Δεν ξεκίνησε καλά η χρόνια για τον Φ. Καραβία – Ηχηρό “χαστούκι” απο το ΣτΕ στην Grivalia

Αρκετούς πονοκεφάλους έχει το τελευταίο διάστημα ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

Δεν τοy φτάνουν τα εσωτερικά προβλήματα στην τράπεζα, έχοντας να αντιμετωπίσει τους εξοργισμένους συνδικαλίστες, μετά την απόφασή του να κλείσει ακόμη 25 καταστήματα, δημιουργώντας συνθήκες ανασφάλειας στους εργαζόμενους, ήρθε και το ΣτΕ να του χαλάσει τις γιορτές.

Η πολυδιαφημισμένη επένδυση “Project blue” της Grivalia στη Μύκονο, (προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ) η κατασκευή και ανέγερση υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων και 340 κλινών (!!!) στο Καλό Λιβάδι,  μπλοκαρίστηκε απο το Συμβούλιο της Επικρατίας, το οποίο έστειλε στο «πυρ το εξώτερον» την εν λόγω επένδυση ως αντισυνταγματική.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια απόφαση – σοκ που γυρίζει την επένδυση πίσω, πάλι από την αρχή, με πολύτιμο χρόνο να χάνεται και με το μελλοντικό αποτέλεσμα και πάλι αβέβαιο!!!

Για το συγκεκριμένο project μάλιστα ήταν αντίθετος και ο δήμος Μυκόνου με το δήμαρχο να κάνει λόγο για απόλυτη δικαίωση οταν μιλούσε για σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα και ανεπανόρθωτες βλάβες στην υψηλού κάλλους περιοχή της Μυκόνου με την υπέροχη παραλία!

Σε ανάρτησή του ο Κωνσταντίνος Κουκάς ανέφερε
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να κρίνει ως μη νόμιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που αφορά την επένδυση για κατασκευή πεντάστερου ξενοδοχείου 340 κλινών στη θέση «Φερά Γκρεμνά -Βατούδια» της Άνω Μεράς, δικαιώνει απόλυτα την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου να γνωμοδοτήσει αρνητικά (την οποία απόφαση μας επικαλείται το ΣτΕ) σχετικά με τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της συγκεκριμένης Στρατηγικής Επένδυσης.
Ακόμα περισσότερο, η απόφαση αυτή του ΣτΕ αποδεικνύει ότι η τεκμηριωμένη και υπεύθυνη στάση όσων ανησυχούμε για την αλλοίωση του μυκονιάτικου τοπίου και γενικότερα του χαρακτήρα του νησιού και ζητάμε το σεβασμό στο περιβάλλον ως απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε νέα επένδυση, πέρα από ηθικά σωστή είναι τελικά και νομικά επιβεβλημένη.
Σε κάθε περίπτωση η ουσιαστική και μακρόχρονη προσπάθεια που καταβάλουμε για να προστατεύσουμε το νησί από τις συνέπειες μιας άναρχης ανάπτυξης και να διατηρήσουμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την παγκόσμια φήμη του, θα συνεχιστεί μέχρι να κατανοήσουν όλοι ότι η ανάπτυξη μόνο εάν είναι βιώσιμη έχει πραγματική αξία.
Έχουμε χρέος ως Δημοτική Αρχή και ιστορική ευθύνη να αγωνιστούμε και να καταδείξουμε στο σύγχρονο κόσμο και στη νέα γενιά πως η προάσπιση των κατακτήσεων ενός τόπου θέλει τολμηρές αποφάσεις ώστε να διαμορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες δικαίου.

Στο Καλό Λιβάδι, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες δύο ξενοδοχειακές επενδύσεις πέντε αστέρων, ύψους 220 εκ. ευρώ:

  • Η μεγαλύτερη επένδυση αποτελεί αυτή της London & Regional Properties μαζί με την Intrakat και την Intradevelopment, ύψους 100 εκ. ευρώ. Το έργο αφορά τη δημιουργία νέου 5άστερου συγκροτήματος, σε έκταση που βρίσκεται δυτικά της παραλίας του Καλού Λιβαδιού. Η επένδυση περιλαμβάνει 75 σουίτες, 12 βίλες, 2 εστιατόρια και εγκαταστάσεις spa.
  • Η άλλη επένδυση αφορά το έργο της AGC Equity Partners για το The Mykonos Project, στην θέση Καραπέτης στο Καλό Λιβάδι. Η επένδυση περιλαμβάνει 5άστερο ξενοδοχείο και κατοικίες, καταστήματα, μαρίνα, εστιατόρια και ελικοδρόμιο. Το ύψος της ανέρχεται σε 60 εκ. ευρώ. Το έργο έχει ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων.