Δημήτρης Τζάνας: Ανοικτό το ενδεχόμενο για επάνοδο των δεικτών σε καθοδική κίνηση

Η παύση των δραστηριοτήτων στο μεγαλύτερο μέρος του Πλανήτη, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊου, συνεχίζεται και μόνο στην Κίνα έχει ξεκινήσει η σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας.

Έτσι, με τις γνωστές εξαιρέσεις των Ειδών που αφορούν την κάλυψη των βασικών αναγκών, τελεί υπό αναστολή η διαδικασία της Κατανάλωσης, η διαδικασία της Παραγωγής, η διαδικασία των Μεταφορών και του Εμπορίου, αλλά σε μεγάλο βαθμό και οι ροές κεφαλαίων, οδηγώντας σε έλλειψη ρευστότητας Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά.

Ολοκληρώθηκε έτσι ο Μάρτιος, μήνας με δραματικές εξελίξεις τόσο για τις Οικονομίες, όσο και για τις Αγορές του Πλανήτη, με την ορατότητα να παραμένει χαμηλή, σε σχέση με τα επερχόμενα σε όλα τα επίπεδα, για το επόμενο διάστημα!

Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Federal) μετά από 2 παρεμβάσεις στις 3 και στις 15/3 οδήγησε τα παρεμβατικά της επιτόκια στο μηδέν, έκανε “ενέσεις” ρευστότητας $1,5 τρισ. στις 12/3 και τελικά στις 23/3 ανήγγειλε την απεριόριστη αγορά τίτλων!

Τηρουμένων των αναλογιών, σε ανάλογες κινήσεις προέβη και η ΕΚΤ στις 19/3 με το PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) να ανέρχεται σε 750 δισ. ευρώ και οι άλλες Κεντρικές Τράπεζες του Πλανήτη. Ωστόσο, έγινε αμέσως αντιληπτό ότι η έκταση της επερχόμενης ύφεσης είναι τόσο μεγάλη, που απαιτεί και δράσεις των Κυβερνήσεων για να σταματήσει η κατρακύλα των Αγορών.

Έτσι, με πρωτόγνωρα συνοπτικές διαδικασίες το Κογκρέσο ενέκρινε στις 25/3 το ιστορικό πακέτο των $2 τρισ. με στόχο την άμεση στήριξη Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών με τη διαδικασία των άμεσων μεταβιβάσεων (helicopter money), όταν αντίστοιχη διαδικασία ύψους $750 δισ. για το TARP είχε απαιτήσει πολλές εβδομάδες το 2008, μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brs.

Η Ευρώπη, κινείται σε ανάλογη κατεύθυνση, με τη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο, να αρνείται την πρόταση 9 Χωρών για έκδοση ομολόγου ειδικού σκοπού (κορωνομολόγου), εξαιτίας της Γερμανικής ακαμψίας να συνομολογήσει στην αμοιβαιοποίηση του χρέους, ακόμη και εν μέσω πανδημίας !

Έτσι, η ευθύνη για δράσεις παραμένει στους ώμους των Κυβερνήσεων, που οφείλουν να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά, ώστε να ανακουφιστούν οι πληττόμενοι, Εργαζόμενοι και Επιχειρήσεις, από την έλλειψη ρευστότητας.

Με αυτά τα δεδομένα, οι Αγορές έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, υιοθετώντας το αισιόδοξο σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι θετικές ιατρικές εξελίξεις θα επιτρέψουν το μερικό περιορισμό των μέτρων και τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα εντός του Μαΐου.

Ωστόσο, οι προβλέψεις των περισσότερων Επενδυτικών Οίκων είναι μάλλον δυσοίωνες για την Παγκόσμια Οικονομία, αφήνοντας, επομένως, ανοικτό το ενδεχόμενο για επάνοδο των δεικτών σε καθοδική κίνηση, όταν οι ανακοινώσεις για την πορεία των εταιρικών μεγεθών αποκαλύψουν την έκταση της υποχώρησής τους.

Σε αυτό το περιβάλλον, το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται τις τελευταίες ημέρες, συγχρονιζόμενο με τις Διεθνείς Αγορές και ιδιαίτερα τις Ευρωπαϊκές, με τους Διαχειριστές να επιδιώκουν τον “καλλωπισμό” των χαρτοφυλακίων (window dressing) στο τέλος του 1ου τρίμηνου, ενόψει των μεγάλων απωλειών που έχουν ήδη συντελεστεί.

Στην προσπάθεια αυτή, οι Κυβερνητικές αναγγελίες για πακέτα στήριξης είναι συνεχείς, με τις αγορές Ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ να επαναφέρουν τις αποδόσεις των 10ετων τίτλων περί το 1,60%.

Παράλληλα, ο Τραπεζικός κλάδος έχει ρόλο θετικού πρωταγωνιστή, καθώς οι Εποπτικές Αρχές χαλαρώνουν τους κανονισμούς για νέα NPEs, επιτρέποντας την αναστολή νέων προβλέψεων.

Ωστόσο, ο CEO της Πειραιώς προειδοποίησε ότι δάνεια της Τράπεζας ύψους 8,8 δισ. είναι υποψήφια να καταταγούν στα ΜΕΔ σε μελλοντικό χρόνο, αν παραταθεί η σημερινή κατάσταση αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων από την πλευρά των Δανειοληπτών λόγω της πανδημίας.

ΔΗΜ.ΤΖΑΝΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