαξη στη θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μάλλον στη Νορβηγία αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί. Ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες. Κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό, είναι ακόμη νωρίς να το πούμε, γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στη μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση… Δεν φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ενός κλάδου και του άλλου όσον αφορά τη νοσηρότητα ή τη μεταδοτικότητα. Ακόμα είναι νωρίς».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι δεν πρέπει να προκληθεί πανικός, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει την εμφάνισή της μία νέα μετάλλαξη, ενδεχομένως και πιο μεταδοτική.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε ότι φαίνεται να έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αν και τόνισε ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα. «Ήταν αυτό που περιμέναμε» παρατήρησε, συμπληρώνοντας ότι η σχέση της με την Όμικρον καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας, αλλά και ενδεχομένως διασφαλίζει ίδιο βαθμό προστασίας από τα εμβόλια (με αυτόν που παρέχουν έναντι της Όμικρον).

Αλλά και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), μιλώντας στο Mega, υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται πανικός. «Ξεκίνησε με πέντε έξι περιστατικά στη Νορβηγία, στη Σουηδία και στη Δανία, και μετά έφτασαν τα 60 περίπου περιστατικά. Είναι περίπου σαν την Όμικρον, λίγο πιο επιθετική. Θα τη δούμε. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι φαίνεται να μεταδίδεται εύκολα και να προκαλεί λίγο πιο βαριά συμπτώματα.