Δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Τεμπονέρας

Δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα συμμετάσχει σε εκλογή προέδρου από μια διαδικασία που δεν τον βρίσκει σύμφωνο, ξεκαθάρισε σήμερα Τρίτη ο Διονύσης Τεμπονέρας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1.

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες της ήττας στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ απέδωσε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στο ότι από το 2012 δεν κατάφερε να αποκτήσει ιδεολογική ενότητα και δεν κατάφερε να γίνει -με όρους πολιτικής- μαζικό κόμμα.

Ο κ. Τεμπονέρας επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάει σε ένα συνέδριο που θα κάνει απολογισμό, αυτοκριτική και θα αποδώσει πολιτικές θέσεις, ταυτότητα και συγκεκριμένη φυσιογνωμία, ενώ πρόσθεσε ότι έχει καταθέσει πρόταση για το πώς θα πρέπει να πορευτεί το κόμμα.

Για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε απλώς, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μια στρατηγική ήττα. Ένα κόμμα που είχε φτάσει στο 36% το 2015 έχασε το 50% της εκλογικής του δύναμης και μάλιστα έχασε την εκλογική του δύναμη ανεξαρτήτως κοινωνικής ομάδας, γεωγραφικού ή άλλου προσδιορισμού, άρα δεν μπορούμε να λέμε ότι γι’ αυτό ευθύνεται είτε η απλή αναλογική είτε τα ΜΜΕ, αλλά θα πρέπει στο εσωτερικό μας να αναζητήσουμε τις αιτίες αυτής της ήττας. Οι αιτίες είναι πολλές θα μπορούσα να τις επικεντρώσω όμως ως δομικές σε δύο κυρίως άξονες. Ο πρώτος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012, που συγκροτήθηκε ως ένα κόμμα συνιστωσών, δεν κατόρθωσε να αποκτήσει ιδεολογική ενότητα, να αποκτήσει δηλαδή καθαρή ιδεολογική φυσιογνωμία. Δεν κατορθώσαμε ποτέ να αποκτήσουμε σαφή ιδεολογικοπολιτικό στίγμα και φυσιογνωμία. Το δεύτερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να γίνει -με όρους πολιτικής- μαζικό κόμμα, δηλαδή να μπορέσει να ρίξει άγκυρα μέσα στην κοινωνία, να μπορέσει να συνδεθεί με την Αυτοδιοίκηση, με τη νεολαία, με τον συνδικαλισμό. Δεν απαξιώνω την προσφορά και του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα την τελευταία δεκαετία, ενός κόμματος και ενός πολιτικού ηγέτη, ο οποίος κατόρθωσε πράγματι ενδεχομένως την πιο δύσκολη μεταπολιτευτικά στιγμή της Ιστορίας της χώρας, να κρατήσει την κοινωνία όρθια και να λύσει ζητήματα σοβαρά όπως ήταν το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως ήταν το ζήτημα της επίλυσης του δημοσίου χρέους προκειμένου σήμερα να μιλάμε με όρους κανονικούς» ανέφερε ο Δ. Τεμπονέρας.

Για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Αναφερόμενος στο συνέδριο του κόμματος, ο κ. Τεμπονέρας επεσήμανε: «Για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στο ζήτημα της φυσιογνωμίας, στο ζήτημα των αιτιών της ήττας θα πρέπει θα πάμε σε ένα συνέδριο το οποίο θα κάνει έναν απολογισμό, μια αυτοκριτική αλλά θα μπορεί να ορίσει τις βασικές σταθερές. Δηλαδή να μας αποδώσει πολιτικές θέσεις, να μας δώσει σαφή και οριοθετημένη πολιτική ταυτότητα, να μας δώσει μια συγκεκριμένη πολιτική φυσιογνωμία… Εγώ έχω καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα πρέπει να πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και έχω δεσμευτεί ότι η ίδια πρόταση θα φτάσει και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να προδικάσω εξελίξεις, λέω όμως ότι, επειδή θέτω τα ζητήματα αυτά ως ζητήματα σοβαρά, ως ζητήματα αρχής, ως ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις αρχές και τις αξίες μου, προφανώς δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω σε καμία διαδικασία εκλογής νέου προέδρου από μια διαδικασία η οποία δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εννοώ ότι δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μια εκλογική διαδικασία που θα ορίσει τον πρόεδρο με βάση τον οδικό χάρτη όπως αυτός έχει αποτυπωθεί από την Πολιτική Γραμματεία. Είμαι σαφής, δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος, από εκεί και πέρα, με βάση τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις του οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής ο καθένας θα λάβει τις αποφάσεις του».