Die Welt: H δημογραφική γήρανση στη Γερμανία οδηγεί σε «μη βιώσιμη εξέλιξη του χρέους»

Το Γερμανικό χρέος θα καταστεί μη βιώσιμο προειδοποιεί σε έκθεση του το υπουργείο Οικονομικών, που συντάσσεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με τον τίτλο «Ανάλυση βιωσιμότητας του γερμανικού χρέους» αναφέρει η Γερμανική εφημερίδας Die Welt.
.
Σύμφωνα με πληροφορίες της, η έκθεση, η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο, κάνει λόγο για «σημαντικούς κινδύνους», καθώς η δημογραφική γήρανση στη Γερμανία οδηγεί σε «μη βιώσιμη εξέλιξη του χρέους».
.
Οι επιτελείς του υπουργείου δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να προχωρούν σε εκτιμήσεις με βάση διάφορα πιθανά σενάρια. Στο αισιόδοξο σενάριο, τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων σε συνδυασμό με διορθωτικά μέτρα θα αρκούσαν για να παραμείνει το γερμανικό χρέος στην περιοχή του 60% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας.
.
Στο απαισιόδοξο σενάριο όμως, το χρέος θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το 220% του ΑΕΠ το έτος 2060, εάν διατηρηθεί η σημερινή σχέση εσόδων και δαπανών. Ποιά είναι η λύση; Ένα προφανές αντίδοτο, εκτιμά η έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, θα ήταν να αυξάνονται τα γερμανικά πρωτογενή πλεονάσματα κάθε χρόνο κατά 3,8% του ΑΕΠ στο πιο αισιόδοξο σενάριο και 1,2% στο πιο απαισιόδοξο.
.
Αυτό σημαίνει ότι από το 2016 και μέχρι νεωτέρας, το γερμανικό δημόσιο θα πρέπει να περικόπτει τις δαπάνες του τουλάχιστον κατά 7 δις ευρώ ετησίως ή να αυξάνει αντιστοίχως τα έσοδά του. Μάλιστα, στο πλέον απαισιόδοξο σενάριο, η δημοσιονομική προσαρμογή θα έφτανε τα 23 δις ετησίως.
.
«Όταν ακούω ειδήσεις το πρωί, μου ανεβαίνει η πίεση, κι ακόμη δεν έχω πιει καφέ» φέρεται να είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες,
.
Αναφερόμενος στα επίμονα αιτήματα συναδέλφων στο υπουργικό συμβούλιο για περισσότερα κονδύλια. Ως παράδειγμα αναφέρεται η υπουργός Περιβάλλοντος Barbara Hentrix, η οποία λέγεται ότι είχε αρχικά συμφωνήσει με τον Schaeuble σε μία χρηματοδότηση 500 εκ. ευρώ για κοινωνικές κατοικίες αλλά στη συνέχεια ζήτησε 1 δις και σήμερα βρίσκεται ήδη στο 1,2 δις.
.
Μήπως λοιπόν το «καμπανάκι Schaeuble» είναι απλώς ένα πολιτικό τέχνασμα για να περιορίσει τις «ορέξεις» των συναδέλφων του; Σύμφωνα με την Die Welt, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει καθώς, οι επιτελείς του υπουργείου απλώς εφήρμοσαν τις ήδη δοκιμασμένες μεθόδους, υπολογίζοντας τί θα συμβεί, εφόσον συνεχιστεί αναλλοίωτη η σημερινή πολιτική. Επιπλέον δε, εκτιμά η εφημερίδα, στον μεσοπρόθεσμο υπολογισμό των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης οι προβλέψεις μάλλον υπεραισιόδοξες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.
.
Και αυτό, γιατί ο σχετικός υπολογισμός έχει ως αφετηρία την υπόθεση εργασίας (που όμως στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου αυτονόητη) ότι οι δαπάνες των ταμείων δεν πρόκειται να αυξηθούν σε ποσοστό υψηλότερο από την αντίστοιχη αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Μία από τις προτάσεις που ξεχωρίζουν είναι η περαιτέρω παράταση του εργασιακού βίου. Με άλλα λόγια: Η «σύνταξη στα 67» μάλλον δεν θα είναι και η τελευταία αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, συμπεραίνει η Welt.
.
Τα ευχάριστα νέα είναι ότι οι αυξανόμενες δαπάνες για την ενσωμάτωση των προσφύγων δεν πρόκειται να επιβαρύνουν υπερβολικά τον γερμανικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι ακόμα και αν 500.000 πρόσφυγες από εκείνους που ήρθαν στη Γερμανία μέσα στο 2015, παραμείνουν οριστικά στη χώρα, το χρηματοδοτικό κενό που θα προκληθεί στον προϋπολογισμό δεν θα είναι μεγαλύτερο από 0,1% του ΑΕΠ, στο πιο απαισιόδοξο σενάριο. Αν μάλιστα αυτοί οι άνθρωποι ενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ευεργετικά για τον προϋπολογισμό, εκτιμούν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών.