Δεύτερη υψηλότερη αποτίμηση στην ιστορία της Wall Street – Του Δημοσθένη Τρίγγα 

Δεύτερη υψηλότερη αποτίμηση στην ιστορία της Wall Street

Του Δημοσθένη Τρίγγα 

Το ένα υψηλό μετά το άλλο σημειώνει η αμερικανική αγορά, με το έτος του βοδιού να εμφανίζει παραδοσιακά τα υψηλότερα μέσα ετήσια κέρδη μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο! Σύμφωνα με το κινεζικό ημερολόγιο, διανύουμε το έτος του βοδιού (Ox)! Ο μύθος αναφέρει ότι ο αυτοκράτορας Jade είπε ότι η σειρά θα αποφασιστεί από τη σειρά με την οποία θα έφταναν στο πάρτι του.

Το βόδι επρόκειτο να είναι ο πρώτος επισκέπτης που έφτασε, αλλά ο αρουραίος (Rat) εξαπάτησε το βόδι, προτείνοντας να πάνε μία βόλτα. Έτσι, μόλις έφτασαν, ο αρουραίος πήδηξε κάτω και προσγειώθηκε μπροστά από το βόδι. Το βόδι έγινε το δεύτερο ζώο. Σύμφωνα με το κινεζικό ημερολόγιο, κάθε έτος ανήκει σε ένα από τα 12 ζώα, με κάθε ζώο να επαναλαμβάνεται κάθε 12 χρόνια, π.χ. κάθε 60 χρόνια το κάθε ζώο εμφανίζεται 5 φορές (60:12).

πιν

Έχοντας λοιπόν διανύσει μερικές ημέρες από το β’ εξάμηνο του 2021, οι εκτιμήσεις για τις αμερικανικές αγορές παραμένουν θετικές. Στο α’ εξάμηνο του έτους η αμερικανική αγορά έκλεισε με κέρδη 16%, ενώ οι προβλέψεις τοποθετούν το κλείσιμο του S&P 500 σε επίπεδα 4.400-4.500 μονάδων για το τέλος του έτους. Από την άλλη πλευρά, οι αποτιμήσεις κάθε άλλο παρά ελκυστικές μπορούν να χαρακτηριστούν.

  • Πιο συγκεκριμένα, η αποτίμηση του S&P 500 ξεπερνά τις 21,5 φορές τα κέρδη του 2021, έναντι 16,7 του 25ετούς μέσου όρου. Ταυτόχρονα, o δείκτης CAPE (Cyclically Adjusted Price to Earnings – τιμή προς κέρδη προσαρμοσμένα για την κυκλικότητα) έχει ξεπεράσει τις 37,7 φορές τα κέρδη ανά μετοχή, αριθμός ο οποίος είναι ο δεύτερος υψηλότερος μετά τη φούσκα των dot.com το 1999.

Ειδικότερα, ο λόγος CAPE χρησιμοποιεί τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για μια περίοδο 10 ετών, ενώ ταυτόχρονα τα προσαρμόζει με βάση τον πληθωρισμό. Δηλαδή είναι ο δείκτης P/E, λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν τα εξομαλυμένα κέρδη της δεκαετίας, καθώς και τον πληθωρισμό.

πιν

Καταλήγοντας, η αμερικανική αγορά βρίσκεται σαφώς σε έναν ανοδικό κύκλο μόλις 16 μηνών μετά τη βίαιη πτώση του περασμένου Μαρτίου. Οι αποτιμήσεις είναι απαιτητικές, ωστόσο η κερδοφορία συνεχίζει να είναι ανοδική, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να αναθεωρούνται συνεχώς προς τα επάνω, αφού τα οικονομικά αποτελέσματα μέχρι τώρα κέρδιζαν συνεχώς τις προσδοκίες.

  • Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία της Goldman Sachs το 2021. Στις αρχές του έτους ήταν στα 25,3 δολάρια ανά μετοχή, ενώ στα μέσα Ιουλίου έχουν προσεγγίσει τα 45,2 δολάρια ανά μετοχή, ήτοι αύξηση 79% (!) μέσα σε ένα εξάμηνο. Ωστόσο για το 2022 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συρρίκνωση 20% και διαμόρφωση των κερδών στα 35,8 δολ./μετοχή, έναντι 27,7 δολ./μετοχή ένα εξάμηνο νωρίτερα. Έτσι, το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο θα συνεχίσουν τα οικονομικά αποτελέσματα να υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις της αγοράς, στηρίζοντας τις απαιτητικές αποτιμήσεις;

