Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» 10 Aπριλίου 2022

Η πύλη της Αλεξανδρούπολής και οι ανατροπές στην Ανατολική Μεσόγειο

  • Νέα δεδομένα και πιθανές ευκαιρίες για την Ελλάδα δημιουργεί το σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τεκτονικές αναταράξεις εξαιτίας της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το κλείσιμο των Στενών έχει μετατρέψει την Αλεξανδρούπολη, εδώ και 40 ημέρες, σε παρακαμπτήρια αρτηρία για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ: Χρησιμοποιείται για την μεταφορά Νατοϊκού και αμερικανικού οπλισμού και στρατού προς την Ανατολική Ευρώπη, όχι μόνο στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία αλλά πλέον και την Πολωνία.

  • Παράλληλα, διαμορφώνονται οι όροι για την μετατροπή της χώρας σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για τα Βαλκάνια και ευρύτερα για την Ευρώπη, με την στήριξη και της Ουάσινγκτον, παρά τις δυσκολίες προώθησης του East Med.

Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να συμβάλουν το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει δυνατότητες επαναεριοποίησης LNG, ο αγωγός ΤΑΡ που διέρχεται από την Αλεξανδρούπολη, το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου στόλου πλοίων LNG ανήκει στην Ελλάδα και το προχωρημένο στάδιο στο οποίο βρίσκεται το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

  • Οι πόλεμοι θα γίνονται πλέον με άλλα μέσα

diavaste-stin-kathimerini-tis-kyriakis1

  • Τη λύση που θα υπάρξει στην Ουκρανία θα τη μισήσουν όλοι, λέει στην «Κ» ο Ελληνοαμερικανός πρώην διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδης. Ο Πούτιν θα τη μισήσει γιατί θα ξέρει ότι απέτυχε να κατακτήσει ολόκληρη τη χώρα. Ο Ζελένσκι θα τη μισήσει γιατί θα είναι πρόεδρος που έδωσε το 15% της κυρίαρχης χώρας του. Και η Δύση θα τη μισήσει επειδή θα πρέπει να υποχωρήσει από τις κυρώσεις για να πετύχει τη συμφωνία.

Ο πρώην ναύαρχος των ΗΠΑ εκφράζει την έκπληξή του για τη σκληρή αντίσταση, το πνεύμα και την επιμονή των Ουκρανών, χαρακτηρίζοντας ντροπιαστική για τη Ρωσία την αποτυχία του στρατού της. Σημειώνει μάλιστα ότι είμαστε μάρτυρες του πρώτου πολέμου του 21ου αιώνα όπου drones, αντιαρματικά και φθηνά φορητά όπλα καταστρέφουν πανάκριβα τανκς και βαριά τεθωρακισμένα οχήματα.

  • Οι διεργασίες στα δεξιά της ΝΔ

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται τελευταία στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, όπου παλαιά και νέα κόμματα επιχειρούν να καρπωθούν τη δυσαρέσκεια από την ενεργειακή κρίση και την κεντρώα πολιτική της Ν.Δ. Η αυτοδυναμία στις επόμενες κάλπες εξαρτάται και από την πορεία των συγκεκριμένων σχηματισμών, καθώς το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων ορίζει τον εκλογικό πήχυ για την επίτευξη του στόχου των 151 βουλευτών.

  • Μέιωση κατα 40 % σε 15 μήνες στις εκκρεμείς συντάξεις.

Η στοχοθεσία και η παρακολούθηση της απόδοσης των αρμοδίων υπηρεσιών για την έκδοση των συντάξεων αποδίδει. Σε διάστημα δεκαπέντε μηνών, οι εκκρεμείς συντάξεις μειώθηκαν κατά 40%, περίπου σε 75.000 από 125.000 στο τέλος του 2020.

  • Πρώτος γύρος στο ντέρμπι Μακρόν-Λεπέν

Στις κάλπες του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών προσέρχονται σήμερα οι Γάλλοι, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις εταιρειών σφυγμομετρήσεων για ιστορικά υψηλό ποσοστό αποχής. Την ανησυχία του επιτελείου Μακρόν προκαλεί η πρόσφατη ενίσχυση της δημοτικότητας των υποψηφίων – εκφραστών των ιδεολογικών άκρων, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν αύξηση των ποσοστών της Μαρίν Λεπέν.

  • Έρχεται ενεργειακή επανάσταση

diavaste-stin-kathimerini-tis-kyriakis2

Να αρπάξουμε την ευκαιρία την ώρα που οι άνεμοι των ενεργειακών πολιτικών και των δυνάμεων της αγοράς θα είναι ευνοϊκοί .Η Ελλάδα δεν έχει υδρογονάνθρακες, ουράνιο, πολύτιμα μέταλλα ή σπάνιες γαίες, αλλά διαθέτει ήλιο και άνεμο, άριστα εκπαιδευμένους επιστήμονες και μηχανικούς και δημιουργικούς επιχειρηματίες. Στο “Γεύμα με την Κ” ο Δρ Πέτρος Κουτράκης, διευθυντής του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας του Χάρβαρντ.

