Δραματική η κατάσταση στη Λιβύη μετά την κακοκαιρία «Daniel» – Χιλιάδες οι νεκροί και οι αγνοούμενοι

Συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη για τρίτη ημέρα η αναζήτηση αγνοουμένων μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης, όπου χιλιάδες είναι ήδη οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, ενώ ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο.

Οι πλημμύρες από την ισχυρή καταιγίδα «Daniel» έχουν καταστρέψει τουλάχιστον το ένα τέταρτο της πόλης, παρασύροντας κτίρια και ανθρώπους.

Αξιωματούχοι της ανατολικής Λιβύης αναφέρουν μέχρι στιγμής ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τις 5.000. Διευθυντής νοσοκομείου της πόλης δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ότι 1.700 πτώματα έχουν καταμετρηθεί στο δικό του νοσοκομείο και περισσότερα από 500 έχουν ταφεί σε άλλο μέρος της πόλης. Άλλος γιατρός δήλωσε ότι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι είναι νεκροί.

Περίπου 10.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι αγνοούνται και υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα.

Δημοσιογράφοι του Reuters που επισκέφθηκαν χθες Τρίτη την Ντέρνα, μια πόλη με περίπου 125.000 κατοίκους, είδαν πολλά πτώματα στους διαδρόμους νοσοκομείων, ενώ άνθρωποι αναζητούσαν τους αγνοούμενους συγγενείς τους την ώρα που μεταφέρονταν εκεί κι άλλοι νεκροί.

Αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικών οργανώσεων και φορτηγά που μεταφέρουν εκσκαφείς κατευθύνονται σήμερα προς την Ντέρνα.

Τα δύο κυριότερα φράγματα στον μικρό ποταμό Ουάντι Ντέρνα υποχώρησαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, με αποτέλεσμα τεράστια κύματα λάσπης να καταστρέψουν γέφυρες και να παρασύρουν κτίρια, μαζί με τους ενοίκους τους, στις δύο όχθες του ποταμού που εκβάλλει στη Μεσόγειο.

Δορυφορικές εικόνες της πόλης πριν και μετά την καταστροφή δείχνουν την κοίτη του ποταμού που έρρεε διαμέσου της Ντέρνα τώρα να είναι πολύ πιο φαρδιά. Εκτεταμένες ζημιές, με κτίρια να έχουν εξαφανιστεί, αποτυπώνονται και σε άλλες περιοχές της πόλης.

«Πτώματα υπάρχουν παντού, στη θάλασσα, στις κοιλάδες, κάτω από τα κτίρια» δήλωσε ο υπουργός πολιτικής αεροπορίας της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης Χίσεμ Αμπού Σκιουάτ, προσθέτοντας: «Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι το 25% της πόλης έχει εξαφανιστεί. Πάρα πολλά κτίρια κατέρρευσαν».

Οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι δύσκολες, καθώς η Λιβύη είναι διχασμένη μεταξύ δύο κυβερνήσεων, μία στα ανατολικά και μία στα δυτικά. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει την έδρα της στην Τρίπολη (δυτικά). Η Ντέρνα βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη, όπου λειτουργεί μια παράλληλη κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Τάμερ Ραμαντάν, στέλεχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, είπε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι τεράστιος. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε από τις ανεξάρτητες πηγές μας ότι ο αριθμός των αγνοούμενων φτάνει τις 10.000 μέχρι στιγμής» επεσήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ομάδες του έχουν κινητοποιηθεί για να προσφέρουν βοήθεια, ενώ η Τουρκία και άλλες χώρες σπεύδουν να συνδράμουν τη Λιβύη με την παροχή οχημάτων έρευνας και διάσωσης, σωστικών λέμβων, γεννητριών και τροφίμων.

Αυτή είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ την Κυρηναϊκή, την ανατολική περιφέρεια της Λιβύης, μετά το μεγάλο σεισμό του 1963 στην πόλη Αλ Μαρτζ.