Δεν ξέρω πώς θα τους βάλουμε μυαλό – Δεν μπορεί να υπάρξει σ΄αυτούς πειθώ…

Κοτανίδου: Μπορούμε να ελέγξουμε τα κρούσματα

Είναι ενθαρρυντικό που η καμπύλη RO είναι χαμηλά λένε οι λοιμωξιολόγοι, αλλά αυτά τα δεδομένα, της χαμηλής δηλαδή καμπύλης είναι περασμένων ημερών. Οπως μου είπε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εντατικολογίας- Λοιμωξιολογίας, Αναστασία Κοτανίδου, εκείνο που απασχολεί αυτήν και τους συναδέλφους της, είναι τι θα δείξει η καμπύλη το προσεχές Σαββατοκύριακο. Γιατί τότε θα καταμετρηθούν οι τυχόν επιπτώσεις από την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.

  • Η κυρία Κοτανίδου (όπως και άλλοι συνάδελφοί της) που έδωσαν με αυταπάρνηση τη μάχη στις ΜΕΘ, αντιμέτωποι με τον φονικό ιό, δεν αποκλείουν να υπάρξουν περισσότερα κρούσματα τις προσεχείς ημέρες, αλλά, όπως αναφέρει «πιστεύω ότι θα ελέγξουμε». Οι επιστήμονες προειδοποιούν για άλλη μια φορά ότι ο ιός SARS- COV2 συνεχίζει να κυκλοφορεί και είναι ικανός, εφ΄όσον βρει «πρόσφορο έδαφος» να προκαλέσει ξανά επιδημία.

Περιμένουν πιθανή αύξηση των κρουσμάτων από πτήσεις από το εξωτερικό και ανησυχούν για τα κρούσματα στη Λαμία, στην Ξάνθη και στη Θεσσαλονίκη. Ζήτησα από την κυρία Κοτανίδου να μου κάνει ένα σχόλιο για όλους αυτούς που δεν τηρούν τα μέτρα, αυτούς δηλαδή που σπάνε την καραντίνα, να σχολιάσει τις εικόνες συγχρωτισμού που είδαμε στη Μύκονο και αλλού και ιδού τι μου απάντησε:

***
«Δεν ξέρω πώς θα τους βάλουμε μυαλό. Δεν μπορεί να υπάρξει σ΄αυτούς πειθώ, ούτε υπήρχε ποτέ πειθώ στο διάστημα του lockdown. Δεν ήταν, κατά τη γνώμη μου, η πειθώ αυτό που έκανε τον κόσμο να τηρήσει τα μέτρα. Ηταν ο φόβος για τον άγνωστο ιό.

  • Αλλά τώρα δυστυχώς υπάρχουν άτομα που πίστεψαν αυτούς που έλεγαν ότι κορωνοϊός ήταν δημιούργημα των επιστημόνων, ότι ήταν μια κοινή γρίπη αδιαφορώντας για την ασφάλεια και τη ζωή των άλλων».

Πάντως η κυρία Κοτανίδου αναφέρει ότι δεν υπήρξε το τελευταίο διάστημα καμία νέα εισαγωγή στις ΜΕΘ και κανένας νέος θάνατος. Και ελπίζει να μην υπάρξει και στο μέλλον, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί απ΄όλους μας. Οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες ήταν από άτομα που νοσηλεύονταν από παλιά στις ΜΕΘ.

***
ΒΗΜΑτοδότης