Δραματική μάχη με την φωτιά έξω από τα Βίλια-Καίγονται σπίτια κοντά στον οικισμό

Mεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στα Βίλια, όπου νωρίτερα πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό.

Στις φλόγες έχει παραδοθεί μεγάλη έκταση πρασίνου με το πύρινο μέτωπο να κινείται με ταχύτητα και να πλησιάζει απειλητικά τα σπίτια ενώ σύμφωνα με το ΣΚΑΪ έχουν πιάσει φωτιά τα πρώτα σπίτια σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τα Βίλια. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι φλόγες έφτασαν στο κοιμητήριο του οικισμού.

Νωρίτερα το indicator.gr έγραφε:

Τα Βίλια πλησιάζουν οι φλόγες από την πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή για τρίτη μέρα, με την Πυροσβεστική να έχει εισηγηθεί την εκκένωση του χωριού.

Μια αναζωπύρωση της φωτιάς ανατολικά από τα Βίλια λόγω της αλλαγής φοράς των ανέμων που πνέουν στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα να κατευθυνθούν οι φλόγες προς τον οικισμό και να έχουν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, έγινε αμέσως επιχείρηση ανάσχεσης με όλα τα εναέρια μέσα και τις επίγειες δυνάμεις, με τη φωτιά να ανακόπτεται και να μην μπαίνει στον οικισμό, ωστόσο η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη.

Αυτή την ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνει η συνεχής εναλλαγή της φοράς του ανέμου.

Πολλοί κάτοικοι στα Βίλια, χωρίς να έχει δοθεί επίσημα η εντολή εκκένωσης, ακολουθούν την εισήγηση της Πυροσβεστικής και εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Η είσοδος προς τα Βίλια έχει κλείσει, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται λεωφορεία για να απομακρύνουν τους κατοίκους εφόσον διαταχθεί εκκένωση.

Στο σημείο καίνε διάσπαρτες εστίες γεγονός που προκαλεί ανησυχία, τόνισε ο Βασίλης Κόκκαλης, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το μέτωπο που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι αυτό που καίει στον άξονα των οικισμών Θέα, Παλαιοχώρι, Αγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα, ενώ παραμένει ο φόβος για αναζωπυρώσεις.

Συνολικά επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη μεταξύ αυτών και το Beriev. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Συνδρομή παρέχουν, ο Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.