Depolas Investment Services: Ημερήσιο Σημείωμα – Thursday, July 15, 2021

Depolas Investment Services: Ημερήσιο Σημείωμα

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Μικτή ήταν η εικόνα των διεθνών αγορών στο εξωτερικό, ενώ το ίδιο  σταθεροποιητικά κινήθηκε και ο ΓΔΧΑ, παρόλο που ο τραπεζικός δείκτης ήταν καθόλη την διάρκεια της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος. 
 
Καμία ουσιαστική διαφορά δεν μας οδηγεί σε προσαρμογή της  επενδυτικής μας στρατηγικής, ενώ αναμένουμε να συνεχιστούν οι διακυμάνσεις βραχυπρόθεσμα πιθανότατα σε μεγαλύτερη κλίμακα. 
 
Η καταγραφή υψηλότερων επιπέδων για τον ΓΔΧΑ θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πορεία των διεθνών αγορών, αλλά και την επαναφορά της ανοδικής πορεία του τραπεζικού δείκτη πάνω από την περιοχή των 580 μονάδων στο εσωτερικό. 
 
Βαρύτητα θα δοθεί το επόμενο διάστημα στα νέα δεδομένα των κρουσμάτων και εισαγωγών από το μέτωπο της πανδημίας στη χώρα μας. 
 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα χθεσινά στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας ήταν ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις.. 
 
Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα επικαιροποιημένα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς και τους δείκτες μεταποίησης (Empire) επιχειρηματικού κλίματος (Phily FED) Ιουλίου.Οικονομικό Ημερολόγιο  Ειδησεογραφία
ΔΕΗ: Στα 3,375% το επιτόκιο για το «πράσινο» ομόλογο – Άντλησε 500 εκατ. ευρώ Σημειώνοντας ισχυρή ζήτηση έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το «πράσινο» ομόλογο της ΔΕΗ, με την Επιχείρηση να αντλεί τελικά 500 εκατ. ευρώ από τα αρχικώς προγραμματισμένα 350 εκατ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 11.30 ώρα Λονδίνου (13.30 ώρα Ελλάδος) με το επιτόκιο να διαμορφώνεται τελικά στο 3,375% ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, ωθώντας την εταιρεία να μεταβάλλει τον στόχο για το ποσό άντλησης από τα 350 εκατομμύρια στα 500 εκατομμύρια ευρώ.
  • Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς. Δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση της Προσφοράς ούτε και το προαναφερθέν ύψος αυτής.
Η ΔEH σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών και οι Αlpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά.
Η HSBC Continental Europe επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες με Ρήτρα Αειφορίας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor). Το roadshow της Προσφοράς θα ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου 2021
Lamda – Πειραιώς: Στα 147 εκατ. ευρώ το τίμημα για τα γραφεία στο Ελληνικό – Στα 147 εκατ. ευρώ ανέρχεται το τίμημα, που θα καταβάλει ο όμιλος Πειραιώς στη Lamda Development, για την αγορά γραφειακών χώρων, επιφάνειας 40 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, στο business Centre, το οποίο προγραμματίζεται να αναπτυχθεί στο Ελληνικό από την πλευρά της Λ. Βουλιαγμένης. Η Πειραιώς και η Lamda ανακοίνωσαν την υπογραφή προκαταρκτικής συμφωνίας, η οποία προβλέπει ότι η Lamda θα αναπτύξει και θα πωλήσει στην Πειραιώς με το κλειδί στο χέρι χώρους γραφείων συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ. ως το 2025.
  • Η συμφωνία προβλέπει ότι οι κεντρικές υπηρεσίες του ομίλου Πειραιώς θα στεγαστούν στους γραφειακούς χώρους, που προβλέπεται να αναπτυχθούν πάνω από το Mall της Λ. Βουλιαγμένης, ενώ οι υπόλοιπες υπηρεσίες σε κοντινό κτήριο του business Centre. Στα δύο κτήρια θα μετεγκατασταθούν όλες οι διοικητικές υπηρεσίες, που διατηρεί η τράπεζα στην περιφέιφέρεια Αττικής.

Υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή στεγάζονται σε 18 κτήρια, με τα ετήσια μισθώματα να πλησιάζουν τα 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πειραιώς, με την ολοκλήρωση της μεταφοράς η ετήσια εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους υπολογίζεται σε άνω των 10 εκατ. ευρώ. Η επένδυση προβλέπεται να αποσβεστεί σε βάθος 40ετίας.
Η Πειραιώς θα πληρώσει 3.675 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για γραφεία υψηλών προδιαγραφών.

Nick Kafkas


Certified Equity Analyst, MBA
Head of Research

1 Xr.Lada Str. Athens, 10561
Tel: +302130998153
Fax: +302103211618

  • Wall Street: Μακριά από τα υψηλά ημέρας στον απόηχο της κατάθεσης Πάουελ

Με ήπια κέρδη έκλεισαν οι Dow Jones και S&P 500 την Τετάρτη, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με την κατάθεση του Τζερόμ Πάουελ στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσο να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

  • Όπως έγινε γνωστό από το προσχέδιο της κατάθεσης του επικεφαλής της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον ΗΠΑ, η Fed εξακολουθεί να εκτιμά πως οι πληθωριστικές  πιέσεις στην αμερικανική οικονομία είναι παροδικές και θα εξασθενήσουν, με τον Τζ. Πάουελ να στέλνει “σήμα” ότι η Federal Reserve δεν θα προχωρήσει σύντομα σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσο ο πρόεδρος της Federal Reserve ανέφερε ότι “θα αλλάζαμε οπωσδήποτε την πολιτική μας”, εάν ο πληθωρισμός αυξανόταν πέραν των εκτιμήσεων της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

  • Τόνισε ότι ο πληθωρισμός “έχει αυξηθεί σημαντικά και πιθανότατα θα παραμένει σε υψηλό επίπεδο τους επόμενους μήνες, πριν υποχωρήσει” στη συνέχεια, εκφράζοντας εκ νέου την πεποίθησή του ότι οι τιμές θα μειωθούν όσο επιστρέφει η οικονομία στην κανονικότητα.

Ο επικεφαλής της Fed υπογράμμισε πως η αμερικανική οικονομία “απέχει ακόμη πολύ” από το επίπεδο ώστε η Federal Reserve να αλλάξει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι αξιωματούχοι της Fed έχουν ξεκινήσει ήδη να συζητούν για τη μείωση του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

  • Ο Τζερόμ Πάουελ σημείωσε μεν ότι η οικονομία έχει βελτιωθεί, ωστόσο τόνισε ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται ακόμη σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που βρισκόταν πριν την πανδημία. Σημείωσε μάλιστα ότι “παρόλο που η σημαντική περαιτέρω πρόοδος απέχει ακόμη πολύ, η πρόοδος θα συνεχιστεί”.

Πιεζόμενος από την Επιτροπή να εξηγήσει τι σημαίνει για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα “σημαντική περαιτέρω πρόοδος” στην αγορά εργασίας, ο Πάουελ απάντησε ότι όσον αφορά την απασχόληση “είναι πολύ δύσκολο να είναι ακριβής”. “Εξαρτάται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων”, πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι η Fed θα προειδοποιήσει πολύ πριν εξετάσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

  • Ο Πάουελ δήλωσε επίσης ότι τα χαμηλά επιτόκια και η έλλειψη προσφοράς συνέβαλαν στο να μην είναι προσιτές οι τιμές των κατοικιών, αλλά τόνισε ότι ευτυχώς οι “απερίσκεπτες” και “ανεύθυνες πρακτικές δανεισμού” που πολλαπλασιάστηκαν στην πορεία προς τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 “δεν συμβαίνουν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής”.

Ο επικεφαλής της Fed ανέφερε επίσης ότι η άνοδος των τιμών των κατοικιών υποδεικνύει τον “άνισο” χαρακτήρα της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ, ενώ τόνισε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας για να αρχίσει η Fed να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική. Μετά τη γνωστοποίηση του προσχεδίου της κατάθεσης του Πάουελ, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν πτώση, με το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ να υποχωρεί στο 1,34%, ενώ χθες είχε φτάσει στο 1,415%.

Depolas Investment Services
1 Christou Lada Str.,10561, Athens
Τel: +30 2130998100
Fax: +30 210 3211618
Email: info@depolasaxe.gr
Web: www.depolas.gr