Διπλή έξοδος σε αγορές – Ποιοι αγόρασαν τα ελληνικά ομόλογα

Θεσμικοί επενδυτές από το εξωτερικό ήταν κυρίως όσοι αγόρασαν χθες κατά τις εκδόσεις του 5ετους και του 30ετους ομολόγων τα οποία κατέγραψαν νέα χαμηλά επιτόκια και υψηλότατη ζήτηση.

Η διπλή αυτή έξοδος προσέφερε στο ελληνικό δημόσιο φθηνή, φρέσκια ρευστότητα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και προστίθεται στο ταμειακό μαξιλάρι ύψους 35-37 δισ. Ευρώ. Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου έγινε με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό ανεξαρτήτως διάρκειας, ενώ του 30ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε 1,67% επιτόκιο χαμηλότερο από την προηγούμενη έκδοση.

Στην δημοπρασία του πενταετούς ομολόγου συμμετείχαν κατά 48% μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, σε ποσοστό 23% τράπεζες, σε ποσοστό 7% ασφαλιστικές εταιρίες και ασφαλιστικά ταμεία και σε ποσοστό 17% hedge funds και με ποσοστό 3% άλλοι μικρότεροι σε μέγεθος επενδυτές.

Αντίστοιχα, στην δημοπρασία του 30ετούς ομολόγου που συγκέντρωσε σχετικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια συμμετείχαν με ποσοστό 44%, οι τράπεζες με ποσοστό 34% οι ασφαλιστικές εταιρίες και τα ασφαλιστικά ταμεία με ποσοστό 7% και τα Hedge Funds με ποσοστό 12%.