Δευτέρα 8 Νοεμβρίου: Σφηνάκια για την εβδομάδα που ξεκινάει (από τον ΟΑΚ)

  • Σφηνάκια για την εβδομάδα που ξεκινάει

Κατά καιρούς έχουμε επισημάνει σειρά χαρτιών από το χρηματιστήριο. Οι επισημάνσεις γίνονται βάση λογικών συμπερασμάτων και όχι χειρομαντείας και γιαυτό συνήθως 8 στα 10 βγαίνουν. Γιατί η λογική πάντα υπερτερεί της τύχης.

  • Από την Δευτέρα η αγορά μπαίνει σε άλλο τρένο. Όχι επειδή το επιβάλει κάποια τεχνική ανάλυση ή επειδή σήμερα θα ανακοινωθεί κάτι φοβερό, αλλά επειδή όλοι οι διεθνείς οίκοι αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για την Ελλάδα μέρες τώρα και η αύξηση της ΔΕΗ απέδειξε περίτρανα ότι ακόμα και μια ζημιογόνος επί της ουσίας επιχείρηση μπορεί να αντλήσει 4 ΔΙΣ κεφάλαια αν θέλει.

ΔΕΗ – Λοιπόν. Δύο απόψεις. Η μία άποψη λέει ότι η επιχείρηση θα αλλάξει σελίδα και θα γίνει αγελάδα μετρητών στο μέλλον με κάτι τρελά EBIDTA. Οκ.

  • Η δικιά μου άποψη άλλα λέει. Λέει ότι η επιχείρηση ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ το οποίο είναι τριπλάσιο αντίστοιχων ξένων εταιριών, ΔΕΝ θα καταρρίψει την γραφειοκρατία που έχει σε όλα τα τμήματα της, ΔΕΝ θα μπορέσει να υλοποιήσει ούτε το 1/5 των έργων ΑΠΕ που πολυδιαφημίζει τόσο καιρό, ΔΕΝ θα αποκαταστήσει τις πραγματικές ζημιές που εμφανίζει ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ λογιστικό ΞΕΚΟΚΚΙΝΙΣΜΑ των κόκκινων δανείων.  

Και θα μου πείτε… Βρε φίλε είναι δυνατόν αυτοί που διαθέτουν 4 ΔΙΣ να τα δίνουν έτσι; Γιατί τόσα χρόνια δεν τα έδιναν στις Ελληνικές τράπεζες πριν αυτές μηδενίσουν;

  • Νομίζετε ότι οι ξένοι διαχειριστές είναι πιο μάγκες από τους δικούς μας; Με προμήθειες ζουν και αυτοί και είτε καίει κάρβουνο η ΔΕΗ είτε χρήματα, αυτοί και μόνο από την συμμετοχή στην αύξηση θα πληρωθούν. Και επειδή πολλοί θα μου την πέσουν πάλι να μου πουν πόσο άδικο έχω, να πω μόνο ένα πράγμα.

Όλοι αυτοί που ονειρεύονται την πράσινη μετάβαση της ΔΕΗ να έχουν υπόψη τους τα εξής ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ και όχι τα πράσινα όνειρα:

  • Η ΔΕΗ λοιπόν το 2017 είχε 66,6 MW Αιολικά πάρκα, το 2018 είχε 69,14 και το 2019 είχε 58,37 MW. Και φέτος το 2021 έχει φτάσει τα 165. Από τα 2000 και 6000 MW που η ΔΕΗ ονειρεύεται απέχει περίπου 15 χρόνια και πέντε με επτά ΔΙΣ ΕΥΡΩ. Μέχρι λοιπόν να δείτε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στοιχεία με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ αποδόσεις κρατήστε πολύ μικρό καλάθι. Τα ίδια σας έγραφα τις προάλλες και βγήκε η ΔΕΗ μερικές μέρες αργότερα και ανακοίνωσε ΑΜΚ.

ΔΕΗ2– Μετοχικά δε, επειδή βλέπω τρελά πανηγύρια για την αύξηση της ΔΕΗ να θυμίσω ότι η ΔΕΗ στην αρχή του 2021 είχε 7.5 Ευρώ και τώρα παίζει στα 9.5.  Δηλαδή μια αύξηση 15% με έναν ΓΔ να έχει ανέβει 14% και με σχεδόν όλα τα καλά χαρτιά να έχουν πάρει τουλάχιστον ένα 30-50%.

