Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛΑΣ για τον τελικό Κυπέλλου

Φτάνουν υπό το βλέμμα ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας τα πούλμαν των οπαδών του ΠΑΟΚ για τον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ απόψε στις 8.30 το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία επέτρεπε στα πούλμαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους από τα Μάλγαρα ανά 25 για λόγους ασφαλείας.

 

Πάνω από 5.000 αστυνομικοί, περισσότεροι από όσους είχαν χρησιμοποιηθεί για την επέτειο του Πολυτεχνείου, θα κινητοποιηθούν και θα επιφορτιστούν με την συνοδεία των λεωφορείων των οπαδών του ΠΑΟΚ από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και συνολικά στα μέτρα που θα ληφθούν σε σημεία όπως οι σταθμοί του μετρό, συνδεσμοι

Οι υψηλού κινδύνου (Hi risk) οπαδοί του ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, η δημιουργία «οπλοστασίων» στους συνδέσμους των οδών Μενάνδρου (ΠΑΟΚ) και Τζαβέλα (ΑΕΚ) αντίστοιχα, η… κάθοδος 300 λεωφορείων από Θεσσαλονίκη, οι μετακινήσεις με ιδιωτικά αυτοκίνητα, η «κατάληψη» της Πλ. Ομονοίας, οι «τζαμπατζήδες» που θα θελήσουν να μπουν στο γήπεδο χωρίς εισιτήρια, οι… αδιάθετες 4.000 προσκλήσεις της ΕΠΟ, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα ενόψει της διεξαγωγής του τελικού Κυπέλου Ελλάδας, αύριο στο ΟΑΚΑ.

Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε «πολεμική» ετοιμότητα με αστυνομικά μέτρα… επετείου 17 Νοέμβρη ή κινητοποιήσεων κατά των μνημονίων. Περίπου… 5.000 αστυνομικοί θα διατεθούν στον σχεδιασμό ασφαλούς διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού τελικού. Ενδεικτικά, σε 12ωρη υπηρεσία θα διατεθούν 22 διμοιρίες των ΜΑΤ από Αθήνα και 8 διμοιρίες από Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα συνοδεύσουν τις οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών του ΠΑΟΚ.

Οι αξιωματικοί που ασχολούνται με τα μέτρα επισημαίνουν ότι τα «μέτωπα» των χούλιγκαν είναι ανοικτά προς όλες τις οπαδικές κατευθύνσεις και σημειώνουν ότι σε μικρή ακτίνα βρίσκονται οι σύνδεσμοι του Ολυμπιακού στην οδό Δεληγιώργη, του Παναθηναϊκού στη Λ. Αλεξάνδρας και το γνωστό «δωματιάκι» της ΑΕΚ στη ίδια περιοχή.

Σε επίπεδο μετακίνησης φιλάθλων του ΠΑΟΚ από τη Θεσσαλονίκη και άλλες επαρχιακές πόλεις, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 300 λεωφορεία, τα οποία θα κινηθούν συνοδευόμενα από αστυνομικές δυνάμεις. Η πρώτη στάση του κομβόι θα γίνει στη Λαμία και η δεύτερη στα διόδια των Αφιδνών. Από εκεί σταδιακά θα μετακινούνται προς το Ολυμπιακό Στάδιο, ωστόσο οι αρμόδιοι αστυνομικοί, ανησυχούν στην περίπτωση που οι φίλαθλοι των πρώτων λεωφορείων που θα φθάσουν εκεί, είναι «υψηλού κινδύνου» και ξεκινήσουν την πρόκληση επεισοδίων. Αυτό θα «κολλήσει» την σταδιακή είσοδό τους στο γήπεδο και θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην διεξαγωγή του τελικού. Ο άλλος αστυνομικός προβληματισμός είναι η μετακίνηση φιλάθλων του ΠΑΟΚ με ιδιωτικά οχήματα, καθώς δεν έχουν προβλεφθεί σημεία στάθμευσης, και τον κίνδυνο επιθέσεων σε αυτά εν κινήσει ή σταθμευμένα να μην μπορεί να αποκλειστεί.

Πρόθεση των αξιωματικών της αστυνομίας είναι να μην πλησιάσει το ΟΑΚΑ κανένας οπαδός χωρίς εισιτήριο. Θα υπάρξει πολλαπλός έλεγχος εισιτηρίων και ταυτοπροσωπείας σε όλους τους οπαδούς που θα μετακινηθούν με πούλμαν στα Μάλγαρα, τις Αφίδνες και κατά την άφιξή τους στο Ολυμπιακό Στάδιο. Εντός του ΟΑΚΑ θα υπάρχει αυστηρή αστυνόμευση με παρουσία διμοιριών στον αγωνιστικό χώρο, τις κερκίδες και τον περιβάλλοντα χώρο.

Επεισόδια το βράδυ στην πλατεία Καραϊσκάκη 

Εν τω μεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ, αρχικά στην πλατεία Καραϊσκάκη και αργότερα στην Κάνιγγος.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στην πλατεία Καραϊσκάκη και ειδικότερα κοντά στον σύνδεσμο φιλάθλων του ΠΑΟΚ, άγνωστα άτομα επιτέθηκαν σε αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έβαλαν φωτιά και σε κάδους απορριμμάτων.

Τα επεισόδια έληξαν έπειτα από λίγη ώρα, ενώ αργότερα προκλήθηκε νέα ένταση στην πλατεία Κάνιγγος, με οπαδούς να πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, που προσπάθησαν να τους απωθήσουν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τραυματισμό δύο αστυνομικών. Δεν έχουν γίνει προσαγωγές.

Print Friendly, PDF & Email