Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Εντάλματα σύλληψης των ηγετών Ισραήλ και Χαμάς για εγκλήματα πολέμου ζήτησε ο εισαγγελέας

Εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ζητεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου Καρίμ Χαν παραχώρησε συνέντευξη στο CNN και μίλησε για τον πόλεμο που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητεί επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς, τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι, τον ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ και γνωστότερο ως Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

Τα εντάλματα κατά των Ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που στοχοποιείται ο κορυφαίος ηγέτης του Ισραήλ. Μάλιστα, ο Νετανιάχου ακολουθεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον οποίο το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Μια ομάδα δικαστών του ΔΠΔ εξετάζει την αίτηση του Χαν για τα εντάλματα σύλληψης.

Ο Χαν δήλωσε ότι οι κατηγορίες κατά των Σινουάρ, Χανίγια και αλ Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, αρπαγή ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης».