Δίπλα-δίπλα Τζέφρι Πάιατ-Ιβάν Σαββίδης στην εκδήλωση θεμελίωσης του νέου εργοστασίου της Μυτιληναίος

Δίπλα-δίπλα Τζέφρι Πάιατ-Ιβάν Σαββίδης

Πολυκοσμία στην εκδήλωση θεμελίωσης του νέου εργοστασίου ενέργειας της Μυτιληναίος, αλλά από τα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν ήταν αυτό της συνάντησης του αμερικανού πρέσβη με την Eλληνορώσο επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Ο Ιβάν παρακολούθησε όλη την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κάλεσε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, γιατί όπως είπε δεν θα έχουν άλλες δικαιολογίες σχετικές με εμπόδια και γραφειοκρατία, δεδομένου ότι η χώρα έχει μια κυβέρνηση που είναι πολύ φιλική με τις επενδύσεις και αίρει γραφειοκρατικά και αδειοδοτικά εμπόδια.

Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στην ομιλία του ότι το Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιέχει τις σχετικές ρυθμίσεις και πέρασε από διαβούλευση θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Αγαπητέ Βαγγέλη

Χαρακτηριστικό της οικειότητας και του πανηγυρικού κλίματος είναι το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκαλούσε τον Ευάγγελο Μυτιληναίο «Αγαπητέ Βαγγέλη».

Ο Μυτιληναίος θα γίνει «Πράσινη Βιομηχανία»

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, οικοδεσπότης της εκδήλωσης, είπε στην ομιλία του ότι άκουσε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τον Πρωθυπουργό από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών και ότι του έκανε εντύπωση η εξαγγελία για την απολιγνιτοποίηση της χώρας το 2028, δηλαδή νωρίτερα από άλλες χώρες, οι οποίες μάλιστα δεν εξαρτούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη, όπως η Ελλάδα.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος συνεχίζοντας την ομιλία του τονισε: “εμείς υιοθετούμε αυτό τον φιλόδοξο στόχο και ανταποκρινόμαστε ώστε και η βιομηχανία να γίνει πράσινη”, εξαγγέλοντας ότι “ο όμιλος Μυτιληναίος δεσμεύεται, οι δραστηριότητες του ομίλου να κινούνται από πράσινη ενέργεια μέχρι το 2030”.

«Είμαστε στο πλευρό σας κύριε πρόεδρε για την απολιγνιτοποίηση», είπε ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος.

Συμβολισμοί: Νεοδημοκρατικοί και πατρικοί!

Ο κ. Μυτιληναίος έκλεισε την ομιλία του με συμβολισμούς, που συνδέονται με τις επενδύσεις, το κόμμα και τον πατέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Κλείνω με αναφορά στο ιστορικό εργοστάσιο του αλουμινίου της Ελλάδος, είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, λέγοντας ότι το οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος έθεσε το θεμέλιο λίθο το 1964, ενώ δύο χρόνια αργότερα το 1966, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την μονάδα.

“Τώρα, το εργοστάσιο, οποίο λειτουργεί πάνω από μισό αιώνα και έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο βιομηχανικό συγκρότημα της χώρας, εγκαινιάζεται εσείς.”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλώντας για δεύτερη φορά τον Ευάγγελο «αγαπητέ Βαγγέλη», του είπε:  «Σ’ ευχαριστώ που μου θύμισες ότι το 1966 ο Κωνσταντίνος Μητσοτακης έδινε το παρόν στα εγκαίνια του πρώτου εργοστασίου της χώρας που οραματίστηκε και σχεδίασε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.”

Ο Πρωθυπουργός θύμισε ότι ο οικισμός «κόσμημα», όπως αποκάλεσε την μικρή πολιτεία των Άσπρων Σπιτιών, σχεδιάστηκε από τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη και ότι στα Άσπρα Σπίτια λειτούργησε η πρώτη μονάδα βιολογικού καθαρισμού.

40 θέσεις εργασίας

Η αξιωματική αντιπολίτευση ένοιωσε χθες μόνη, αφού μόνο ο Αλέκος Φλαμπουράρης έδωσε βροντερό παρών.

Και όταν άκουσε για το πόσες θέσεις εργασίας θα μείνουν όταν ολοκληρωθεί η επένδυση δεν ενθουσιάστηκε.

Η επένδυση για τα 826 ΜW ισχύος – που το κατατάσσει ως το μεγαλύτερο στο είδος του  εργοστάσιο σε όλη την Ευρώπη – προϋπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ, κατά τη φάση της κατασκευής θα δημιουργηθούν 350 θέσεις εργασίας ενώ μετά κατά την ηλεκτροπαραγωγή οι θέσεις εργασίας θα είναι 40.

Mytilineos: Εγκαινιάστηκε η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 MW με καύσιμο φυσικό αέριο