ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΕΡΟΕ- ΑΙΣΧΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ! ΣΕΠΤ 2021[ΒΙΝΤΕΟ]

ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΕΡΟΕ. ΑΙΣΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ! ΣΕΠΤ 2021[ΒΙΝΤΕΟ]

Φέτος, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή,σχεδόν 1500 δελφίνια σκοτώθηκαν από κατοίκους των νησιών Φερόε. Οι εικόνες και τα βίντεο από το βάρβαρο ”έθιμο”, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο δείχνουν το νερό και την ακτογραμμή να γίνονται κατακόκκινα από το αίμα των νεκρών δελφινιών. Το κυνήγι τους έχει προκάλεσε την οργή και την έντονη αντίδραση ακτιβιστών, αλλά και πολλών απλών ανθρώπων, για τα δικαιώματα των ζώων.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ <konstantinosa.oikonomou@gmail.com>


Το κυνήγι ονομάζεται Grindadrap και είναι ”θεσμοθετημένο ως άγραφος νόμος-παράδοση” στη χώρα!. Τα δελφίνια παρασύρονται από μηχανοκίνητα σκάφη προς την ακτή και στη συνέχεια θανατώνονται από τους φαλαινοθήρες στα ρηχά και στις ακτές χρησιμοποιώντας καμάκια, ακόμη και τρυπάνια. Το Grindadrap θεωρείται παράδειγμα παραδοσιακής «φαλαινοθηρίας των ντόπιων». Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, 1.428 δελφίνια σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του κυνηγιού το Σαββατοκύριακο.

  •    Οι ντόπιοι, στο μεταξύ, επιμένουν ότι το «grindadrap» δεν γίνεται για εμπορικούς σκοπούς, μιας και το κρέας δεν πωλείται αλλά μοιράζεται δίκαια μεταξύ των μελών της τοπικής κοινότητας.   
Η προέλευση του εθίμου: 
Στον οικισμό Gøta βρέθηκαν αρχαιολογικά στοιχεία του πρώιμου αποικισμού των Φερόε από τους Νορμανδούς, 1.200 χρόνια πριν περίπου. Τα ευρήματα ήταν οστά φαλαινών κάτι που δείχνει ότι τα κήτη αυτά είχαν κεντρική θέση στην καθημερινή ζωή των κατοίκων των Φερόε. Το κρέας και το λίπος αυτών των φαλαινών, αλλά και των συμπαθέστατων δελφινιων, ήταν σημαντικό μέρος της βασικής διατροφής των κατοίκων των νησιών.
  •  Οι νόμοι που ισχύουν στα Φερόε έχουν καθοριστεί ήδη από τους μεσαιωνικούς χρόνους. Υπάρχουν πρώιμα νορμανδικά νομικά αρχεία με αναφορές, ενώ το παλαιότερο υπάρχον νομικό έγγραφο με ειδική αναφορά, η επιστολή Seyðabrævið στη Φεροϊκή (Επιστολή Πρόβατα), είναι από το 1298 και περιλαμβάνει δικαιώματα και υποχρεώσεις, τόσο για τις φάλαινες που σκοτώνονται στη θάλασσα όσο και για εκείνες που οδηγούνται στην ξηρά.
Βίντεο που ανέβασαν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης οι ακτιβιστές της Sea Shepherd έδειξαν εκατοντάδες σφαγμένα ζώα να κείτονται στην ακτογραμμή. Αρκετοί είναι αυτοί που ζητούν από την Δανή πρωθυπουργό, χώρα στην οποία υπάγονται οι Φερόες, να λάβει μέτρα για να σταματήσει αυτό το αιματοβαμμένο έθιμο. ακολουθει το βίντεο που απευθύνεται σ΄αυτούς που έχουν γερό στομάχι: