Δεν θα έχουν πλέον μετοχές τους σε ξένα χρηματιστήρια οι ρωσικές εταιρείες, με απόφαση Πούτιν

Νέα εμπόδια στη διεθνή δραστηριότητά τους φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, καθώς ο πρόεδρος της χώρα Βλαντιμίρ Πούτιν «κατάργησε» τη δυνατότητα ρωσικές εταιρείες να διατηρούν μετοχές τους εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Με βάση νέο νομοθετικό πλαίσιο που κυρώθηκε με την υπογραφή του αρχηγού του ρωσικού κράτους στις 16 Απριλίου, οι ρωσικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να βγουν από τα ξένα χρηματιστήρια, σε περίπτωση που μετοχές τους διαπραγματεύονται εκεί, σε μια διαδικασία η οποία είχε ήδη αρχίσει από την περίοδο της πρώτης εισβολής στην Ουκρανία, το 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Το νέο πλαίσιο θα μπορούσε να αναγκάσει τον πλουσιότερο άνδρα της Ρωσίας Βλαντιμίρ Ποτάνιν καθώς και τους δισεκατομμυριούχους του κλάδου του χάλυβα Βλαντιμίρ Λίσιν και Αλεξέι Μορντάσοφ να αναθεωρήσουν τη δομή του ιδιοκτησιακού στάτους των επιχειρήσεών τους, καθώς αυτές διαθέτουν μετοχές που διαπραγματεύονται στο εξωτερικό και πληρώνουν μέρισμα σε ξένο νόμισμα.

«Οι περισσότερες επιχειρήσεις και οι βασικοί μέτοχοί τους, στις περιπτώσεις που αυτές ήταν εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια, κέρδισαν από τις χρηματοοικονομικές ελευθερίες και τους οικονομικούς δεσμούς με τη Δύση» σημειώνει ο Αντόν Ζατολίκιν, επικεφαλής έρευνας στην Otkritie Broker, και προσθέτει: «Καταστρέφοντας εκείνο που χτιζόταν επί 30 χρόνια, δέχονται ένα άμεσο και έμμεσο πλήγμα».

Λίγα πράγματα είχαν συμβολίσει στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και σε εκείνη του 2000 το ανοδικό οικονομικό μομέντουμ και την αυξανόμενη ενσωμάτωση της Ρωσίας στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα όσο το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, όπως οι MMC Norilsk Nickel PJSC και Lukoil PJSC ενέγραφαν προγράμματα αποθετήριων εγγράφων (ADR) σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Φρανκφούρτη.

Από μια κορύφωση 17 δισ. δολαρίων μόνον το 2007, οι ρωσικές IPO στο εξωτερικό είχαν έτσι κι αλλιώς υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Από την προσάρτηση της Κρμαίας αντιστοιχούσαν συνολικά σε μόλις 6 δισ. δολ., ενώ το κύμα των κυρώσεων έδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι ρωσικές επιχειρήσεις με έκθεση σε ξένες αγορές, όταν η γεωπολιτική κατάσταση οξύνεται.

Ορισμένοι μεγιστάνες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία της καταβαράθρωσης της τιμής των μετοχών των εταιρειών τους για να αυξήσουν το ποσοστό τους. Ο πρόεδρος του δ.σ. της Lukoil Βαγκίτ Αλεκπέροφ συγκέντρωνε επί χρόνια αποθετήρια έγγραφα της εταιρείας του από την αγορά, σύμφωνα και πάλι με υπολογισμούς του Bloomberg. Από την ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, η διαπραγμάτευση αποθετηρίων εγγράφων ρωσικών εταιρειών έχει «παγώσει» σε πολλά ξένα χρηματιστήρια. Οι διεθνείς κυρώσεις που ακολούθησαν έχουν θέσει στο στόχαστρο μεγιστάνες, τράπεζες, αλλά και τα διεθνή συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ρωσίας, ενώ οι μετοχές των εισηγμένων εταιρειών της χώρας κατακρημνίστηκαν εντός λίγων ημερών.

Κάθε διαπραγμάτευση ADR ρωσικών εταιρειών σε ξένα χρηματιστήρια θα πρέπει να σταματήσει μέσα σε δέκα ημέρες από τη δημοσίευση του νόμου, ωστόσο το νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει συγκεκριμένες εξαιρέσεις για εταιρείες οι οποίες θα ζητήσουν ειδική άδεια για συνέχιση της διαπραγμάτευσης στο εξωτερικό.

Οι ξένοι κάτοχοι ακυρωμένων ADR μπορούν να λάβουν κανονικές μετοχές των εταιρειών, οι οποίες θα είναι κατατεθειμένες σε λογαριασμούς μη μόνιμων κατοίκων στη Ρωσία. Από την ημέρα της εισβολής, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι έχουν απαγορεύσει την πώληση από ξένους ρωσικών χρεογράφων, κάνοντας αδύνατο για κάποιον να πουλήσει τις μετοχές του και να επαναπατρίσει μετρητά.

«Τα δικαιώματα των μετόχων που πίστεψαν στη Ρωσία και επένδυσαν στη ρωσική αγορά για πολλά χρόνια – και οι οποίοι δεν μπορούν να αποκτήσουν με άμεσο τρόπο ρωσικές μετοχές, πλήττονται… Δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική και κινδυνεύουν να δουν τα περιουσιακά τους δικαιώματα να εξαφανίζονται» δήλωσε πρόσφατα ο Λίσον σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα «Kommersant».