  • Εκατοντάδες καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών

Είναι εκατοντάδες ετησίως, μόνο προς τους δήμους, οι υπό διερεύνηση καταγγελίες που αφορούν κακοποίηση ή παραμέληση παιδιών, αλλά οι περιπτώσεις διαθλώνται στην αδυναμία διαχείρισής τους. Πώς θα ενισχύσουμε το πλέγμα πρόληψης βίαιων περιστατικών και προστασίας ανηλίκων; Ειδικοί απαντούν στην «Κ» προτείνοντας δράσεις πρώτης γραμμής, επισημαίνοντας τα «ύποπτα σημάδια», μεταξύ αυτών το «σύνδρομο Μινχάουζεν», που πρέπει να λύνουν εγκαίρως τις σιωπές.

  • Και στο αμφιθέατρο και απο το σπίτι

Η πανδημία  ανατρέπει τα θεμέλια του «παραδοσιακού» πανεπιστημίου. Σύμφωνα με  έρευνα σε φοιτητές για τις δια ζώσης ή εξ αποστάσεως σπουδές στα ΑΕΙ ,οι φοιτητές έχουν πάντα την ανάγκη της επαφής με τους καθηγητές τους στο αμφιθέατρο –ίσως συνηθισμένοι και από τη δωδεκαετή θητεία στα θρανία–, ωστόσο πλέον ένα σημαντικό ποσοστό ζητάει μια υβριδική μορφή πανεπιστημίου, που θα συνδυάζει τη διά ζώσης με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι λόγοι της επιλογής αυτής δεν είναι μόνο εκπαιδευτικοί αλλά και οικονομικοί, διαμορφώνοντας μια νέα συνθήκη για τα περιφερειακά ΑΕΙ της χώρας, τα οποία έχει παρατηρηθεί να «αδειάζουν από φοιτητές» κατά τα τελευταία έτη σπουδών.

  • Πως επέστρεψε η λύση του λιγνίτη

diavaste-stin-kathimerini-tis-kyriakis3

Εύλογη και αναγκαία θεωρεί ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας Παντελής Κάπρος την εντατικότερη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων σήμερα, «που οι τιμές του φυσικού αερίου είναι εκτός λογικής και η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη είναι φθηνότερη». Η παράταση λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων ωστόσο δεν είναι τόσο θέμα τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο επάρκειας ισχύος για να καλύψει τη ζήτηση σε περιόδους αιχμής.

  • Οι πληγές του πολέμου στην οικονομία

O πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και ο πληθωρισμός πιθανόν να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες εκτιμά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Γκάμπριελ Μαχλούφ, σε συνέντευξή του στην «Κ».

  • Ψηφιακη ασπίδα στο Δημόσιο 

Ενα Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας, το οποίο θα έχει σκοπό να θωρακίσει το ελληνικό Δημόσιο και φορείς του από υπάρχουσες και νέες ψηφιακές απειλές, αναμένεται να έχει στη διάθεσή της σε λίγα χρόνια η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη κλειστός διαγωνισμός για την υλοποίηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 30 εκατ. ευρώ, το οποίο εντάχθηκε στην πρόταση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εγκρίθηκε την 1η Απριλίου.

  • Μπαράζ ερευνών αλλά χωρίς εξιχνίαση

Τα σενάρια πολλά, οι δυνάμει ύποπτοι περισσότεροι, αλλά ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, η υπόθεση, παρά τη συγκρότηση ειδικής ομάδας για την εξιχνίασή της, παραμένει γριφώδης. Η έρευνα της ΕΥΠ για επίορκους στην ΕΛ.ΑΣ., οι διασυνδέσεις με βαριά ονόματα της νύχτας, αλλά και με πολιτικά πρόσωπα, τα στοχευμένα δημοσιεύματα του θύματος παραμένουν ψηφίδες του διάσπαρτου παζλ.

  • Απο τη Μικρα Ασία στις ΗΠΑ

Μικρασιάτες πρόσφυγες που διέβησαν τον Ατλαντικό ρίχνοντας στην Αμερική ρίζες ανάγκης διηγούνται μέσω μιας ιστορικής έρευνας τον αγώνα επιβίωσης αλλά και πικρής υποδοχής από όμαιμούς τους μετανάστες της μάνας Ελλάδας· στη φωτογραφία, κοντογείτονές τους Μαρμαρινοί στο Λος Αντζελες το 1928. Eπίσης, ο Τζάιλς Μίλτον, συγγραφέας του βιβλίου «Χαμένος παράδεισος: Σμύρνη 1922» μιλάει στην «Κ» για τη διαχρονική δύναμη των ανθρώπων του βίαιου κατατρεγμού.