Δύο γυναίκες στην ηγεσία του Αρείου Πάγου: Η Ιωάννα Κλάπα πρόεδρος και η Γεωργία Αδειλίνη εισαγγελέας

Τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου επέλεξε το υπουργικό συμβούλιο έπειτα από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη.

Το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε δύο γυναίκες για τη θέση της προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Για τη θέση της προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου επιλέχθηκε η Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα, ενώ για τη θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η Γεωργία Αδειλίνη.

Η κυρία Κλάπα-Χριστοδουλέα μπήκε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη στην θέση της αρεοπαγίτου τον Αύγουστο του 2020 και είναι τρίτη στην επετηρίδα των αρεοπαγιτών, ενώ παραλείφθηκαν οι 6 αντιπρόεδροι του ανώτατου δικαστηρίου προκειμένου να τοποθετηθεί στη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου.

Η νέα πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου υπήρξε η ανακρίτρια που είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Το προηγούμενο δικαστικό έτος υπήρξε και η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Από την πλευρά της, η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία είναι έβδομη στην επετηρίδα και αποχωρεί σε δύο χρόνια από τον εισαγγελικό κλάδο, μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1984 και προήχθη σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Οκτώβριο του 2019.

Η κυρία Αδειλίνη ήταν στην έδρα της δίκης του Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ ήταν αυτή που πρότεινε την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά σε δίκη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την υπόθεση των καταγγελιών του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.

Η έμπειρη αντιεισαγγελέας έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ με εγκύκλιό της το 2020 ζητούσε από τους συναδέλφους της αυξημένη επαγρύπνηση στα ασυνόδευτα παιδιά.