Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021- Χ.Α + Markets: Μικρά+μεγάλα ενδιαφέροντα(;)

ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ για τα πανηγύρια είναι η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων που διαβάζουμε και οι συμβουλές που δίνονται & αναφέρονται στις μικρής κεφαλαιοποίησης εταιρείες & τις μετοχές τους.

 • Αυτοί που τα σχολιάζουν, αμφιβάλλουμε καν αν γνωρίζουν τι αντιπροσωπεύουν αυτές οι εταιρείες και τις δυναμικές που μπορούν να αναπτύξουν με την σταδιακή εκτέλεση του Σχεδίου Ανάπτυξης.

Είναι τέτοια η “ζήλεια” τους που οι δικές τους πατροναριζόμενες και μάλιστα αγρίως μετοχές (οι περισσότερες) της ΥΨΗΛΗΣ Κ/ΦΣΗΣ δεν μπορούν να πάρουν κυριολεκτικά τα πόδια τους στο ταμπλό. Οι οποίες συν τοις άλλοις υποαποδίδουν, ενώ έχουν πατώσει συγκριτικά σε αποδόσεις. Κάτι που τους έχει επιφέρει εγκεφαλικές βλάβες, αλλιώς δεν εξηγείται.

ΕΔΩ να διευκρινίσουμε, ότι εξαιρούνται όλες οι υπό επιτήρηση μετοχές και τις οποίες άλλωστε ο μ/μ ουδέποτε σχολίασε θετικά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (που μάλιστα έδωσαν σημαντικά κέρδη, χωρίς ποτέ να εγκλωβίσουν όσους ριψοκίνδυνους παίκτες ασχολήθηκαν μαζί τους).

 • Πρόκειται συγκεκριμένα περί των ΔΟΜΙΚΗ (όταν ήταν), ΛΑΒΙ, ΕΣΥΜΒ, ΙΝΛΟΤ, ΦΡΙΓΟ και ΒΙΟΤΕΡ που άλλωστε τους χάρισαν ονειρικές μέχρι εξωγήινες αποδόσεις.

ΘΑ ΓΕΛΟΥΣΕ ο κάθε πικραμένος αν αντιμετωπίζαμε αυτές τις εταιρείες** και τις μετοχές τους με τον τρόπο που προσεγγίζουν οι κ.κ ειδήμονες (sic) τις μικρότερες μετοχικές δυνάμεις και αξίες.

** Γιατί εμείς ξέρουμε να διαβάζουμε και να αναλύουμε τους ισολογισμούς τους αντικειμενικά και αμερόληπτα, μέσα από τα δικά τους νούμερα και μεγέθη και όχι με αοριστολογίες.

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, είναι να λυπάται κανείς για την ένδεια των γνώσεων τους αλλά περισσότερον για τον τρόπο γραφής τους όπερ και χειρότερον. Και μας παριστάνουν και τους ειδικούς…

ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΕΤΕ, απευθύνονται σε ένα κοινό που κι αυτό δεν γνωρίζει καν την χρηματιστηριακή αλφαβήτα. Επομένως, στους τυφλούς εύκολα βασιλεύει και πουλάει φούμαρα ο μονόφθαλμος.


ΟΤΕ – ΜΥΤΙΛ – ΕΕΕ: Οι στυλοβάτες του Χ.Α. Και ο θρίαμβος της πραγματικής οικονομίας μας. Διαμορφώνουν το 24,1% του γενικού δείκτη και το 25,92% του 25άρη.

ΕΤΕ- ΕΥΡΩΒ: Δείχνουν πολύ δυνατές και έτσι τις θέλουμε να (παρα)μείνουν.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Χ.Α& Markets:- Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα

 • ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (από 500 εκατ. κ/φσης)

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • CENERGY
 • EΛΧΑ

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
 • ΒΙΟΧΑΛΚΟ

ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΕΥΔΑΠ
 • AΔMHE

ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΑΛΦΑ
 • ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ οι κεφαλαιοποιήσεις και οι μετοχές ορισμένων μικερομεσαίων έχουν κυριολεκτικά ξεφύγει ή διατηρούνται από τους διαχειριστές τους σε υψηλά επίπεδα, αλλά οι συνειδητοποιημένοι επενδυτές τις γνωρίζουν, ενώ οι δικοί μας αναγνώστες ποτέ δεν θα ενθαρρυνθούν για να τις προσεγγίσουν.

ΝΙΚΑΣ: Με καθαρή θέση 8,7 εκατ. ευρώ, διπλάσιο δανεισμό κι όμως αποτιμάται σε 101 εκατ. ευρώ. Τι να πει κανείς…

ΑΒΕ: Αισίως η κ/φση έφτασε τα 54 εκατ. ευρώ και θα ανέβει κι άλλο με την επόμενη μετατροπή ομολογιών της σε μετοχικούς τίτλους. Τα ίδια κεφάλαια περί τα 6 εκατ. ευρώ και όπως παρατηρεί ο Γ.Κατικάς στο ΒΝ  (Να διαβάζετε καθημερινά την κυριολεκτικά θαμμένη στήλη του, την τόσον μεστή περιεχομένου και νοημάτων)

ΑΒΕ: Οι βασικοί μέτοχοι έχουν κάνει τα πάντα, για να τη βάλουν στο σωστό δρόμο. Και μόνο από αυτά θα θέλαμε να τη δούμε υψηλότερα, έτσι για επιβράβευση. Από την άλλη αποτίμηση στα 54,4 εκατ. ευρώ μας φαίνεται κάπως γεμάτη. Είχε πωλήσεις 142,2 εκατ. ευρώ το 2020 από 87 εκατ. ευρώ το 2019 και καθαρά κέρδη 4,4 εκατ. ευρώ από ζημιές 3,5 εκατ. ευρώ. Αν δεν ήταν έκτακτα θα λέγαμε, πως είναι φθηνή.

