Deutsche Welle: Το φινάλε κρατά η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ

Σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο μεταφέρεται το ελληνικό ζήτημα με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 19 να καλούνται να λύσουν τον γόρδιο δεσμό. Τη μπαγκέτα σε αυτό το φινάλε κρατά η καγκελάριος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Τριήμερο έντονων ζυμώσεων ξεκίνησε από το πρωί με χρονικό ορόσημο το έκτακτο συμβούλιο κορυφής της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα αναζητηθεί, με το χρόνο να βρίσκεται σε οριακό σημείο, μια λύση στο «ελληνικό δράμα». Παρατηρητές δεν αποκλείουν να μην είναι και η τελευταία ευκαιρία και να χρειαστούν διαπραγματεύσεις και στη διάρκεια του συμβουλίου κορυφής της ΕΕ, στις 25 και 26 Ιουνίου.

Ηρεμία στο κόμμα

Τα βλέμματα στρέφονται για άλλη μια φορά στην Α. Μέρκελ που εδώ και ένα μήνα παρενέβη προσωπικά με τη στήριξη του Γάλλου προέδρου Ολάντ και έχει αναλάβει το προσωπικό ρίσκο διάσωσης του ευρώ. Όλοι αναγνωρίζουν ότι χωρίς το πράσινο φως από την καγκελαρία, η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραμείνει στο ευρώ. Εξ άλλου η χώρα έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο στο πακέτο στήριξης. Ο Α. Τσίπρας έχει απόλυτη συνείδηση του κεντρικού ρόλου της καγκελαρίας και προφανώς εκεί πόνταρε ζητώντας να αναβαθμιστεί το ελληνικό ζήτημα από τεχνική διαπραγμάτευση σε πολιτική. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο επίσης ότι ο έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε γερμανική εφημερίδα, τη βερολινέζικη Tagesspiegel, για να υπερασπιστεί το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα.

Σε αυτήν την κρίσιμη φάση στόχος της καγκελαρίου είναι να κρατήσει το κόμμα της σε ηρεμία. Όπως γράφει η FAZ, τόσο η ίδια, όσο και ο επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανικών κομμάτων, Φόλκερ Κάουντερ, θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία κρούσματα «εξέγερσης», δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται στην τελευταία κρίσιμη φάση και δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την έγκριση των αποφάσεων από τη γερμανική βουλή και πιθανή συζήτηση για νέα μέτρα διάσωσης.

«Να κοιμάστε με το κεφάλι ήσυχο»

Η τακτική συνοψίζεται στην αποφυγή ψεύτικων ειδήσεων και επίδειξη ψυχραιμίας σε δύσκολους καιρούς. «Είμαι ήρεμος και χαλαρός» δήλωσε προχθές Φόλκερ Κάουντερ, «έχω την εντύπωση ότι οι Έλληνες, όσο πλησιάζει το τέλος χρόνου, τόσο περισσότερο θα σκέφτονται ότι η κυβέρνησή τους έχει μεγάλη ευθύνη απέναντί τους». Ο Κάουντερ προχώρησε ένα βήμα ακόμη. «Μπορείτε να κοιμάστε ήσυχα».

Πάντως η γερμανική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να διαπραγματευτεί μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. «Η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί οι άνθρωποι στην Ελλάδα να βρεθούν σε μειονεκτική θέση, επειδή η κυβέρνησή τους δεν διέγνωσε πιθανώς έγκαιρα τα μηνύματα των καιρών» δήλωσε ο υπουργός καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ το πρωί σε ραδιόφωνο του Βερολίνου. «Όλες οι χώρες της ΕΕ θέλουν το ευρώ, αλλά για να λυθούν τα προβλήματα θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει λογικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις (…) υπάρχουν από τη μια πλευρά κοινές θέσεις και η ελπίδα ότι η Ελλάδα από την άλλη πλευρά θα συμπεριφερθεί όπως χώρες σαν την Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία».