Δημ.Τζάνας: Οι υπομονετικοί επενδυτές και το “έξυπνο χρήμα” διακρίνουν ήδη επιλογές στη μεσαία και μικρή κεφ/ση

19 MAIOY 2020

Τα Χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί των γεγονότων που αναμένεται να συμβούν. Είναι επομένως πιθανό να δώσουν ψήφο αισιοδοξίας για τα επερχόμενα με αφορμή μια είδηση, αν την ερμηνεύσουν ως πρόδρομο θετικών εξελίξεων.

  • Και ασφαλώς, μπορεί να δώσουν ψήφο απαισιοδοξίας αν τα γεγονότα σηματοδοτούν αρνητικές εξελίξεις. Είναι πιθανό επομένως να εκδηλώνεται ακραία μεταβλητότητα σε σχέση με τις τιμολογήσεις των μετοχών, αποτέλεσμα του συνωστισμού για διενέργεια κινήσεων με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, αποσκοπώντας, στο κέρδος βέβαια.

Έτσι, η αναγγελία ελπιδοφόρων μηνυμάτων από το εμβόλιο Moderna, αλλά και η θεαματική ημερήσια άνοδος της τιμής του Αργού Πετρελαίου κατά 13,5%, δημιούργησε χθες σε μέρος της Επενδυτικής Κοινότητας, την πεποίθηση ότι γρήγορα επανερχόμαστε στην κανονικότητα.

  • Όμως, την ίδια ώρα ο Τζέρομ Πάουελ προειδοποιούσε ότι στο 2ο τρίμηνο του έτους, η ύφεση στις ΗΠΑ θα αγγίξει το 30% και η ανεργία το 25%. Επιπλέον, η ορατότητα παραμένει χαμηλή σε σχέση με τα δεδομένα της πανδημίας, άρα και της πορείας της Οικονομίας, με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να αναφέρεται στον αυξημένο χρόνο που θα χρειαστεί η Παγκόσμια Οικονομία, για να ανακάμψει από το σοκ της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά, ελπιδοφόρο είναι το μήνυμα από το κοινό Ταμείο ύψους 500 δισ. ευρώ, που ανήγγειλαν από κοινού Μέρκελ και Μακρόν με κοινή έκδοση χρέους από τις Χώρες Μέλη της Ε.Ε., που συνιστά ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα για τη διαδικασία της αμοιβαιοποίησης του χρέους στην Ευρώπη.

  • Στη Χώρα μας, το άνοιγμα της Ακρόπολης και των λοιπών Αρχαιολογικών Χώρων, από κοινού με τις Παραλίες, λόγω του βελτιωμένου καιρού, αναπτέρωσαν την αισιοδοξία για τη φετινή τουριστική περίοδο.

Έτσι, το Χρηματιστήριο δείχνει αξιοπρόσεκτη αντοχή, σε σχέση με τη διατήρηση των 600 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, αλλά και διάθεση να κινηθεί προς τις 620 – 630 μονάδες.

  • Ωστόσο, με τον Τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ελέω της αβεβαιότητας για το πλάνο εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων από τα “κόκκινα” δάνεια, ο ρόλος των λοιπών Δεικτοβαρών τίτλων αναβαθμίζεται.

Την ίδια ώρα, οι υπομονετικοί Επενδυτές και το “έξυπνο χρήμα” διακρίνουν ήδη επενδυτικές επιλογές στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, που έχουν τις προϋποθέσεις να εκπλήξουν θετικά τα επόμενα χρόνια!

  • Για την ώρα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα υποστεί άλλη μια αφαίμαξη με τη μορφή των ρευστοποιήσεων, που θα διενεργηθούν στο πλαίσιο του rebalancing από τους Επενδυτές που ακολουθούν το δείκτη MSCI Standard Greece (29/5 η καταληκτική ημερομηνία), σε συνέχεια της διαγραφής των μισών τίτλων (οι 3 συστημικές Τράπεζες και η TITC).

Αλλά και λόγω του νέου πλήγματος αξιοπιστίας που αναδύθηκε σε μια ακόμη Εισηγμένη Εταιρεία της μικρής κεφαλαιοποίησης, με την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της.

Η διατήρηση επομένως του Γενικού Δείκτη πάνω από την κρίσιμη στήριξη των 582 μονάδων, είναι για τις επόμενες ημέρες ένα ενδεχόμενο που θα μπορεί να σηματοδοτήσει την απομάκρυνση άλλων, πιο απαισιόδοξων σεναρίων για το εγγύς μέλλον.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΣ

Διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.