Δένδιας σε ευρωπαίους ΥΠΕΞ: Η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται και επί του πεδίου

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας έφερε για μία ακόμα φορά στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε διεξοδικά τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας ότι η τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά έχει κλιμακωθεί σε ρητορικό επίπεδο και επί του πεδίου.

Υπογράμμισε ακόμα τον συνεχιζόμενο αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ο οποίος εκφράζεται τόσο με συνεχείς απειλές, όσο και με ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών.

Ο Δένδιας στην παρέμβαση του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όσους από τους ομολόγους του έχουν ήδη καταδικάσει τις εν λόγω ενέργειες.

Επεσήμανε ότι είναι σκόπιμο όλα τα Κράτη Μέλη να τονίζουν την προσήλωση στην διατήρηση του απαραβίαστου των συνόρων και τον σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Δένδιας αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά στις πρόσφατες τουρκικές προκλητικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων πλησίον στρατηγικών σημείων, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ιδιαίτερα στον Έβρο, όπου παρατηρείται αύξηση των προσπαθειών παράνομης εισόδου στην χώρα μας.

Δυτικά Βαλκάνια

Πέραν της τουρκικής προκλητικότητας, ο Νίκος Δένδιας έκανε αναφορά στο ΣΕΥ και για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ενημερώνοντας τους ομολόγους του και για την πρόσφατη περιοδεία του στην περιοχή, καθώς και τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας για την Συνεργασία στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη.

Στην παρέμβαση του, ο κ. Δένδιας επανέλαβε την ανάγκη όπως δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα στην περιοχή όσον αφορά την Ευρωπαϊκή τους προοπτική και υπό το φως της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας.

Υπογράμμισε την ανάγκη για την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεισφέρει μέσω παροχής τεχνικής βοήθειας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κατέληξε λέγοντας ότι το σύνολο των συνομιλητών του εξέφρασε ανησυχία για την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και για την διείσδυση αναθεωρητικών δυνάμεων στην περιοχή.

Υπογράμμισε δε ότι η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική.