Δεν πέφτει καρφίτσα στο ταμπλό

Μπορεί να μην τρέχουμε ανοδικά, αλλά η απορρόφηση των ρευστοποιήσεων είναι εξαιρετική. Κάτι που θα χρειαστούμε για τη συνέχεια

Αναδιάρθρωση MSCI, αξιολόγηση Fitch και μπόλικη υπομονή, στο εγχώριο παιχνίδι.

Από τις ΗΠΑ, αναμένουμε αύριο (15:30) το ΑΕΠ τριμήνου για να δούμε πόσο ..soft θα είναι η landing του Powell. Εκτός αυτού, την Πέμπτη έρχονται τα στοιχεία πληθωρισμού (flash) της ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας ότι ο εναρμονισμένος HICP σταθμίζεται 21% από τρόφιμα-ποτά-καπνά, 11% από ενέργεια, και 42% από υπηρεσίες, προφανώς μεσοσταθμικά στα μέλη.

Κι έτσι, αναμένεται με καλές πιθανότητες και πάλι μειωμένος στο 2,7% (από 2,9%, 4,3%, 5,3% κ.ο.κ).

Το κλίμα διεθνώς έχει βελτιωθεί, καθώς ο πληθωρισμός σε όλες τις μεγάλες οικονομίες έχει υποχωρήσει σημαντικά, και τις κεντρικές τράπεζες να αναμένεται να αρχίσουν να συζητούν εκ νέου τις νομισματικές πολιτικές.

Εξάλλου, και οι μετοχικές αγορές επιδεικνύουν συγκρατημένη αισιοδοξία, με τον S&P500 να απέχει μόλις 1,2% από τα υψηλά του καλοκαιριού και περίπου 6% από τα ιστορικά υψηλά.

Με άλλα λόγια, αν οι αγορές προεξοφλούσαν συνέχιση της επιθετικής επιτοκιακής πολιτικής, άρα και αδυναμία συγκράτησης του πληθωρισμού, δεν θα μιλούσαμε σε τέτοιες βάσεις.

Οι αγορές ομολόγων, επίσης, λειτούργησαν υποστηρικτικά με μια πρώτη ισχυρή απομείωση των αποδόσεων στη λήξη των σημαντικών 10ετών σειρών.

Στη χώρα μας, το spread υποχωρεί μέρα με τη μέρα, έχοντας κοντέψει τη ζώνη υπερπολυετών χαμηλών, τρέχοντα επίπεδα οι 123 μ.β. Κι έτσι, έχει ανακτηθεί εκτός από την επενδυτική βαθμίδα και η επενδυτική εμπιστοσύνη, αυξάνοντας τις πιθανότητες να επίκειται ανοδική συνέχιση στο ταμπλό.

Κείμενο: Συμεών Μαυρουδής, LLM, MSc, Mutual Fund/Portfolio Manager

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ανεξάρτητη επενδυτική έρευνα. Τίποτα σε αυτό το περιεχόμενο δεν περιέχει ή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική σύσταση ή πρόσκληση με σκοπό την αγορά ή την πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού μέσου. Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές και κάθε πληροφορία που περιέχει ένδειξη προηγούμενων επιδόσεων δεν αποτελεί εγγύηση ή αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής απόδοσης. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από οποιαδήποτε επένδυση που έγινε με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στην παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η επικοινωνία δεν πρέπει να αναπαραχθεί ή να διανεμηθεί περαιτέρω χωρίς την προηγούμενη γραπτή μας άδεια.