Δημήτρης Τζάνας: Η καθοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη συνιστά ήδη μια πραγματικότητα

Η καθοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη συνιστά ήδη μια πραγματικότητα, διακόπτοντας τη διαδικασία της πολύμηνης συσσώρευσης πάνω από τις 600 μονάδες, σε συνέχεια της παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, αλλά και των σεναρίων ανακεφαλαιοποίησης της μεγαλύτερης συστημικής Τράπεζας στην Ελληνική Οικονομία. Οι 584 μονάδες αποτελούν το εγγύτερο σημείο στήριξης του ΓΔ και οι 605 μονάδες το εγγύτερο σημείο αντίστασης.

Η έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων λόγω της πανδημίας, προκαλεί την κινητοποίηση σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Χώρας μας. Με τα περιοριστικά μέτρα να πλήττουν τις Οικονομίες, διαμορφώνοντας πλέον την εκτίμηση ότι η ύφεση για το 2020 θα ακολουθήσει το δυσμενές σενάριο.

Και το χειρότερο, η εκτίμηση για επανεκκίνηση των Οικονομιών προς αναπτυξιακή κατεύθυνση ίσως καθυστερήσει, με το ΙΟΒE να αναφέρεται για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο για ύφεση και για το 2021, από -2,5% μέχρι -4%, στο βαθμό που δεν υπάρξει το κατάλληλο εμβόλιο στο εγγύς μέλλον.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η Αγορά προσπέρασε τις εκθέσεις της S&P και DBRS για τη διατήρηση του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας και τις σταθερές προοπτικές. Προσπέρασαν την επιτυχή έκδοση του ομολόγου του ΟΠΑΠ, που συγκέντρωσε υπερτριπλάσια κεφάλαια από τα ζητούμενα. Προσπερνούν και την κινητικότητα στους διαγωνισμούς για τα Λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλά και την πολύπαθη ΛΑΡΚΟ με το καταγραφόμενο ενδιαφέρον να είναι αξιοσημείωτο.

Αντιθέτως, επεσήμαναν την επιθετική ρητορική Ερντογάν απέναντι στον Πρόεδρο Μακρόν, αλλά και σε άλλους Ευρωπαίους Ηγέτες. Και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα είναι το Σύνορο της Ευρώπης και της Δύσης με την Τουρκία, θορυβήθηκαν και έσπευσαν να διενεργήσουν άλλο ένα κύκλο ρευστοποιήσεων των θέσεών τους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Με τις Τραπεζικές μετοχές σε ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή, καθώς η αντιπαράθεση των Μεγαλομετόχων της Πειραιώς Τζον Πόλσον, Αριστοτέλη Μυστακίδη και του fund Bienville Capital, με το ΤΧΣ, λειτούργησε ως αρνητικός καταλύτης, καθώς αρκεί η αναφορά σε ΑΜΚ Τραπεζών, για να ενεργοποιηθούν πωλήσεις από τους Θεσμικούς Επενδυτές, εξαιτίας των τραυματικών εμπειριών από την περίοδο 2013 – 2015.

Σαν αποτέλεσμα, διακόπηκε η εξάμηνη περίοδος συσσώρευσης στο Χρηματιστήριο στη ζώνη 600 – 680 μονάδων. Και καθώς απέτυχαν οι πολλαπλές προσπάθειες να υπερπηδηθεί η περιοχή των 650 μονάδων του ΓΔ, ελέω της συναλλακτικής καθίζησης και της επιβάρυνσης του οικονομικού περιβάλλοντος, συντελέστηκε η καθοδική διαφυγή με τη διάσπαση των 600 μονάδων, που είχε προαναγγελθεί από την τεχνική ανάλυση.

Με την περιοχή των 585 μονάδων να συνιστά το εγγύτερο όριο στήριξης, ενόσω το υφεσιακό σκηνικό και οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συντηρούν το πλαγιοκαθοδικό σενάριο κίνησης του ΓΔ, ως το πιθανότερο ενδεχόμενο για το επόμενο διάστημα.

Στο διεθνές περιβάλλον, απομένουν λίγες ημέρες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των Αμερικανικών εκλογών, με το Τζο Μπάιντεν να συνεχίζει να έχει μεγάλη δημοσκοπική διαφορά από τον Πρόεδρο Τραμπ.

Με τις Διεθνείς Αγορές να υποχωρούν, καθώς οι συνθήκες της πανδημίας πλήττουν την Παγκόσμια Οικονομία, μεταθέτοντας την ανάκαμψη για αργότερα. Με την εξαίρεση της Κίνας που “πατάει ήδη γκάζι” με το ρυθμό ανάπτυξης να φτάνει το 1,9% για φέτος.

Την ίδια ώρα, η Ant Group, βραχίονας στο χώρο του fintech Κινεζικού Κολοσσού Alibaba άντλησε €35,4 δισ. και εισάγεται ταυτόχρονα στο Χονγκ – Κονγκ και τη Σαγκάη με κεφαλαιοποίηση $ 313 δισ., όταν η Τράπεζα Πειραιώς στην Αθήνα διαμορφώνεται μόλις στα €312 εκατ., περίπου 1000 φορές μεγαλύτερη δηλαδή.

Δημήτρης Τζάνας.

Διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