Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών: Τα ακριβά τεστ PCR απειλούν την ανάκαμψη

Ο επικεφαλής του παγκόσμιου οργανισμού των αεροπορικών εταιρειών, της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών, καταφέρθηκε εναντίον του υψηλού κόστους των τεστ για την Covid-19, κατηγορώντας αυτούς που τα παρέχουν ότι κερδοσκοπούν από τα ταξίδια και κάλεσε τον κλάδο να αμφισβητήσει ότι τα τεστ PCR είναι απαραίτητα.

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες υπολογίζουν σε ανάκαμψη της ταξιδιωτικής κίνησης φέτος το καλοκαίρι έπειτα από μήνες περιορισμών εξαιτίας της Covid-19 που τις άφησαν με ελάχιστα έσοδα και τεράστια νέα χρέη, τα οποία έκαναν για να επιβιώσουν από την πανδημία. Όμως οποιαδήποτε απαίτηση για τεστ PCR, τα οποία μπορεί να κοστίζουν περισσότερο απ’ ό,τι οι ίδιες οι σύντομες πτήσεις, απειλούν την ανάκαμψη.

«Έχουμε ξεκάθαρα στοιχεία ότι κάποιοι κερδοσκοπούν με τα τεστ» δήλωσε σε σημερινή τηλεδιάσκεψη του τομέα ο Γουίλι Γουόλς, ο νέος γενικός διευθυντής της IATA, προσθέτοντας πως κυβερνήσεις ζητούν τεστ PCR και μετά χρεώνουν φόρο προστιθέμενης αξίας στο κόστος του τεστ, μια πρακτική η οποία -όπως είπε- πρέπει να αμφισβητηθεί.

Ενδεικτικά, τα τεστ PCR κοστίζουν στη Βρετανία γύρω στις 100 λίρες (116 ευρώ). «Δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση όπου μόνο οι πλούσιοι θα μπορούν να ταξιδεύουν. Αυτό θα ήταν ντροπή για όλους και οι πάντες στη βιομηχανία θα πρέπει να αντιδράσουν» δήλωσε ο Γουόλς. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τα τεστ ταχείας διάγνωσης είναι εξίσου αποτελεσματικά, εφόσον βρίσκονται σε εφαρμογή και άλλα μέτρα, για να βοηθήσουν στη διαχείριση του κινδύνου.

Επικεφαλής αεροπορικών εταιρειών, με πρώτο τον διευθύνοντα σύμβουλο της easyJet Γιόχαν Λούντγκρεν, λένε ότι τα τεστ PCR θα κάνουν τα ταξίδια υπερβολικά ακριβά για πολλούς και καλούν τις Αρχές να επιτρέψουν στους επιβάτες να χρησιμοποιούν άλλα τεστ που είναι πολύ φθηνότερα και δίνουν ταχύτερα αποτελέσματα.