Το έντονα αρνητικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί στην αγορά μετά το πέρας του περασμένου Απρίλη έχει οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να χάνει έως και ένα -18%, αναγκάζοντας αρκετές από τις δεικτοβαρείς εταιρείες να επισκέπτονται στους τεχνικούς ταλαντωτές σημαντικά υπερπουλημένα επίπεδα, που συνήθως όμως φέρνουν έντονη ανοδική ανάταση.
- Αν αφαιρέσουμε τώρα τους τραπεζικούς οίκους, που δυστυχώς έχουν εντοπιστεί να περπατάνε πολλές φορές στην εν λόγω περιοχή, δίχως όμως να δίνουν στο παρελθόν αληθοφανείς στατιστικούς αριθμούς, οι πλέον υπερπουλημένες “βαριές” μετοχές στα εβδομαδιαία διαγράμματα που μπορεί να εμφανίσουν το φαινόμενο του “πιεσμένου ελατηρίου” είναι της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, της ElvalHalcor και της Quest.
Ο γνωστός, λοιπόν, τεχνικός ταλαντωτής Σχετικής Ισχύος (RSI) 14 εβδομάδων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ακόμα πιο αργός, έδινε, όταν και γραφόταν το άρθρο το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, τη μετοχή της ΔΕΗ με τιμή στις 23,2 μονάδες (κάτω από τις 30 μονάδες θεωρείται super oversold), τον ΑΔΜΗΕ στις 25,5 μονάδες, την ElvalHalcor στις 29 και την Quest στις 27,5 μονάδες, έχοντας την Πειραιώς και την Alpha να περιδιαβαίνουν “ασκόπως” μέσα στην ίδια περιοχή.
Ξεκινάμε από τη μετοχή της ΔΕΗ, που βρίσκεται πλέον αγκαζέ με το όριο των 5 ευρώ, έχοντας χάσει από τις αρχές του έτους το αιχμηρότατο ποσοστό του -45,58%. Η μετοχή, λοιπόν, δείχνει να έχει πάρει άσχημη καθοδική κλίση, κυρίως μετά την καθοδική διάσπαση του επιπέδου των 7,10 με 7 ευρώ.
- Για να μπορέσουμε να πούμε ότι κάπου εδώ η πτώση λειαίνεται, θα πρέπει, πρώτον, να μη γράψει ημερήσια κλεισίματα με μεγάλους όγκους συναλλαγών κάτω από την πολύ σημαντική στήριξη των 4,80 ευρώ και, δεύτερον, να αρχίσει να παίρνει πίσω ανοδικό έδαφος με πρώτο στόχο τη ζώνη των 5,66 με 6 ευρώ, που έχασε ταχύτατα στις 6 Ιουνίου. Πάνω από τα 6 ευρώ ίσως η τεχνική εικόνα να γείρει υπέρ της βραχυχρόνιας ανοδικής τάσης.
Όσον αφορά τώρα τον ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος 14 εβδομάδων, όπως προαναφέραμε βρίσκεται στις 23 μονάδες, κινούμενος σε ένα επίπεδο τιμών όπου συνήθως φέρνει αντίδραση. Για τους στατιστικούς τύπους, στο ίδιο επίπεδο είχε βρεθεί και τον Οκτώβριο του 2018, στα 1,11 ευρώ, όπου και αντέδρασε μέσα στις επόμενες εβδομάδες έως τα 1,488 ευρώ.
Πάνω στην πολύ σημαντική στήριξη των 1,75 ευρώ έχει βρεθεί στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (ΑΔΜΗΕ), συμπληρώνοντας έτσι μια πτώση από τις αρχές του έτους της τάξεως του -26%. Η εταιρεία έχει φτάσει πλέον να έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 419 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που καθαρή της θέση εντοπίζεται στα 740 εκατ. ευρώ ή στα 3 ευρώ, μιας που η Holding έχει μηδενικό χρέος. Δηλαδή το ταμπλό την εκτιμά με ένα discount της τάξεως του -41% (!).
- Διαγραμματικά, η μετοχή δεν είναι και στα καλύτερά της, καθώς μετά την καθοδική διάλυση των 2,14 ευρώ έχει βρεθεί σε ελεύθερη πτώση προς τα 1,75 ευρώ, που, αν δεν αντέξουν, η επόμενη σοβαρή στήριξη βρίσκεται… στα 1,46 ευρώ. Εδώ ο αντίστοιχος ταλαντωτής Σχετικής Ισχύος (RSI) εντοπίζεται στις 25,5 μονάδες, προσεγγίζοντας τα ίδια “oversold” επίπεδα που είχε τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν λάμβανε τιμές στα 1,52 ευρώ. Από εκεί ακολούθησε μια γρήγορη άνοδος έως τα 1,738 ευρώ. Για να δούμε, θα εισακουστεί ο ταλαντωτής από τους αγοραστές;
Προχωράμε στον όμιλο ElvalHalcor (ΕΛΧΑ), που έχει book value στα 2,10 ευρώ, με “πραγματική” αξία πάνω από 1 δισ. ευρώ, στα 2,70 ευρώ περίπου. Κι όμως στο ταμπλό βρίσκεται στα 1,30 ευρώ, με μια κεφαλαιοποίηση λιγότερη των 500 εκατ. ευρώ, χάνοντας από τις αρχές του έτους ένα -28%.
- Αν μάλιστα έρθεις σε αντιπαραβολή με τα φετινά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, όπου η οργανική κερδοφορία έκλεισε στα 74,689 εκατ. ευρώ ή ήδη το 45% της κερδοφορίας όλου του 2021 των 166,835 εκατ. ευρώ, ε τότε σίγουρα θα χρειαστείς… χαπάκια.
Διαγραμματικά, η μετοχή έχει φτάσει πάνω στη στήριξη της ζώνης των 1,30 με 1,28 ευρώ, που “χτίστηκε” κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Ο δε τεχνικός δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI) έχει βρεθεί στην παρόμοια “oversold” κατάσταση που ήταν και τον Μάρτιο του 2020. Το τι έγινε μετά δεν χρειάζεται να ειπωθεί, φαίνεται στο διάγραμμα.
Κλείνω με την Quest Holding (ΚΟΥΕΣ), που δεν μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα σε τέτοιες αρνητικές διαγραμματικές συμπεριφορές. Η μετοχή έχει χάσει από τις αρχές του έτους ένα -32%, κατεβαίνοντας στην κεφαλαιοποίηση των 450 εκατ. ευρώ, όταν παρουσιάζεται να έχει καθαρό ταμείο 46,4 εκατ. ευρώ και συνολικά διαθέσιμα συν γραμμές χρηματοδότησης άνω των 200 εκατ. ευρώ. Στη διαγραμματική ανάλυση, η τιμή της μετοχής έχει χτυπήσει πάνω στα 4 ευρώ, με την πιο σκληρή στήριξη να βρίσκεται λίγο πιο κάτω, στα 3,85 ευρώ.
- Ο δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI) έχει κάτσει εδώ και τρεις εβδομάδες στις 27,5 μονάδες περίπου και δεν λέει να πάει παρακάτω, ένδειξη που μπορεί να σημάνει τη σταθεροποίησή της. Στην ανάλυση της μετοχής δεν υπάρχει αντίστοιχο κοντινό ιστορικό “oversold” κατάστασης, μιας που ο RSI εδώ και μία 7ετία δεν έχει βρεθεί ποτέ σε τέτοια “φθηνά” επίπεδα τιμών. Αυτό από μόνο του ίσως να λέει πολλά.
* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής
** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο και το capital.gr