Δημ.Τζάνας: Επανέρχεται το σενάριο της πλαγιοκαθοδικής κίνησης και υποχώρησης προς τις 600 μονάδες

Το κλίμα ευφορίας συνεχίζει να κυριαρχεί στις Διεθνείς Αγορές. Στη Wall Street, o Nasdaq, με οδηγό την Amazon, συνεχίζει τα ιστορικά ρεκόρ, με τις θέσεις απασχόλησης να βελτιώνονται και την ανεργία να υποχωρεί στο 11,1% τον Ιούνιο. Στην Ευρώπη ο δείκτης EuroStoxx 600 αναρριχάται ψηλότερα, ενώ ανάλογες κινήσεις ανόδου σημειώνονται και στην Ασία, με πρωταγωνιστικό ρόλο από το Χρηματιστήριο της Σαγκάης.

  • Οι Αγορές παραβλέπουν τη συνεχιζόμενη έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο σενάριο τύπου “V” για την Οικονομία, σύμφωνα με το οποίο οι ρυθμοί μεγέθυνσης για την περίοδο 2021 – 2024 θα είναι ισχυροί και θα υπερκαλύψουν την ύφεση της φετινής χρονιάς !

Είναι σαφές, ότι το προαναφερόμενο σενάριο είναι αισιόδοξου περιεχομένου και ένα από τα εναλλακτικά σενάρια που αναμένεται ότι θα συμβούν. Προϋποθέτει δε ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική θα πλαισιωθεί από ενεργές δημοσιονομικές πολιτικές (πακέτα στήριξης με συγκεκριμένες δράσεις) για να επανεκκινήσουν τις πληττόμενες Οικονομίες.

  • Ειδικότερα δε σε σχέση με την Ευρώπη, θα απαιτηθεί να υπάρξει απόφαση στη Σ.Κ. της 17 – 18 Ιουλίου αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης που προβλέπει κονδύλια ύψους €750 δισ. (τα €500 δισ. με επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα με δάνεια).
  • Η εξέλιξη θα αποτελέσει ισχυρό πρόκριμα για την Άνγκελα Μέρκελ που προεδρεύει στην Ε.Ε. στο 2ο εξάμηνο 2020, σε σχέση με τη δυνατότητα της Ευρώπης να αποκτήσει αυξημένη συνοχή στο εγγύς μέλλον.

Με αυτά τα δεδομένα, όλοι θα περιμέναμε ότι η ευφορία των Αγορών θα αφορούσε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Συμβαίνει ωστόσο το αντίθετο, με το Χ.Α. να μη συγχρονίζεται με τις ανοδικές κινήσεις των Ξένων Αγορών!

  • Οι συναλλαγές είναι υποτονικές, ο συνήθης “καλλωπισμός” των αποτιμήσεων με την ολοκλήρωση του 1ου εξαμήνου …μετατέθηκε για το μέλλον, ενώ η Θερινή ραστώνη έχει ήδη καταλάβει το “στρατόπεδο” των αγοραστών, με αποτέλεσμα, μετά την αποτυχία υπέρβασης των 680 μονάδων του ΓΔ, να προκύπτει ότι και οι 660 μονάδες συνιστούν όριο αντίστασης που δύσκολα θα το ξεπεράσουμε.

Επανέρχεται έτσι το σενάριο της πλαγιοκαθοδικής κίνησης και υποχώρησης προς τις 600 μονάδες, στο βαθμό που το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίσει την ασύμμετρη συμπεριφορά του, σε σχέση με εκείνη των Διεθνών Αγορών, αγνοώντας τη θετική ψήφο εμπιστοσύνης που δόθηκε στην ύψους €500 εκατ. έκδοση του ομολόγου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και την κατά 1,5 φορά υπερκάλυψή του.

  • Ευλόγως προκύπτει η ανάγκη να δοθεί ερμηνεία για τη συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το τελευταίο διάστημα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις Τράπεζες (αυξημένες δανειοδοτήσεις, κινητικότητα στις τιτλοποιήσεις, moratorium με τους πληττόμενους Δανειολήπτες), την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης των παλιών κτισμάτων στο Ελληνικό, αλλά και τις πρώτες αφίξεις Τουριστών στη Χώρα, οδηγούμαστε στην εκτίμηση ότι μπορεί να διατυπωθεί συγκρατημένη αισιοδοξία, αναφορικά με τον περιορισμό του τελικού μεγέθους της ύφεσης για την τρέχουσα χρονιά.

  • Όμως, οι Επενδυτές εξωτερικού απέχουν επιδεικτικά από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, στάση που δεν εξηγείται από τις γνωστές παθογένειες του Χ.Α. (ρηχότητα, χαμηλή συμμετοχή επενδυτικών κεφαλαίων κ.ο.κ.).

Είναι πιθανό επομένως να είναι ο φόβος για εξωγενείς διαταραχές που οδηγεί στην παρούσα στάση: Ο φόβος επιδείνωσης των ήδη τεταμένων Ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο φόβος διατάραξης του ήδη βεβαρημένου, λόγω της πανδημίας, οικονομικού κλίματος, από την είσοδο της πολιτικής ζωής στη δίνη της σκανδαλολογίας, ή άλλες εξωγενείς διαταραχές (εξελίξεις στις ΗΠΑ ενόψει της τελικής φάσης της προεκλογικής περιόδου κ.α.) που μπορεί να οδηγήσουν σε κινήσεις βίαιων αποεπενδύσεων στις Αναδυόμενες Αγορές, στις οποίες κατατάσσεται και η Ελληνική.

  • Σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος για να βελτιωθεί η χαμηλή ορατότητα που χαρακτηρίζει, για την ώρα, τα δρώμενα στη Χώρα μας…

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.