Δημ. Τζάνας: ‘Οσο οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές, δύσκολη η αναβάθμιση στο ταμπλό (29/8)

LGIM Global Trading Floor

Το μη πειστικό αφήγημα της Ελληνικής Οικονομίας για τη μεταμνημονιακή περίοδο, για λόγους που έχουν επισημανθεί από το σύνολο των αναλυτών, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 700 μονάδων, καταγράφοντας τη χαμηλότερη επίδοση για το 2018 (705,2 μονάδες στις 22/8), με τις συναλλαγές να είναι σχετικά αυξημένες.

Ωστόσο, στα επίπεδο των 700 μονάδων οι αγοραστές κινητοποιήθηκαν, εκτιμώντας ενδεχομένως ότι σημαντικός αριθμός μετοχών, Τραπεζών αλλά και άλλων Δεικτοβαρών, έχουν ελκυστική τιμολόγηση, σαν αποτέλεσμα των αθρόων πωλήσεων που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες (συνθήκες “υπερπουλημένης” Αγοράς), καθώς η Αναδυόμενη Ελληνική Αγορά επηρεαζόταν από την Τουρκική κρίση αλλά και την αντιπαράθεση Ιταλίας – Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό που ανέβαζε τις αποδόσεις των ομολόγων.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρεςη Τουρκική κρίση είναι σε ύφεση ελέω των swaps 3 δισ. $ από το Κατάρ. Η Ιταλία ίσως βρει αγοραστές για τα ομόλογά της από τις ΗΠΑ, μετά τη συνάντηση Κόντε – Τραμπ. Οι ΗΠΑ συνάπτουν εμπορική συμφωνία με το Μεξικό, κάνοντας στροφή 180 μοιρών στη μέχρι τώρα στάση τους. Και ο Πάουελ, επικεφαλής της Federal Reserve, διατυπώνει προσεκτικά τις απόψεις του για τις επιτοκιακές αυξήσεις προκαλώντας την ευαρέσκεια των Αγορών.

Επομένως, το διεθνές περιβάλλον τροφοδοτεί με θετικό τρόπο τις Αγορές επιδρώντας ευεργετικά και στα της Ελλάδος, με τις αποδόσεις των 10ετων ομολόγων να έχουν σταθεροποιηθεί στο 4,10% – 4,20%. Αν δε ληφθεί υπόψη και η αναβάθμιση της Πολωνικής Αγοράς σε Ανεπτυγμένη προς το τέλος Σεπτεμβρίου από τoν FTSE, δικαιούμαστε να προσβλέπουμε σε αυξημένες εισροές κεφαλαίων από τα funds που δραστηριοποιούνται στις Αναδυόμενες Αγορές και θα αντικαταστήσουν τις πολωνικές θέσεις με άλλους τίτλους, ελληνικούς μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω θα κριθούν τελικά από τον τρόπο που θα διατυπωθεί το Ελληνικό αφήγημα από την Ελληνική Κυβέρνηση, με όσα θα λεχθούν στηΔΕΘ στις 8 -9 Σεπτεμβρίου. Η Επενδυτική Κοινότητα αναμένει να υπάρξουν εξαγγελίες με σαφές περιεχόμενο, φιλικά προσκείμενες προς το Επιχειρείν και να υλοποιηθούν διαθρωτικές αλλαγές με αιχμή τις Αποκρατικοποιήσεις (ΕΛΠΕ, κοκ) και άλλες κινήσεις (μεταβίβαση ΕΕΓΑ κ.α.) και την έναρξη μεγάλων επενδύσεων (Ελληνικό κ.α.), ενώ η παροχολογία οφείλει να ελαχιστοποιηθεί.

Μέχρι τότε, ο πήχης των προσδοκιών δύσκολα θα αναβαθμιστεί, ενόσω οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να είναι εγκλωβισμένος μεταξύ 700 – 750 μονάδων.

Δημ.Τζάνας- διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Print Friendly, PDF & Email