Δεξαμενόπλοια: Δεδομένα και νεφελώδεις προοπτικές

H αγορά των δεξαμενόπλοιων πέρυσι ήρθε αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις και κατέγραψε αξιοσημείωτες μεταβολές: από τη σημαντική άνοδο της ναυλαγοράς τον Μάρτιο και τον Απρίλιο με το ξέσπασμα της πανδημίας στη δεινή θέση που περιήλθε αργότερα, πριν τελικά τον Δεκέμβριο η ζήτηση για θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου δώσει ώθηση στην αγορά.

Με πρόσφατη ανάλυσή της, η BIMCO παραθέτει δεδομένα για την πορεία της αγοράς των δεξαμενόπλοιων πέρυσι, ενώ την ίδια ώρα επιχειρεί να σκιαγραφήσει τις προοπτικές της.

Άξια αναφοράς είναι η σημαντική πτώση της ζήτησης για πετρέλαιο το περασμένο έτος λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Η US Energy Information Administration (EIA) εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο υποχώρησε κατά 8,9%, από τα 101,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2019 στα 92,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2020. Η BIMCO σημειώνει ότι, παρά το γεγονός πως η μείωση της ζήτησης για θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου δεν άγγιξε τα επίπεδα απωλειών της συνολικής ζήτησης για πετρέλαιο, εντούτοις δεν μπορεί να παραλειφθεί το γεγονός ότι η πτώση της ζήτησης για πετρελαιοφόρα ήταν της τάξης του 8,3% και η αντίστοιχη για τα oil product tankers ήταν στο 5,2%. Σε όρους τονομιλίων, μάλιστα, η πτώση της ζήτησης και για τους δύο τύπους πλοίων ήταν σημαντική: -9,2% για τα πλοία μεταφοράς αργού και -6,3% για τα πλοία μεταφοράς πετρελαϊκών προϊόντων.

Κατά τους αναλυτές της BIMCO, η εν λόγω μείωση της ζήτησης μετρημένη σε τονομίλια έγκειται κυρίως στην κυριαρχία της Ασίας στο θαλάσσιο εμπόριο υγρών φορτίων. Είναι σημαντικό να τονιστεί στο πλαίσιο αυτό ότι το περασμένο έτος οι ασιατικές εισαγωγές πετρελαίου ήταν μειωμένες κατά 60,9 εκατ. τόνους (-5,1%) και αυτές πετρελαϊκών προϊόντων κατά 32,4 εκατ. τόνους (-9,4%). Μεγάλες ήταν και οι απώλειες στις εισαγωγές πετρελαιοειδών από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Μπορεί τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο η ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων να μη βίωσε τις ημέρες δόξας του Οκτωβρίου του 2019 ($307.888/ημέρα στις 11 Οκτωβρίου), ωστόσο η άνοδος αυτή διήρκεσε περισσότερες ημέρες και ένας μεγαλύτερος αριθμός πλοίων πέτυχε εξαιρετικούς ναύλους, σημειώνει η BIMCO. Ενδεικτικά, οι μέσοι ναύλοι για ένα VLCC από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Απριλίου ήταν στα $171.753/ημέρα, δείχνουν τα στοιχεία της BIMCO. Οδηγός αυτής της ανόδου ήταν οι υψηλές εξαγωγές από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Eν συνεχεία, η μείωση των εξαγωγών πετρελαιοειδών σε συνδυασμό με την επιστροφή στην αγορά πλοίων, που μέχρι πρότινος χρησίμευαν ως πλωτές αποθήκες, οδήγησαν σε μείωση των ναύλων για αρκετούς μήνες. Με τη ζήτηση πετρελαίου να εκτιμάται ότι θα ανακάμψει αργά, οι επικερδείς ναύλοι για τα δεξαμενόπλοια δεν θα επέλθουν σύντομα, εξηγεί η BIMCO.

Σύμφωνα με την ΕΙΑ, σε τριμηνιαία βάση η ζήτηση πετρελαίου δεν θα φτάσει στα επίπεδα του Q4 του 2019 πριν από το Q3 του 2022. Tα κράτη-μέλη του OPEC θα συνεχίσουν να μειώνουν την παραγωγή κατά εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, εξέλιξη που δεν θα βοηθήσει την αγορά να βελτιωθεί. Την ίδια ώρα τονίζεται ότι, με τις επικρατούσες στην αγορά τιμές και με δεδομένα τα υψηλότερα κόστη παραγωγής στις ΗΠΑ, δύσκολα θα δούμε αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών από τη Βόρεια Αμερική.

«Τα πετρελαιοφόρα καταγράφουν μια αργή, άνιση και ασταθή ανάκαμψη, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, ως απόρροια των μεταλλάξεων του ιού και παρά τους μαζικούς εμβολιασμούς. Μακροπρόθεσμα, η αλλαγή στο trade pattern πετρελαίου είναι πιθανό να έχει αρνητικό αντίκτυπο, καθώς η ισχυρή αύξηση των εξαγωγών των ΗΠΑ είναι απίθανο να επιστρέψει όσο οι τιμές του αργού πετρελαίου παραμείνουν στο παρόν εύρος», καταλήγει ο κ. Peter Sand, επικεφαλής ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO.

Φωτό: Ranjith Ar/Pexels

ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