Δεν θα αμφισβητήσει η Αυστραλία την απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης για έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ

Δεν θα αμφισβητήσει η Αυστραλία την έκδοση στις ΗΠΑ του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, εκφράζοντας εμπιστοσύνη στη βρετανική δικαιοσύνη, όπως δήλωσε σήμερα ο Σάιμον Μπέρμιγχαμ, υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του δεξιού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον.

Υπενθυμίζεται ότι δικαστήριο του Λονδίνου εξέδωσε χθες επίσημα την εντολή να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Ασάνζ, Αυστραλός υπήκοος, προκειμένου να δικαστεί για τη δημοσιοποίηση σειράς εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων για τις αμερικανικές δραστηριότητες κυρίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Σε περίπτωση καταδίκης του, ο Ασάνζ, ο οποίος παραμένει στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμπαρς του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 175 ετών.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του βρετανικού συστήματος δικαιοσύνης» είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Μπέρμιγχαμ, προσθέτοντας ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν θα υποβάλει ένσταση στην έκδοση.

Αν δεν υποβληθεί έφεση -οι συνήγοροί του έχουν προθεσμία για την υποβολή της ως τη 18η Μαΐου-, ο Τζούλιαν Ασάνζ θα εκδοθεί εντός 28 ημερών αφού το αποφασίσει η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ.

Συμμαχία 25 οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -ανάμεσά τους η Reporters sans Frontières και η Human Rights Watch- στηλίτευσαν την απόφαση έκδοσης, στην οποία βλέπουν «πολύ σοβαρή απειλή για την ελευθεροτυπία στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ προσπαθεί να αποφύγει την έκδοση για περισσότερα από δέκα χρόνια. Πέρασε επτά από αυτά στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου τον βάραιναν κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση, οι οποίες στο μεταξύ τέθηκαν στο αρχείο. Υποστήριζε πως οι κατηγορίες αυτές είχαν στην πραγματικότητα στόχο να εκδοθεί από τις σουηδικές αρχές στις ΗΠΑ.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού η τότε κυβέρνηση του Ισημερινού ανακάλεσε το πολιτικό άσυλο που του είχε δώσει, και φυλακίστηκε.