Διακοπή της παραγωγής μασκών μέχρι την επαναδιατύπωση των προδιαγραφών τους ζήτησε η ΚΕΔΕ

Μετά το πρόβλημα που προέκυψε αναφορικά με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών που δόθηκαν σε μαθητές η ΚΕΔΕ ζήτησε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα αποσταλούν από το υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ τονίζει πως αυτό συνέβη «μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών».

«Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του COVID-19» αναφέρει η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωσή της.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι υπήρξαν αστοχίες και ετοιμάστηκαν νέες προδιαγραφές για να ξεκινήσει εκ νέου η παραγωγή των μασκών, ενώ τόνισε ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να επιλυθεί το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας εξέδωσε τη Δευτέρα ανακοίνωση, στην οποία -μεταξύ άλλων- επισημαίνει: «Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».