Δίμηνη παράταση προστασίας για την Folli Follie – Απορρίφθηκε το αίτημα της FF Συμμετοχών

Δίμηνη παράταση προσωρινής προστασίας μόνο στη Folli Follie, ανάκληση της προστασίας που είχε δοθεί αρχικά και στα φυσικά πρόσωπα και απόρριψη των αιτήσεων προστασίας που είχαν καταθέσει η Folli Follie Συμμετοχών και η Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, έδωσε το Πρωτοδικείο αργά το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η παραπάνω απόφαση επιτρέπει τη ρευστοποίηση ποσοστού 10% της Αττικά Πολυκαταστήματα το οποίο ανήκει στη «Συμμετοχών» και έχει ενέχυρα στις τράπεζες, αλλά μπλοκάρει την εκποίηση του 25,5% της ίδιας εταιρίας που ανήκει στη μητρική, και η οποία προστατεύεται και το επόμενο δίμηνο.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης  οι δικηγόροι των πιστωτών της εταιρείας είχαν χωριστεί σε δυο στρατόπεδα.

Από τη μια πλευρά μερίδα ομολογιούχων που εκπροσωπούσε το 50% των ομολογιών, μεταξύ αυτών και η UBS (σ.σ. τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της προσωρινής προστασίας αλλά με ανταίτηση ζήτησε να μην μεταβληθούν τα περιουσιακά στοιχεία αυτής), δυό εκ Λουξεμβούργου θυγατρικές της Folli Follie και τους εργαζόμενους αυτής τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της προσωρινής προστασίας.
Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες, το ελληνικό δημόσιο (ΑΑΔΕ) και ο ΕΦΚΑ να τάσσονται κατά του αιτήματος, με τους δικηγόρους των τραπεζών να ζητούν σε περίπτωση παράτασης της προστασίας να εξαιρεθεί το επίμαχο ενεχυριασμένο 36,5% της Αττικά Πολυκαταστήματα.

Κομβικό σημείο της ακροαματικής διαδικασίας ήταν το ποσοστό 36,5% που κατέχει η Folli Follie στην Αττικά Πολυκαταστήματα και έχει δοθεί ως ενέχυρο στις πιστώτριες τράπεζες. Η πλευρά Folli Follie, υποστήριξε πως πλειστηριασμός του συγκεκριμένου ποσοστού που αποτελεί βασικό περιουσιακό στοιχείο θα την αποδυναμώσει και θα πουληθεί σε μικρότερη αξία από την πραγματική.

Στην ακροαματική διαδικασία πέραν της αντιπαράθεσης, προέκυψε επισήμως και ρητώς και από τους τρεις μάρτυρες που κατέθεσαν υπέρ της Folli Follie πως υπάρχει δεσμευτικό ενδιαφέρον από υποψήφιο επενδυτή για την εξαγορά του 35,5% των Αττικών Πολυκαταστηματων.

Μάλιστα ο ο Εμμανουήλ Ζαχαρίου, μέλος του Δ.Σ. της εισηγμένης και εκπρόσωπος της Folli Follie Συμμετοχών αναφέρε ότι το τίμημα που προσφέρεται είναι της τάξης των 70 εκατομμύρια. ευρώ, και πως ο υποψήφιος επενδυτής έχει επίσης πρόθεση να καταθέσει proof of funds στις τράπεζες από τον μυστηριώδη υποψήφιο.

Τόσο ο ίδιος όσο και έτερος μάρτυρας, ο Σ. Γκότσης εργαζόμενος στην οικονομική Διεύθυνση της FFG ανέφεραν ότι ο συγκεκριμένος επενδυτής είναι μέρος της λύσης για την επόμενη μέρα του ομίλου.

Συγκεκριμένα υποστήριξαν πως υπάρχουν συζητήσεις με τον επενδυτή για να αποκτήσει μερίδιο στην προβληματική εταιρία στο πλαίσιο της εξυγίανσης της. Ανέφεραν μάλιστα ότι ο υποψήφιος «λευκός ιππότης» έχει δεχθεί τις προσωπικές εγγυήσεις των σημερινών βασικών μετόχων.

Οι τράπεζες μέσω των συνηγόρων τους και του μάρτυρα κ. Χ. Σταματίου (Εθνική) εκτίμησαν πως η ρευστοποίηση του εν λόγω ποσοστού μέσω πλειστηριασμού όπως προβλέπεται δεν βλάπτει την αξία του ενεχυρου.