Απίθανα τα κέρδη των 5 μεγαλύτερων τραπεζών στις ΗΠΑ

Μόλις ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου / α’ εξαμήνου 2021 στις ΗΠΑ, με τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες να “ανοίγουν τον χορό”. Το προηγούμενο τρίμηνο, α’ τρίμηνο του 2021, οι θετικές εκπλήξεις σε επίπεδο κερδοφορίας ήταν αξιοσημείωτες, καθώς οι τράπεζες προέβησαν στην αντιστροφή των προβλέψεων που είχαν πάρει για επισφαλή δάνεια, καθώς τα εκτιμώμενα κόκκινα δάνεια ήταν σημαντικά χαμηλότερα του αναμενομένου.

Για το β’ τρίμηνο του 2021 οι εκτιμήσεις της αγοράς έκαναν λόγο για ενίσχυση των κερδών για τις Wells Fargo και Bank of America, σταθεροποίηση των κερδών σε σχέση με το α’ τρίμηνο για τις J.P. Morgan και Goldman Sachs, ενώ πτωτικές ήταν οι εκτιμήσεις της αγοράς για τη Citigroup.

  • Η αντιστροφή των προβλέψεων συνετέλεσε στην αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών και σε αυτό το τρίμηνο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση της J.P. Morgan, όπου τα έκτακτα κέρδη λόγω αντιστροφής των προβλέψεων αποτέλεσαν το 19% των συνολικών καθαρών κερδών (2,3 δισ. δολ).

Υπενθυμίζεται ότι στο α’ τρίμηνο του 2021 η αντιστροφή των προβλέψεων είχε ξεπεράσει τα 5,2 δισ. δολ. Τη μεγαλύτερη έκπληξη στα αποτελέσματα του β’ τριμήνου σημείωσαν οι Goldman Sachs και Citigroup, με 47% και 45% αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, οι εκτιμήσεις της αγοράς για την κερδοφορία των τραπεζών το γ’ τρίμηνο 2021 εμφανίζονται πτωτικές, δείχνοντας ότι έτσι ότι τα νούμερα του α’ τριμήνου αναμένεται να αποτελέσουν υψηλά για αρκετά ακόμα τρίμηνα. Για το γ’ τρίμηνο του 2021 οι εκτιμήσεις της αγοράς για τις τέσσερις από τις πέντε τράπεζες κάνουν λόγο για μείωση κερδών σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021, με μοναδική εξαίρεση τη Wells Fargo, όπου αναμένεται οριακή αύξηση.

πιν

  • Με βάση τις εκτιμήσεις για το 2021, ο λόγος τιμή προς λογιστική αξία (P/BV) για τις τράπεζες παραμένει σταθερά άνω της μονάδας, με εξαίρεση της Citigroup, που βρίσκεται στο 0,7. Μάλιστα, o δείκτης για την J.P. Morgan προσεγγίζει το 1,8! Για το 2022 οι προβλέψεις για τα κέρδη παραμένουν ενισχυμένες σε σχέση με έξι μήνες νωρίτερα για τις τρεις από τις τέσσερις τράπεζες, ωστόσο χαμηλότερα από τα κέρδη του 2021.

Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα κέρδη δεν ήταν επαναλαμβανόμενα για το 2021, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της κερδοφορίας προήλθε από την αντιστροφή προβλέψεων. Άρα μήπως το 2021 αποτελεί την κορύφωση της κερδοφορίας για τον τρέχοντα οικονομικό κύκλο ή απλώς η αντιστροφή των προβλέψεων ήταν αυτή οδήγησε την κερδοφορία σε δυσθεώρητα ύψη;

  • Καταλήγοντας, αυτό που ζητάει ένας επενδυτής από τη διοίκηση μιας τράπεζας νομίζω συνοψίζεται σε αυτά τα τρία απλά αλλά ταυτόχρονα όχι πάντα επιτεύξιμα πράγματα τα οποία ανέφερε ο κ. Jamie Dimon (πρόεδρος και CEO της J.P. Morgan), με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας:

α) Πρωτίστως, να επενδύει και να αναπτύσσει τα κορυφαία προϊόντα ώστε να υποστηρίζει τους πελάτες της, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, β) δεύτερον, να είναι σε θέση η τράπεζα να πληρώνει βιώσιμο μέρισμα και γ) να επιστρέφει στους μετόχους τυχόν πλεονάζον κεφάλαιο μέσω αγοράς ιδίων μετοχών!

