Δεν μπορεί να καταργηθεί το κράτος δικαίου με άλλοθι τον «Ρουβίκωνα»

ÊÁÈÁÑÉÓÌÏÓ ÔÏÕ ÊÔÉÑÉÏÕ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ ÌÅÔÁ ÔÇÍ ÅÐÉÈÅÓÇ ÌÅ ÌÐÏÃÉÅÓ ÁÐÏ ÔÇ ÓÕËËÏÃÉÊÏÔÇÔÁ ÑÏÕÂÉÊÙÍÁÓ. (EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Δεν μπορεί να καταργηθεί το κράτος δικαίου με άλλοθι τον «Ρουβίκωνα»

  • Η κυβέρνηση ανέδειξε τον Ρουβίκωνα σε «δημόσιο κίνδυνο υπ. αριθμ. 1». Με αυτό τον τρόπο διακυβεύει κρίσιμα δικαιώματα
ΤΟ ΒΗΜΑ
  • Η κυβέρνηση ήδη από την προεκλογική ανέδειξε τον Ρουβίκωνα σε βασικό σύμβολο «ανομίας» και την καταστολή του σε βασικό στόχο.

Ήταν κομμάτι της ρητορικής «νόμου και τάξης» στην οποία στηρίχτηκε. Όμως, όπως και αν το δει κανείς, ο Ρουβίκωνας δεν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση.

Δεν είναι καν μια βίαιη οργάνωση, με την έννοια της άσκησης σωματικής βίας επί προσώπων. Ακόμη και οι «φθορές περιουσίας» που κάνει δεν είναι μεγάλης κλίμακας. Μπογιές πετάει και σπάει τζαμαρίες.

Είναι μια οργάνωση «δυναμικού ακτιβισμού». Μπορεί κανείς να διαφωνεί με τον τρόπο που κάνει. Μπορεί να διαφωνεί με τον πολιτικό λόγο και τη ρητορική. Μπορεί ακόμη και να θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος να ξυπνήσουν συντηρητικά αντανακλαστικά από τη δράση της.

Μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να προωθούνται έτσι αιτήματα και ότι ο «κινηματικός τσαμπουκάς» δεν είναι η καλύτερη μέθοδος. Όμως, δύσκολα μπορεί να πει ότι αποτελεί πραγματική «απειλή».

Για όσα κάνει ο Ρουβίκωνας και μπορούν να θεωρηθούν «παραβατικά» (γιατί δεν ισχύει για όλα), ο Ποινικός Κώδικας έχει προβλέψεις. Και τα αντιμετωπίζει με σχετική ηπιότητα, ακριβώς γιατί δεν είναι σοβαρά αδικήματα και πραγματικές απειλές.

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι πάρα πολλά πράγματα που θεωρούμε ειρηνική διαμαρτυρία μπορούν να θεωρηθούν «παραβατικότητα».

  • Οι διαδηλώσεις παρακωλύουν τη συγκοινωνία ενώ οι ειρηνικές καταλήψεις ή οι μαζικές «παραστάσεις διαμαρτυρίας» αποτελούν «διατάραξη κοινής ειρήνης».
  • Για να μην αναφερθώ στα συνθήματα ή τις φωνές που μπορούν να θεωρηθούν «εξύβριση».
  • Όμως, επειδή υπάρχει το γράμμα του νόμου αλλά και το πνεύμα μέχρι τώρα αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά είναι πλευρά της λειτουργίας της δημοκρατίας.
  • Γιατί δημοκρατία δεν είναι μόνο οι εκλογές.

Δημοκρατία είναι και οι διαδηλώσεις, οι απεργίες, οι ειρηνικές διαμαρτυρίες, οι καταλήψεις, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Πολύ φοβάμαι ότι στη Νέα Δημοκρατία κάνουν επικίνδυνες σκέψεις σε σχέση με τον Ρουβίκωνα. Διαβάζω ότι σκέφτονται να εντάξουν στον… αντιτρομοκρατικό νόμο τις πρακτικές του Ρουβίκωνα. Ότι σκέφτονται να ασκούν δίωξη σε όλα τα «ταυτοποιημένα» μέλη του, για οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται.

Ότι κατηγορούν ένα μέλος του για ηθική αυτουργία, επειδή έκανε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνική δικτύωσης… μετά από μια δράση. Όλα αυτά επικίνδυνα και εάν γενικευτούν δεν θα χτυπήσουν μόνο τον όποιο Ρουβίκωνα, αλλά συνολικά τα κοινωνικά κινήματα, τα συνδικάτα, τους αγροτικούς συλλόγους, τους φοιτητές.

Η νέα κυβέρνηση έχει δικαίωμα να υποστηρίζει ότι θέλει «νόμο και τάξη». Ήταν και στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Δεν έχει, όμως, δικαίωμα να καταργήσει το κράτος δικαίου.

Print Friendly, PDF & Email