  • Να το πω και με απλά Ελληνικά… Οποιος επένδυσε στην ΔΕΗ το 2020 ήταν πραγματικά κερδισμένος. Φέτος όμως η ΔΕΗ είναι μια αργοκίνητη μετοχή που μόλις και μετα βίας φτάνει σε αποδόσεις τον ΓΔ και από πάνω μάδησε και για τα καλά τους μετόχους τους για να μην υποστούν dilution.  Συνεπώς ας το ξανασυζητήσουμε λιγάκι προς τα τέλη του χρόνου να δούμε αν τελικά κάνανε καλά οποίοι μείνανε μεσα στην ΔΕΗ το 2021.

ΙΝΛΟΤ– Καλά για τα πανηγύρια στο χαρτί τι να πούμε.  Ο μικρομέτοχος σας τα έχει πει από τα 8 λεπτά. Εμείς τον παρακολουθούμε από τα 15 και τώρα που μιλάμε είναι στα 70 και τελειωμό δεν έχει.

  • Το ωραίο είναι ότι ακολουθεί ένα λογικό μοτίβο που λέει απλά ότι η εταιρία μείωσε τον δανεισμό της και πάει μέσω χρηματιστηρίου Αμερικής να πουλήσει και την θυγατρική της καθιστώντας την πολύ πιθανώς με θετικό ταμείο και μάλιστα πολλαπλάσιο της κεφαλαιοποίησής της. Τόσο απλά. Τιμές στόχους; Πάτε καλά; 

ΙΝΛΟΤ2 – Δεν έχει και τόσο σημασία αν δικαιωθήκαμε ή όχι. Σημασία έχει να μάθει ο κόσμος πώς λειτουργεί κάποιος που έχει κάποια άποψη. Καλά θα κάνετε λοιπόν επενδυτικά να ακολουθείτε ΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.

  • Μερικά παραδείγματα, για να καταλάβετε τι εννοώ. Αρχές Ιουνίου και πάλι αρχές Σεπτέμβρη σας έγραψα ότι το ομόλογο της ΙΝΤΡΑΛΟΤ δείχνει σοβαρές επιχειρηματικές εξελίξεις και σας πόσταρα το διάγραμμα του. Δεν χρειάζεστε να ανήκετε στα σαλόνια. Απλά ακολουθήστε την λογική.   

*

ΡΕΒΟΙΛ– Και εδώ μια από τα ίδια. Ακολουθούμε την ΛΟΓΙΚΗ που λέει ότι τα αυξημένα περιθώρια οδηγούν σε έκρηξη κερδών. Η Εταιρία λοιπόν με ΚΠΦ στα 3.5 Εκατομμύρια με κεφαλαιοποίηση στα 30.  Όταν κλείσει η χρονιά στα 5 εκατ. δεν θα φτάσει κάποια μέρα στα 50 η εταιρία; 

*

ΠΕΤΡΟ– Τα γράψαμε και ήρθαν και τα επίσημα στοιχεία με έκρηξη κερδών.

*

ΜΥΤΙΛ– Γιατί κάτι μου λέει ότι καλύτερος πελάτης της εταιρίας θα είναι στο μέλλον η ΔΕΗ; Εγώ τουλάχιστον, αν ήμουν Ευάγγελος θα είχα ήδη βλέψεις για το 1.4 ΔΙΣ στα ταμεία της ΔΕΗ. Και ποιος  είναι πιο κατάλληλος για να πουλήσει έργα από το Νο, 1 της αγοράς;

ΕΛΤΟΝ– Αναμένουμε εδώ να δούμε νούμερα. Η αγορά πάντως πάει καλά… Και μόνον με τα γνωστά νούμερα θα έπρεπε ήδη να έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ.

* 

Και ένα από τα σχόλια στις 26 Οκτωβρίου, απλή επανάληψη για να μην ξεχνιόμαστε. 

  • ΙΝΤ( ολες μαζι ) – Βλέποντας το ταμπλό θα ορκιζόμουν ότι η μαμά ετοιμάζεται για οιδιπόδεια συμπλέγματα και ρωμαϊκά όργια με τις κόρες. Αλλά ο.κ. Μάλλον της φαντασίας μου είναι.

Ασφαλιστικές ΕΥΠΙΚ και ΙΝΛΙΦ- Η αγορά πετάει, θα πετάξουν και αυτές.

 

Τα παραπάνω προφανώς δεν αποτελούν συστάσεις αγοράς ή πώλησης.

Καλή εβδομάδα να έχετε

Φιλικά

ΟΑΚ