πιν

Πήρε “σάρκα και οστά” η ΑΕΕΑΠ της Fourlis

Ο όμιλος Fourlis ανακοίνωσε ότι τη 12η Ιουλίου 2021 εγκρίθηκε η σύσταση της Trade Estates ΑΕΕΑΠ. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται 173,5 εκατ. ευρώ, ενώ στο χαρτοφυλάκιό της συμπεριλαμβάνονται όλα τα υφιστάμενα ιδιόκτητα ακίνητα του ομίλου τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της Λιανικής Οικιακού Εξοπλισμού (ΙΚΕΑ), τα κέντρα εφοδιαστικής αλυσίδας στο Σχηματάρι και τα Οινόφυτα, καθώς και επενδυτικό ακίνητο λιανικής του ομίλου στην Ελλάδα.

  • Σκοπός της Trade Estates ΑΕΕΑΠ είναι να δραστηριοποιηθεί αμιγώς σε ακίνητα λιανικής αγοράς μεγάλης επιφάνειας και υποδομών ηλεκτρονικού εμπορίου, μέσω της απόκτησης νέων ακινήτων και εκτός ομίλου Fourlis, δημιουργώντας ένα χαρτοφυλάκιο υψηλής ποιότητας και απόδοσης. Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση του χαρτοφυλακίου της ΑΕΕΑΠ ανέρχεται σε 7,25%. Τέλος, η ΑΕΕΑΠ αναμένεται να προβεί στην έκδοση ομολόγου στις αρχές του 2022 για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ακινήτων.

Ατζέντα (20/7 – 25/7)

Οι Jumbo (0,47 ευρώ/μετοχή) και Epsilon Net (0,047 ευρώ/μετοχή) έχουν ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος τη σημερινή ημέρα. Επίσης σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την εξέλιξη του κύκλου εργασιών επιχειρήσεων παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης για τον Μάιο, δίνοντας έτσι μια εικόνα για την πορεία του τουρισμού.

  • Την Πέμπτη η Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας (0,02 ευρώ/μετοχή) έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος χρήσης 2020, οι Alpha Bank, Centric Συμμετοχων και Dionic έχουν προγραμματίσει την ετήσια τακτική γ.σ. και οι Fourlis και Επίλεκτος έχουν συγκαλέσει έκτακτη γ.σ.

Την Παρασκευή οι Eurobank, Ελλάκτωρ και Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου έχουν προγραμματίσει την ετήσια τακτική γ.σ. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών για τον Ιούνιο, καθώς και τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς γενικής κυβέρνησης (χρέος, ισοζύγιο κτλ.).

Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνεται ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Γερμανία για τον Ιούνιο, οι άδειες οικοδομής και οι ενάρξεις κατοικιών για τον Ιούνιο στις ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα αναμένεται να προβούν στις ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου οι Halliburton, Philip Morris International, Travelers Companies (Dow Jones), Netflix (ΜΤΚ) και United Airlines (ΜΤΚ).

  • Την Τετάρτη σειρά για την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων παίρνουν οι Biogen, Coca-Cola Company (Dow Jones), Johnson & Johnson (Dow Jones), Nasdaq, Verizon Communications (Dow Jones), Microsoft Corporation (Dow Jones – ΜΤΚ) και Tesla (ΜΤΚ). Την Πέμπτη ανακοινώνει η ΕΚΤ τα επιτόκια της Ευρωζώνης, ενώ το απόγευμα ανακοινώνονται οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων, ξεχωρίζουν οι Abbott Laboratories, American Airlines, AT&T, Domino’s Pizza, Dow (Dow Jones), Freeport-McMoRan, Intel (Dow Jones – ΜΤΚ) και Twitter (ΜΤΚ).

  • Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθούν οι λιανικές πωλήσεις για τον Ιούνιο στη Μεγάλη Βρετανία και ο βιομηχανικός δείκτης PMI τόσο στη Γερμανία και την Ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο.

Κλείνοντας η εβδομάδα, οικονομικά αποτελέσματα ανακοινώνουν οι American Express (Dow Jones), Honeywell International (Dow Jones) και Schlumberger. Τέλος, Πέμπτη και Παρασκευή το Χρηματιστήριο της Ιαπωνίας θα παραμείνει κλειστό, καθώς εορτάζεται η ημέρα της θάλασσας και των ωκεανών (Πέμπτη) και η ημέρα του αθλητισμού (Παρασκευή).

* Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο” της 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021