Δεν μπορεί να στηριζόμαστε μόνο στον τουρισμό. Αρκετά…

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Ο συστημικός κίνδυνος στην οικονομία που προκλήθηκε από την καταστροφή του τουρισμού, καθιστά σημαντική την ανάγκη αναθεώρησης του κέντρου βάρους της ελληνικής οικονομίας.

Σημαντικά όλα αυτά ως πρόθεση, αλλά να δούμε τι θα συμβεί και στην πράξη. Βεβαίως, δεν είναι μόνο κυβερνητική η ευθύνη, αλλά είναι και ευθύνη και του ίδιου του χώρου της βιομηχανίας και των εκπροσώπων της επί σειρά ετών, ότι αποδέχθηκαν έναν ρόλο κομπάρσου στην ελληνική οικονομία.

  • Τώρα δείχνει να υπάρχει η πρόθεση να αλλάξει αυτό. Από όλες τις πλευρές. Για να δούμε… Γιατί οικονομία στηριγμένη μόνο σε… μικρομάγαζα και υπηρεσίες, δεν μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί. Καθίσταται ευάλωτη και ευρισκόμενη σε μειονεκτική θέση όπως κατέδειξε άλλωστε και η περίοδος που διανύουμε λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της.

Όμως θα χρειαστεί να γίνουν πολλά για να λάβει σάρκα και οστά η πρόθεση. Θα χρειαστούν μέτρα, κίνητρα, απλοποίηση μηχανισμών και ουσιαστική στήριξη και συνδρομή. Το να ζητά κανείς επενδύσεις είναι ένα πράγμα. Το να δημιουργείται το περιβάλλον για να γίνουν οι επενδύσεις είναι κάτι άλλο και πολύ πιο ουσιαστικό.

  • Αν κανείς συζητήσει με παλαιά και ισχυρά στελέχη της ελληνικής βιομηχανίας, θα εισπράξει ότι νιώθουν αρκετά “μόνοι”. Ότι νιώθουν ότι στη χώρα, η παραγωγή και η μεταποίηση θεωρούνταν έως… και ασήμαντα. Βεβαίως υπάρχει μία τάση αυτό να αλλάξει. Και σε επίσημο θεσμικό επίπεδο, ο βιομηχανικός κόσμος επιχειρεί ένα come back, να δείξει ότι είναι μία υπαρκτή οντότητα η ελληνική βιομηχανία και όχι ένας “ουραγός”.

Αν ωστόσο πράγματι η βούληση που φαίνεται πως υπάρχει από την πλευρά των ίδιων των επιχειρηματιών να μπει ένας φραγμός στην πορεία που προκάλεσε την αίσθηση αποβιομηχάνισης της χώρας, μία αίσθηση που άλλωστε είχε περάσει ως βασικό μήνυμα και στο εξωτερικό, στα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας, για να στηριχθούν οι επενδύσεις και οι εξαγωγικές μονάδες, θα πρέπει η όλη προσέγγιση να αναθεωρηθεί και από την πλευρά της πολιτείας. Και να δώσει ισχυρό στίγμα.

  •  Για παράδειγμα, είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για ανάκτηση του ρόλου της ελληνικής παραγωγικής μηχανής, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση των εξαγωγών, την προώθηση επενδύσεων κλπ και να εξακολουθεί να μην υφίσταται υπουργείο βιομηχανίας;

Η επιλογή να μπαίνουν όλα στον ίδιο “κουβά”, σχεδόν όλη η οικονομική δραστηριότητα πλην τουρισμού κάτω από έναν φορέα, πώς μπορεί να αποδώσει καρπούς στην πράξη; Με έναν υπερσυγκεντρωτισμό που λες και έχει δημιουργηθεί όχι για να λύνει, αλλά ακριβώς για να μην λύνει προβλήματα.

  • Έχει γίνει γνωστή η πιθανότητα να δημιουργηθεί ξεχωριστό υπουργικό χαρτοφυλάκιο μόνο για την Ενέργεια. Απολύτως σωστό. Όπως σωστό είναι που υπάρχει και υπουργείο Τουρισμού. Δεν θα πρέπει να υπάρξει και χαρτοφυλάκιο για τη Βιομηχανία; Η οποία άλλωστε ως χώρος δεν είναι ενιαίος ως προς τα ζητήματα και την αντιμετώπισή τους.

Κάθε κλάδος έχει και τις ιδιαιτερότητές του, ιδιαίτερα δε στη σύγχρονη εποχή του ενισχυμένου διεθνούς ανταγωνισμού και της υψηλής εξειδίκευσης. Και είναι βρε αδερφέ και τι στίγμα, τι μήνυμα θέλεις να δώσεις…

[email protected]