Δικαιώματα και υποχρεώσεις είπατε; (του Πέτρου Λάζου)

Δικαιώματα και υποχρεώσεις είπατε;

  • Από την αρχή της μεταπολίτευσης και ύστερα, σε μεγάλη μερίδα πολιτών, έχει αναπτυχθεί η εντύπωση ότι έχουν μόνο δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις.

Ειδικά κάποιες “κάστες” ήδη προνομιούχων πολιτών (π.χ. δημόσιοι υπάλληλοι) μάλιστα, τοποθετούνται και συμπεριφέρονται σαν αυτά τα δικαιώματα να είναι αναφαίρετα προνόμια, τα οποία δεν αφορούν τους υπόλοιπους πολίτες και υπερισχύουν των υποχρεώσεων τους ή και των δικαιωμάτων της υπόλοιπης κοινωνίας. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οι Δημοκρατίες δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο! Τουλάχιστον στις πραγματικές Δημοκρατίες…

Προχθές Δευτέρα 22/3, Ισραηλινός δικαστής αποφάσισε ότι, ένας εκπαιδευτικός που αρνείτο να εμβολιαστεί ή εναλλακτικά να υποβάλλεται τακτικά σε τεστ για τον κορονοϊό, τέθηκε σε αναγκαστική αργία χωρίς αποδοχές, ορθά. Και ότι θα πρέπει να παραμείνει σε αυτή την εργασιακή κατάσταση μέχρι ν’ αποδεχθεί είτε να κάνει το εμβόλιο, είτε να πραγματοποιεί τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα!

Είναι βέβαιο ότι κάποιοι τώρα θα σπεύσουν να χαρακτηρίσουν το Ισραήλ και την νυν κυβέρνηση Netanyahu σαν ακροδεξιά στοιχεία, μη δημοκρατικό “καθεστώς” κ.ο.κ. Δεν θα με ξάφνιαζε αν κάποιοι έφταναν μέχρι και τον χαρακτηρισμό της χώρας, ως φασιστικής. Εάν το πράξουν όμως, οφείλουν να μας εξηγήσουν πως π.χ. είναι δυνατόν ένα τέτοιο “αυταρχικό καθεστώς”, να ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια ώστε χθες, ημέρα γενικών εκλογών, να υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα πανάκριβες ειδικές εγκαταστάσεις, στις οποίες είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν ακόμη και οι πολίτες που βρίσκονται σε καραντίνα, λόγω υποψίας μόλυνσης από τον SARS-CoV-2!

Προς χάριν της συζήτησης όμως, ας δεχθούμε ότι το Ισραήλ καταπατά τα εργατικά δικαιώματα και εκείνα της αυτοδιάθεσης των πολιτών του. Δύσκολα μπορεί κανείς να εκφράσει αντίστοιχο ισχυρισμό για την Ιταλία.

Αν μη τι άλλο, η Ιταλική Δημοκρατία θεωρείται και είναι μία, από τις πλέον φιλελεύθερες στον πλανήτη. Ειδικά τη συγκεκριμένη εποχή, όπου η χώρα κυβερνάται από κυβέρνηση κοινής αποδοχής υπό τον Mario Draghi. Η υποψία έστω, καταστρατήγησης εργατικών δικαιωμάτων, θα μπορούσε να διαταράξει τις λεπτές ισορροπίες και να δημιουργήσει μεγάλες πολιτικές αναταράξεις, το μέγεθος των οποίων θα μπορούσε να επιφέρει ακόμη και πτώση της κυβέρνησης.

Παρ’ όλα αυτά, μια δικαστής στην περιφέρεια του Veneto, έκρινε πως 11 εργαζόμενοι (νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό) σε δύο οίκους ευγηρίας προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, με το αιτιολογικό της παραβίασης του δικαιώματός τους για αυτοδιάθεση. Επειδή οι οίκοι ευγηρίας τους έθεσαν σε αναγκαστική αργία άνευ αποδοχών, όταν αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Και η απόφαση αυτή των διοικήσεων των γηροκομείων, επικυρώθηκε στη συνέχεια από ιατρό του Ιταλικού Δημοσίου, ο οποίος τους χαρακτήρισε “ακατάλληλους προς εργασία”.

Η δικαστής αποφάνθηκε ότι “…δεν υφίστανται βάσιμες αιτίες για άρνηση του εμβολίου, από τη στιγμή που είναι ευρέως γνωστή η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων σκευασμάτων επί των αρνητικών επιπτώσεων της νόσου, όπως αποδεικνύεται και από τη δραστική μείωση των θανάτων στις κατηγορίες πολιτών που μπόρεσαν να εμβολιαστούν…”!

Στην Ελλάδα, όταν πριν μερικές εβδομάδες δύο εργαζόμενοι σε οίκο ευγηρίας στη Γαστούνη Ηλείας, αρνήθηκαν να εμβολιαστούν και απολύθηκαν, ξεσηκώθηκε σάλος. Με τη δικαιοσύνη να μην έχει ακόμη εκδώσει απόφαση και τους γνωστούς… αλληλέγγυους, να ωρύονται για “κουρέλιασμα των εργατικών δικαιωμάτων”, “μεσαίωνα” και “χούντα”!

  • Ακόμη πιο πρόσφατα, αποκαλύφθηκε ότι στο παθολογικό-ογκολογικό νοσοκομείο “Μεταξά”, ένα τεράστιο ποσοστό του νοσηλευτικού προσωπικού (περίπου 30% των ιατρών και 45% των νοσηλευτών) αρνείται να εμβολιαστεί.
  • Με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες ασθενείς CoViD-19 ανάμεσα στο προσωπικό αλλά και, το κυριότερο, να μολυνθούν 16 (ολογράφως δεκαέξι) καρκινοπαθείς ασθενείς. Ασθενείς που έτσι κι αλλιώς δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για την ζωή τους, ασθενείς οι οποίοι, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και παρουσιάζουν υψηλότατα ποσοστά θνησιμότητας από την CoViD-19!

Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει ξεκινήσει κανενός είδους διαδικασία για να τεθούν σε αργία οι αρνητές των εμβολιασμών, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ένδειξη λήψης μέτρων για “τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου”, όπως επιτάσσει η Βασική Διάταξη του Άρθρου 2 παρ. 2, του Συντάγματος, με δυο λόγια, δεν έχει κουνηθεί φύλλο. ‘Έχουν περάσει 6 ολόκληρες ημέρες και σήμερα, απλά είναι Τετάρτη πρωί. Μια Τετάρτη όπως όλες οι άλλες…

Οι συγκρίσεις και τα συμπεράσματα δικά σας…

Πέτρος Λάζος
[email protected]