 • Από το τζίρο όμως αν αφαιρέσεις το κόστος πωληθέντων μένουν 13,9 εκατ. ευρώ και είχε έξοδα διάθεσης 12,7 εκατ. ευρώ και διοίκησης 3,8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πάλι, ζημιές. Τα EBITDA ήταν μόλις στα 2,1 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια είναι πλέον θετικά, αλλά μόλις στα 5,3 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις είναι στα 114 εκατ. ευρώ. Στα 0,3850 ευρώ και στο +19,57% με όγκο 421 χιλ. τεμάχια.

ΓΕΚΕ (ΠΡΕΖΤ): Το τελευταίο διάστημα είχε υπάρξει πληροφορία για πώληση του ξενοδοχείου έναντι 100 εκατ. αλλά διαψεύστηκε κατηγορηματικά. Οι βασικοί μέτοχοι της ΓΕΚΕ δεν έχουν καταθέσει δημόσια πρόταση, αλλά έχουν ανακοινώσει πως λειτουργούν συντονισμένα και κατέχουν το 93,14%. Όμως σύμφωνα με τον κανονισμό του ΧΑ, η συντονισμένη δράση, ενεργοποιεί το άρθρο του κανονισμού περί δημόσιων προτάσεων και καθιστά τους βασικούς μετόχους υπόχρεους σε δημόσια πρόταση.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 πήγε εξαιρετικά και υπερκάλυψε τη ζημιά του πρώτου που ήταν μεγάλη. Ωστόσο τα κέρδη είναι μειωμένα σε σύγκριση με του 2019. Στις 218 χιλ. ευρώ από 1,24 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ωστόσο αναφέρει πως οι πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σημειώνουν αύξηση 38%. Αυξάνει επίσης τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν αρνητικές και σε συνδυασμό με τις επενδύσεις αύξησαν το δανεισμό. Πρέπει κάποια στιγμή να δούμε απομόχλευση ή να βελτιωθούν τα EBITDA σημαντικά για να μένει και κάτι στους μετόχους.

ΕΥΑΘ: Πωλήσεις το 2020 71,9 εκατ. ευρώ από 72,6 εκατ. ευρώ, ΕBITDA 22,6 εκατ. ευρώ από 25,9 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 11,8 εκατ. ευρώ από 14,6 εκατ. ευρώ. Μέρισμα 0,223 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 4,6%. Ταμειακά διαθέσιμα 81,9 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 185,4 εκατ. ευρώ και μηδενικός σχεδόν δανεισμός. Με αποτίμηση 181,5 εκατ. ευρώ έχουμε p/e 15,5 φορές, p/bv 0,97 και το 44% της αποτίμηση στο ταμείο.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΣΥΜΒ: Δεδομένη φέρεται η είσοδος επενδυτή, ενώ η ΑΜΚ δεν θα υπερβαίνει το ένα με 1,5 εκατ. ευρώ.

ΠΡΕΜΙΑ: Την προηγούμενη φορά της ΑΜΚ της την πάτησαν οι περισσότεροι ρευστοποιώντας και μη συμμετέχωντσς (στα 0,7000 ευρώ). Αυτή την φορά δείχνουν σοφότεροι…

ΛΑΝΑΚ: Η αξία των ακινήτων της αν αναπροσαρμοστεί θα οδηγήσει σε άλλα μεγέθη. Δεν είναι όμως εκεί το μυστικό…

ΞΕΚΙΝΗΣΕ και άλλη με το “Λ” μπροστά… Και να δούμε που θα την σταματήσουν…


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

 • Επιθετικές αγορές προς το κλείσιμο στην ΠΑΙΡΗΣ με την μετοχή σε νέα υψηλά πολλών, πολλών χρόνων (13 ετών και 3,5 μηνών). Δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι παρά μόνον… απελπισμένοι που θέλουν η τιμή της μετοχής να μην ξεφύγει. Με την αποτίμηση στα 5,8 εκατ. ευρώ όταν δεν αρκούν ούτε καν 15 εκατ. για να δημιουρήσεις μία βιομηχανία σαν την δική του στις μέρες μας. Να σημειώσουμε εδώ και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης η πηγή μας, ότι η διοίκηση δεν δέχθηκε καν να συζητήσει με τρίπους ενδιαφερόμενους.
 • ΛΟΥΛΗΣ: Κανείς τους δεν αναφέρθηκε ότι η μετοχή του ναι μεν κοιμόταν ολημερίς, αλλά μόλις ο μ/μ σχολίασε πήρε φωτιά το ταμπλό κι ας ήταν ελάχιστα λεπτά πριν την λήξη. Η λέξη εγκυρότητα, σοβαρότητα και αξιοπιστία έχουν φέρει τον μ/μ εκεί που του αρμόζει να είναι. Και ευχαριστούμε όλους τους φίλους αναγνώστες μας… Και νάταν η ζήλεια ψώρα…
 • ΚΜΟΛ: Αμίμητο αυτό το… βγάζει σπυράκια που μας μετέφερε φίλος αναγνώστης μας…

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (II)

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.