Δικαίωμα αποζημίωσης για τους κατόχους «πειραγμένων» ντίζελ

Οι αγοραστές χειραγωγημένων αυτοκινήτων ντίζελ έχουν γενικά δικαίωμα αποζημίωσης αποφάνθηκε σήμερα το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Οι θιγόμενοι σύμφωνα με την απόφασή του θα μπορούσαν να επιστρέψουν το όχημά τους και να ζητήσουν εν μέρει την επιστροφή μέρους της τιμής αγοράς από τη Volkswagen.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ιδιοκτήτης ενός μεταχειρισμένου VW Sharan από τη Ρηνανία-Παλατινάτο είχε υποβάλει μήνυση εναντίον της εταιρίας, θεωρώντας ότι εξαπατήθηκε από τη Volkswagen και απαιτούσε πίσω την πλήρη τιμή αγοράς (31.500 ευρώ).

Η Volkswagen αρνήθηκε ότι οι αγοραστές υπέστησαν ζημιά από την παράνομη τεχνολογία μέτρησης ρύπων. Το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Κόμπλεντς είχε προηγουμένως αποφανθεί ότι ο πελάτης δικαιούται αποζημίωση, αλλά με την αφαίρεση της λεγόμενης αποζημίωσης χρήσης για τα χιλιόμετρα που είχε ήδη οδηγήσει.

Σύμφωνα με την VW, περίπου 60.000 αγωγές για την υπόθεση dieselgate εκκρεμούν ακόμη ενώπιον των δικαστηρίων σε εθνικό επίπεδο. Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου θεωρείται ως μια σημαντική κατευθυντήρια γραμμή για τις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις. Το κεντρικό ερώτημα, αν ο αγοραστής δικαιούται αποζημίωση ή όχι, έχει απαντηθεί ως τώρα εντελώς διαφορετικά από τα κατώτερα δικαστήρια.