Δεν θα είναι ξανά υποψήφια καγκελάριος, επιβεβαίωσε η Άνγκελα Μέρκελ

Η καγκελάριος Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια καγκελάριος. «Τέσσερις κοινοβουλευτικές περίοδοι είναι αρκετές. Θα παραδώσω με ήσυχη τη συνείδηση την ευθύνη σε άλλον. Ήταν ο τελευταίος κύκλος σε αυτό το θέμα. Ο κύκλος έκλεισε» είπε σε συνέντευξή της στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», απαντώντας στην παρατήρηση ότι και πριν από τις εκλογές του 2017 είχε προβληματιστεί για το εάν θα ήταν ξανά υποψήφια καγκελάριος.

Όταν ρωτήθηκε αν έχει μετανιώσει για την απόφασή της να θέσει τελικά υποψηφιότητα για τέταρτη φορά λόγω της δύσκολης χρονιάς με την πανδημία του κορωνοϊού η οποία επακολούθησε, η χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός απάντησε: «Όχι. Το να είναι κανείς επί τέσσερις κοινοβουλευτικές περιόδους καγκελάριος είναι αρκετό χρονικό διάστημα στις μέρες μας. Μπορώ με ήσυχη τη συνείδηση να παραδώσω την ευθύνη σε άλλα χέρια. Μέχρι τότε, θα συνεχίσω να ασκώ καθημερινά τα καθήκοντά μου με μεγάλη ευχαρίστηση».

Όταν ρωτήθηκε εάν η πανδημία φάνηκε χρήσιμη στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), το οποίο βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις εδώ και έναν χρόνο, η καγκελάριος απάντησε: «Όλα εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη των πολιτών. Μπορείς να την κερδίσεις ή μπορείς να τη χάσεις. Στην πολιτική το ζητούμενο είναι η υπεύθυνη δράση. Με όλα όσα κάναμε στη Γερμανία, έστω και με ατέλειες, έχουμε μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει την πανδημία με συγκριτικά μικρές απώλειες».